today-is-a-good-day
19 C
Athens

Αρμενία: Προσφυγή σε περιφερειακή στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σήμερα ότι προσέφυγε σε μια περιφερειακή στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Ρωσίας, αφού κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι διείσδυσε στην Αρμενία προκειμένου να κατακτήσει εδάφη.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να προσφύγει στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες, Πέμπτη, βράδυ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Αρμένιου ηγέτη.

Η συνθήκη αυτή προβλέπει στο άρθρο 2 σε παρόμοιες περιπτώσεις διαβουλεύσεις για μέτρα προκειμένου να “απορριφθούν οι απειλές” στην εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Πούτιν επέμεινε στην ανάγκη η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να τηρήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών που υπέγραψαν υπό την αιγίδα του τον Νοέμβριο έπειτα από έξι εβδομάδες πολυαίμακτου πολέμου για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Χθες ο Πασινιάν κατηγόρησε της αζερικές δυνάμεις ότι παραβίασαν τα σύνορα προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο εδαφών στη λίμνη Σεβ που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Το Μπακού απέρριψε τους “εξωφρενικούς” όπως τους χαρακτήρισε ισχυρισμούς, λέγοντας πως ανέπτυξε συνοριοφύλακες στη ζώνη που βρίσκεται στο έδαφός του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την αναβίωση των εντάσεων και η Γαλλία ζήτησε “άμεση απόσυρση των αζερικών στρατευμάτων από το αρμενικό έδαφος”.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αντιπαρατέθηκαν το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας αρμενικής αυτονομιστικής περιοχής στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αντιπαράθεση που προκάλεσε περισσότερους από 6.000 νεκρούς και κατέληξε σε ήττα του Γερεβάν, το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη στο Μπακού.

Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφτηκε υπό την αιγίδα της Μόσχας και την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών για τη διατήρηση της ειρήνης, παραμένουν οι εντάσεις στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ