today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

ΗΠΑ: Αίρονται όλοι οι περιορισμοί κατά της πανδημίας στη Φλόριντα

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας ήρε σήμερα, με άμεση ισχύ, όλους τους περιορισμούς που συνδέονταν με την πανδημία της Covid-19, προβάλλοντας ως επιχείρημα για την απόφαση αυτή την αποτελεσματικότητα και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Ο Ρον ΝτεΣάντις επικύρωσε έναν νόμο με τον οποίο θα έμπαινε τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας, την 1η Ιουλίου. Αμέσως μετά, υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο θέτει σε ισχύ τον νόμο νωρίτερα, δηλαδή από σήμερα, 3 Μαΐου.

«Αυτό πρέπει να κάνουμε, με βάση τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Σεντ Πίτερσμπεργκ, κοντά στην Τάμπα, αναφερόμενος στον αριθμό των νέων μολύνσεων και των θανάτων. Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 41,95 των κατοίκων της Φλόριντας, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19, σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

«Οι άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί σήμερα, σίγουρα δεν το έχουν κάνει επειδή υπάρχει έλλειψη» εμβολίων, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Από την Παρασκευή στη Φλόριντα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός όλων των πολιτών ηλικίας άνω των 16 ετών. Δεν χρειάζεται μάλιστα να έχει κανείς πιστοποιητικό ότι κατοικεί στην Πολιτεία αυτή, όπως συνέβαινε στην αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας. Με τον τρόπο αυτό κατέστη εφικτός ο εμβολιασμός των παράτυπων μεταναστών αλλά ενισχύθηκε και ο λεγόμενος «εμβολιαστικός τουρισμός».

Ο ΝτεΣάντις επέκρινε τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν ακόμη σε ορισμένες άλλες Πολιτείες και υπονόησε ότι όσοι αναγκάζουν ακόμη τους κατοίκους να τηρούν τους περιορισμούς αυτούς «δεν πιστεύουν στα εμβόλια».

Στις ΗΠΑ είναι διαθέσιμα τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer, Moderna και J&J, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς να απαιτείται προηγουμένως να έχουν κλείσει ραντεβού οι πολίτες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ