today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Washington Post: Η κυβέρνηση Τραμπ είχε πάρει μυστικές συνομιλίες δημοσιογράφων

Η κυβέρνηση Τραμπ απέκτησε μυστικά τα αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δημοσιογράφων της Washington Post οι οποίοι έγραφαν σχετικά με τις κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, ανέφερε χθες, Παρασκευή, η αμερικανική εφημερίδα.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε επιστολή στους δημοσιογράφους Έλεν Νακασίμα και Γκρεγκ Μίλερ, καθώς και στον πρώην δημοσιογράφο Άνταμ Έντους για να τους ενημερώσει ότι είχε λάβει τα αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών τους από τις προσωπικές και επαγγελματικές σταθερές τηλεφωνικές γραμμές τους και από τα κινητά τηλέφωνά τους «για την περίοδο από τις 15 Απριλίου 2017 έως τις 31 Ιουλίου 2017», αναφέρει η Washington Post.

Η εφημερίδα εκφράζει «τη βαθιά ανησυχία της γι’ αυτή τη χρήση κυβερνητικής εξουσίας με στόχο να αποκτηθεί πρόσβαση στις επικοινωνίες δημοσιογράφων», δήλωσε ο διευθυντής της Κάμερον Μπαρ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει άμεσα να ρίξει φως στις αιτίες αυτής της παρείσφρησης στις δραστηριότητες δημοσιογράφων, οι οποίες προστατεύονται από την πρώτη τροπολογία» του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέχισε.

Η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Δικαιωμάτων (ACLU) δήλωσε από την πλευρά της πως το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε «κατασκοπεύσει» αυτούς τους δημοσιογράφους «για τα καπρίτσια μιας κυβέρνησης».

«Αυτό δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», έγραψε στο Twitter η ACLU. «Όταν η κυβέρνηση κατασκοπεύει τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους, τίθεται σε κίνδυνο η ελευθερία του Τύπου».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε από την πλευρά του πως ακολούθησε «καθιερωμένες διαδικασίες» όσον αφορά το αίτημα αυτό, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη εκπρόσωπο του υπουργείου.

Οι επιστολές προς τους δημοσιογράφους δεν διεκρίνιζαν τον λόγο για τον οποίο είχαν κατασχεθεί αυτά τα αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Ωστόσο στο τέλος αυτής της περιόδου, οι τρεις αυτοί δημοσιογράφοι είχαν γράψει ένα άρθρο για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που άφηνε να εννοηθεί πως ο Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος έγινε αργότερα υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε συζητήσει για την προεκλογική εκστρατεία αυτού του τελευταίου με τον πρεσβευτή της Ρωσίας.

Η Μόσχα κατηγορείται ότι το 2016 είχε στηρίξει μυστικά την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ με στόχο να ευνοήσει τη νίκη του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ