today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ξεκινά σήμερα η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Μια νέα διάσκεψη που θα ασχοληθεί με το μέλλον της Ευρώπης αρχίζει σήμερα στο Στρασβούργo, έπειτα από μήνες προετοιμασίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ζητήσει να διεξαχθεί μια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία κατά την έναρξή της.

Η διάσκεψη πρόκειται να συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη του 2022, οπότε και θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματά της, ενώ θα περιλάβει και διάλογο με τους πολίτες, με τη βοήθεια μιας πλατφόρμας στο Ίντερνετ.

Γύρω στους 20 ηγέτες απ’ όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένου του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κάλεσαν τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στη διάσκεψη αυτή.

Η πανδημία έχει υπογραμμίσει «τα δυνατά σημεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και τις αδυναμίες της», ανέφερε ο Σταϊνμάιερ στην έκκλησή του. «Πρέπει να μιλήσουμε για όλα αυτά».

Η έναρξη της διάσκεψης συμπίπτει με την Ημέρα της Ευρώπης, που τιμάται στις 9 Μαΐου. Η διάσκεψη επρόκειτο αρχικά να αρχίσει πριν από ένα χρόνο, όμως αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι θεσμοί της ΕΕ έχουν επίσης περάσει μήνες συζητώντας τους στόχους της διάσκεψης.

Στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα εκφωνηθούν σήμερα από τις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) διαδοχικά οι ομιλίες του αρχηγού του γαλλικού κράτους και των επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών: του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εκ μέρους του Συμβουλίου.

Εξαιτίας της Covid-19, οι ευρωπαίοι πολίτες θα παρεμβαίνουν μόνο μέσω βίντεο ενώ οι βουλευτές θα είναι λίγοι μέσα στο ημικύκλιο του Στρασβούργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ