today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Η επίσκεψη του τούρκου Υφυπουργού στη Θράκη και τα μηνύματα που εκπέμπει η Αθήνα

Τα τουρκικά «σήματα» και «σημάδια»  διαβάζουν Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως αυτά αποτυπώνονται από τις  απανωτές προκλήσεις της Άγκυρας, με τελευταίο επεισόδιο την ιδιωτική προκλητική επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Κιράν στη Θράκη, αλλά και τις πρωτοβουλίες της Τουρκικής διπλωματίας, που ακολουθεί κατά πόδας, δεύτερη  και …καταϊδρωμένη  την Ελληνική.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η  Τουρκία «ζυγίζει» τα νέα δεδομένα  γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ο «φίλος» Τράμπ αλλά ο Μπάιντεν που έχει άλλη αντίληψη για το ρόλο της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και το Κυπριακό.

Toυ Κώστα Πασίση

Η δεύτερη εκτίμηση είναι ότι ο Σουλτάνος θα επιμείνει στην επιθετική ρητορική, τις προκλήσεις, τις απειλές  και τις διπλωματικές προβοκάτσιες όπως στη Θράκη, αλλά θα αποφύγει τις παλικαριές στο πεδίο, επειδή δε γνωρίζει την αντίδραση των ΗΠΑ.

Άλλωστε και η  «χάρτινη» οικονομία του δεν αφήνει περιθώρια για κάτι περαιτέρω, πέρα των λεκτικών λεονταρισμών.

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές η πρόβλεψη είναι ότι η Τουρκία δεν θα φύγει από τις άτυπες συνομιλίες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί την Αθήνα, μετα την πρόσκληση που δέχθηκε από τον κ. Δένδια, παρά το ιδιότυπο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας υπάρχει χαμηλό βαρομετρικό και αδιέξοδο.  Αυτό προέκυψε από την τελευταία επεισοδιακή συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Χθες, όμως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μιλώντας το φόρουμ «EU-US Future» που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council, έβαλε την παράμετρο της Αμερικής. Ανέφερε  ότι οι ΗΠΑ θα ήταν ο ιδανικός εταίρος για να πείσει την Τουρκία να αποδεχτεί τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Αθήνα και η Άγκυρα θα μπορούσαν να λύσουν σχετικά εύκολα τα περισσότερα προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μια θέση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Η παρουσία Κιράν στη Θράκη όπου μίλησε για τουρκική μειονότητα, μεταφράζοντας κατά το δοκούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και οι στον ίδιο χρόνο,  άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο οπου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τη μειονότητα, έθεσαν την ελληνική διπλωματία σε κατάσταση αθόρυβου συναγερμού.

Το ΥΠΕΞ έκανε λόγο για  «προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την Τουρκία».

Όπως επισημαίνεται το όλο «σκηνικό» έδειξε ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο σε εξέλιξη από την Άγκυρα σε βάρος της Ελλάδος και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες προκλήσεις.

Επ αυτού, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής επεσήμανε ότι η Τουρκία δείχνει ότι θα πιέσει την Ελλάδα στο μειονοτικό, γιατί θεωρεί η ίδια ότι έχει πλεονέκτημα. Ωστόσο χαρακτήρισε τις τελευταίες πρωτοβουλίες  της, ως «κινήσεις απελπισίας και αντιπερισπασμού».

 Η Αθήνα άφησε πίσω την Άγκυρα στο διπλωματικό σπριντ

Στη διπλωματική σκακιέρα η Ελλάδα έκανε «ματ» στην Τουρκία. Οι συμφωνίες και οι συμμαχίες της χώρας μας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν ενοχλήσει σφόδρα την Άγκυρα που τρέχει και δε φθάνει…

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακολουθεί πλέον τον Νίκο  Δένδια παντού. Μετά την επίσκεψη του στη Λιβύη, επισκέφθηκε το Κάιρο και στις 11 Μαΐου ο Τούρκος ΥΠΕΞ  θα μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα δέχθηκε τρία ηχηρά χαστούκια για την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Γερμανία, Αίγυπτος και Λιβύη ζήτησαν ευθέως από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να αποσύρει τις δυνάμεις της από την προαναφερθείσα Αφρικανική χώρα.

Ένα θέμα που έθεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στην Τρίπολη.

Η Άγκυρα είναι αποκλεισμένη διπλωματικά και προσπαθεί να σπάσει αυτό το κλοιό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ