today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Γ.Περιστέρης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο αποθήκευσης ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

“Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας αλλά κυρίως τη νέα γενιά”, τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, συνομιλώντας με τον US Managing Editor των The Financial Times, κ. Peter Spiegel, στο πλαίσιο εργασιών του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

“Οι νέοι μας θα μπορούν πλέον να δουλέψουν στην πατρίδα τους, σε ενδιαφέρουσες  και καλά αμειβόμενες δουλειές σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι νέες τεχνολογίες, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση ιδιωτικού και δημόσιο τομέα.  To Ταμείο Ανάκαμψής δεν είναι απλά μια οικονομική υπόθεση”, πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης και συνέχισε λέγοντας ότι η επιτυχής αξιοποίηση του είναι θέμα κατεξοχήν κοινωνικό καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης

“Πιστεύουμε ακράδαντα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εμείς ως Όμιλος έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων και επενδύσεων 5 δις ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας”, υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας και κέντρο (hub) αποθήκευσης ενέργειας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με:

  • νέα έργα ΑΠΕ όπως υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα
  • μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, όπως αυτές που βασίζονται στην αντλησοταμίευση που έχει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία ( έως 70%)
  • ανάπτυξη των διασυνδέσεων

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, το νέο θεσμικό πλαίσιο τόσο για την αποθήκευση ενέργειας όσο και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα βρίσκεται υπό επεξεργασία, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον ώστε να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε “η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη και την ομάδα της οποίας προΐσταται υπήρξε γρήγορη, αποτελεσματική και εξαιρετική οδηγώντας σε πολύ καλές επιλογές έργων”.

“Η υλοποίηση είναι μια πολύ πιο απαιτητική διαδικασία που θέλει ταχύτητα και ευελιξία από πλευράς Ευρωπαϊκών Αρχών, ώστε να μην έχουμε προβλήματα καθυστερήσεων που προκύπτουν συνήθως από την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και να ολοκληρωθούν τα έργα εγκαίρως” επεσήμανε.

Επίσης είπε ότι από ελληνικής πλευράς, απαιτούνται και νομικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

“Ενδεχομένως καλό θα ήταν να τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να παρέχουν εγκαίρως τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε πως κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση, οι ξένες τράπεζες ήταν απούσες.

“Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπόρεσε ωστόσο να στηρίξει τις σοβαρές και οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, δίνοντας τους πρόσβαση σε χρηματοδότηση και καθιστώντας τις ικανές να φέρουν σε πέρας μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Σήμερα, που οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την Οικονομία γενικότερα, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα για τις εύρωστες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Πιστεύω, μάλιστα, ότι σύντομα και οι ξένες τράπεζες θα δείξουν πάλι ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά καθώς η Οικονομία θα βελτιώνεται”, κατέληξε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ