today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Tο θετικό «momentum» της Κυβέρνησης και η παρατεταμένη εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ

Θετικό «momentum» για την κυβέρνηση, καταγράφει το μήνα Απρίλιο η τελευταία δημοσκόπηση της pulse, σε σύγκριση με τη μέτρηση του Μαρτίου που παρουσίαζε μικρές φθορές, ενδεχομένως λόγω παράτασης της καραντίνας και κάποιων «κακοφωνιών».  Ειδικότερα, τον μήνα Μάρτιο στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 37%, και ο  ΣΥΡΙΖΑ 25%. Διαφορά 12 μονάδες.

Τον Απρίλιο, στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι 13,5%. Η ΝΔ συγκεντρώνει  38%  και ο ΣΥΡΙΖΑ  24,5%.

Του Κώστα Πασίση

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης παίρνει μια επιπλέον μονάδα και προηγείται με 44% έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα.

Μια εξέλιξη που αποτυπώνει τη δυναμική του κυβερνώντος κόμματος, παρότι βρίσκεται περισσότερους από 20 μήνες  στο «τιμόνι» της Εξουσίας.

Με τη δημοσιοποίηση της έρευνας η ικανοποίηση στο Μαξίμου ήταν έκδηλη, όχι τόσο για το διψήφιο προβάδισμα, που καμία μέτρηση δεν έχει αμφισβητήσει, όσο για την «ανακοπή» της κυβερνητικής φθοράς, που είναι πρωτόγνωρη για ένα κόμμα που κυβερνά τόσους πολλούς μήνες.

Το θετικό αποτύπωμα που αφήνει για την ΝΔ αυτή η δημοσκόπηση είναι ότι τα …καλύτερα είναι μπροστά της, αν σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση πέρασε το κάβο της πανδημίας σχεδόν χωρίς απώλειες.

Το κυβερνητικό «καράβι» αρχίζει πλέον  να επιστρέφει σε γνώριμα  «νερά» που μεταφράζονται σε δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία  θα ανανεώσει με τη σειρά της την εμπιστοσύνη του κόσμου στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αρκεί βέβαια να μην υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα…

Η ανακοπή της φθοράς φέρει σε μεγάλο βαθμό και τη «σφραγίδα» Μητσοτάκη ο οποίος τη δύσκολη ώρα, όταν η κυβέρνηση ήταν εν μέσω τρικυμίας, βγήκε μπροστά και εξήγησε στους πολίτες πως πραγματικά έχει η κατάσταση, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι η χώρα διανύει το τελευταίο δύσκολο μίλι της…

Ο «εκκαθαριστής» κύριος Τζανακόπουλος

Και μπορεί στο Μαξίμου να επέστρεψαν τα χαμόγελα αισιοδοξίας, στην Κουμουνδούρου, όμως, το κλίμα είναι βαρύ. Μια παρέμβαση μάλιστα του Δημήτρη Τζανακόπουλου το έκανε …ασήκωτο.

Ο Γραμματέας του κόμματος είχε τη «φαεινή» ιδέα μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, να αποκαλύψει τα απόκρυφα σχέδια της …δεύτερης φοράς  Αριστεράς και έγινε ο κακός χαμός.

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για εκκαθαρίσεις στο δημόσιο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τα όσα είχε δηλώσει το Φεβρουάριο του 2020 ο Αλέξης Τσίπρας, όταν είχε αναφερθεί στην ανάγκη ελέγχου των αρμών της εξουσίας.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα υπήρξαν πολλές αντιδράσεις που στρίμωξαν την Κουμουνδούρου στη γωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε για άλλη μια φορά απολογούμενος.

Το γραφείο τύπου μίλησε για «μονταζιέρα», αλλά το ηχητικό ντοκουμέντο δεν «καλύπτεται» πολιτικά…

Η κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία και «κάρφωσε» την αξιωματική Αντιπολίτευση.

«Τέτοιες διατυπώσεις δείχνουν την καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η  Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για  «καθεστωτική και αυταρχική νοοτροπία» μίλησε όμως και το ΚΙΝΑΛ και η δήλωση αυτή αποκτά προστιθέμενη αξία.

Σε πολιτικό επίπεδο οι δηλώσεις Τζανακόπουλου περί εκδικητικών εκκαθαρίσεων, «περιχαρακώνουν» το  ΣΥΡΙΖΑ σε ακραίες λογικές και σε καμία περίπτωση δεν υπηρετούν τη στρατηγική της διεύρυνσης του κόμματος προς τη σύγχρονη κεντροαριστερά.

Κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνο στη τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, αλλά σε όλες τις μετρήσεις, ως η «αχίλλειος πτέρνα» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ