today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

M.Θεοδωρίδου: Αντισώματα έως 13 μήνες για όσους έχουν νοσήσει και εμβολιαστεί

Τα αντισώματα, όσων έχουν νοσήσει και εμβολιαστεί, παραμένουν μέχρι και για 13 μήνες και μειώνουν την πιθανότητα της επαναλοίμωξης, σύμφωνα με μελέτη, την οποία επικαλέστηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου πρόκειται για την «πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων και μειώνει κατά 96% τον κίνδυνο επαναλοιμώξης». Έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν και δείχνει ότι καλύπτονται από τα αντισώματα αυτά και για τις μεταλλάξεις του ιού.

«Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», τόνισε.

Όπως εξήγησε, κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων μετά από φυσική νόσηση, έδειξε και μελέτη στην Ελλάδα, και σημείωσε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να γίνεται μία δόση εμβολίου.

«Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν 100% από την σοβαρή νόσο και τον θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, απαντώντας στα επιχειρήματα του τύπου ότι “οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο”, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι να εμβολιαστούν όλοι άμεσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ