today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Μπορούν να συνυπάρξουν τουρισμός και πανδημία; Γράφει ο Σ.Καρανικόλας

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό στοίχημα, του ασφαλούς ανοίγματος της φετινής τουριστικής σεζόν, παράλληλα χρονικά με την πανδημία να βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα. Το πολύ καλό brand name που έκτισε η Ελλάδα πέρυσι, πρώτο έτος της πανδημίας, ως ασφαλής προορισμός, αποτελεί μία σημαντική προηγούμενη κατάκτηση που είναι ταυτόχρονα και πρόκληση για τη διατήρηση του ίδιους καθεστώτος στη τρέχουσα τουριστική περίοδο, χωρίς όμως να επαναλάβουμε λάθη της περσυνής τουριστικής περιόδου, που συνέβαλαν στην αναζωπύρωση της πανδημίας.

Του Σπύρου Καρανικόλα *

Η Χώρα μας, είναι μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται γενικά ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί και σε αυτό θα συμβάλει έτι περαιτέρω η ταχεία εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος τις επόμενες βδομάδες. Έτσι, το μεγάλο στοίχημα τώρα έγκειται στη δυνατότητα της Ελλάδας να τρέξει πολύ γρήγορα τους εμβολιασμούς, αλλά ταυτόχρονα να ελέγξει και τη διασπορά της COVID-19 μέσα στις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες, ώστε να αναζωογονηθεί η τουριστική ζήτηση και η Ελλάδα να αποτελεί έναν ισχυρό και ασφαλή πόλο έλξης τουριστών, πάντοτε φυσικά με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών όρων ασφάλειας και υγιεινής, γιατί είναι γεγονός ότι οι τουρίστες πλέον ελέγχουν αυστηρά και το κατά πόσο πειθαρχημένα και αποτελεσματικά διαχειριζόμαστε την πανδημία και την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Εάν η Ελλάδα τις επόμενες μέρες κερδίσει αυτό το πολύ σημαντικό στοίχημα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και αλλαγή των ταξιδιωτικών οδηγιών, όπως για παράδειγμα του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ταξιδιωτικών οδηγιών του, προχώρησε αυτές τις μέρες στην αρνητική ανακατάταξη της Ελλάδας από την κατηγορία 3 (σύσταση για επανεξέταση του ταξιδιού) στην κατηγορία 4 (σύσταση για αποφυγή του ταξιδιού). Πρώτο μέλημα σε αυτή τη φάση για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, σε όλη τη την αλυσίδα, είναι φυσικά η επανεκκίνηση του τουρισμού με ασφάλεια, αλλά θεωρώ πώς το κρίσιμο στοιχείο είναι το «πράσινο» στον επιδημιολογικό χάρτη, αφού αυτό θα είναι ο κρισιμότερος παράγοντας, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα για τις πολυπόθητες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Και φυσικά το πολυπόθητο «πράσινο» θα επέλθει μόνο με την ταχεία εξέλιξη των εμβολιασμών και τον περιορισμό των κρουσμάτων στο σύνολο της Επικράτειας.

Αδιαμφησβήτητα, η δημιουργία του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού ως αποδεικτικού ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει, με κωδικό QR ώστε να διασφαλίζεται η γνησιότητά του, για το οποίο την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν επί κατευθυντήριων γραμμών, και το οποίο το Κίνημα Αλλαγής είχε προτείνει εδώ και πολλούς μήνες, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ασφαλή μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να «ξεκλειδώσουν» αξιόπιστα οι μετακινήσεις.

Στις 19 Απριλίου έγινε στη Βουλή μια ουσιαστική συζήτηση, μετά από επερώτηση μας προς τον Υπουργό Τουρισμού, όπου καταθέσαμε τις ανησυχίες μας για το άνοιγμα στις 14 Μαΐου, αλλά και τις προτάσεις μας για το ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα, γνωρίζοντας το πόσο σημαντικό είναι για την οικονομία, αλλά και την ίδια την κοινωνία, να έχουμε μία πετυχημένη, κατά το μέτρο πάντα των δύσκολων συνθηκών, αλλά και ουσιαστική χρονιά για τον τουρισμό. Γιατί είναι αλήθεια ότι η εξίσωση τόσο για τις εισπράξεις, όσο και για τον αριθμό των αφίξεων φέτος στην Ελλάδα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι πέρυσι ήρθαν μόλις 7,37 εκατομμύρια ταξιδιώτες με εισπράξεις 4,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 σημειώθηκε ρεκόρ με 31,4 εκατομμύρια επισκέπτες και έσοδα 18,2 δισ. Ευρώ, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σε αυτήν λοιπόν τη συγκυρία εμείς προτείνουμε:

1. Άμεση προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον Τουρισμό, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και να κάνουν χωρίς περιορισμούς τη δουλειά τους, αλλά να αισθάνονται και ασφαλείς οι επισκέπτες μας.

2. Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια. Για όσους επισκέπτες δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικό πρόσφατο αρνητικό τεστ. Ενίσχυση των συμφωνιών με Χώρες που επιλέγουν σταθερά τη Χώρα μας ως τουριστικό προορισμό. Αναφέρομαι ενδεικτικά, εκτός του Ισραήλ, σε Η.Π.Α, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο.

3. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

4. Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με βάση το σχέδιο που πέρυσι κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.

5. Στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό-εστίαση που σήμερα βιώνουν την ανασφάλεια. Κήρυξη των συλλογικών συμβάσεων ως υποχρεωτικές.

Αυτά τα μέτρα, αποτελούν μία πολύ σημαντική στήριξη στον τουρισμό μας και στην απασχόληση. Το 2020 ήταν, αδιαμφησβήτητα, ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό, που άφησε βαθιές πληγές σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Ήταν μία χρονιά, δύσκολης, επιβίωσης. Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε το καλοκαίρι του 2021 σε μία ευκαιρία σταδιακής ανάκαμψης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι η πανδημία στην Ελλάδα μπορεί να συνυπάρξει με τον τουρισμό με όρους ασφάλειας.

* Ο κ. Σπύρος Καρανικόλας είναι Εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικού Έργου Κινήματος Αλλαγής 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ