today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Πρώην σύμβουλος του Μπ.Τζόνσον εξαπολύει επίθεση κατά του για τις διαρροές στον Τύπο

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, διέψευσε σήμερα ότι εκείνος ήταν η πηγή της διαρροής των μηνυμάτων που αντάλλαξε ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον επιχειρηματία Τζέιμς Ντάισον, για την οποία η κυβέρνηση ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα.

Ο Κάμινγκς, ο αρχιτέκτονας της επιτυχημένης εκστρατείας του Brexit, αποχώρησε αιφνιδιαστικά από το επιτελείο του Τζόνσον στα τέλη του περασμένου έτους. Ήταν ένας από τους συμβούλους που είχε ασκήσει μεγάλη επιρροή στον πρωθυπουργό, τόσο κατά την περίοδο του Brexit, όσο και στην προεκλογική εκστρατεία του 2019.

Τρεις βρετανικές εφημερίδες έγραψαν σήμερα, επικαλούμενες μη κατονομαζόμενες πηγές από το γραφείο του Τζόνσον, ότι ο Κάμινγκς κρύβεται πίσω από τη διαρροή των μηνυμάτων, στα οποία ο Τζόνσον υποσχόταν να «διορθώσει» ένα φορολογικό πρόβλημα του Ντάισον. Ο επιχειρηματίας σκόπευε να προμηθεύσει αναπνευστήρες στη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας της Covid-19. Το BBC αποκάλυψε πρόσφατα αυτήν την ανταλλαγή μηνυμάτων, στα οποία ο Ντάισον ζητούσε από τον Τζόνσον, στην αρχή της πανδημίας, να «ρυθμίσει» το φορολογικό καθεστώς των υπαλλήλων του που θα πήγαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να κατασκευάσουν αυτούς τους αναπνευστήρες. Ο Τζόνσον φέρεται να απάντησε, τον Μάρτιο του 2020: «Θα το φτιάξω αυτό αύριο! Σας χρειαζόμαστε».

Το γραφείο του Τζόνσον ξεκίνησε έρευνα για να βρει την πηγή της διαρροής αλλά κατόπιν απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο υπεύθυνος είναι ο Κάμινγκς.

Σε ανάρτηση στο μπλογκ του, ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού διέψευσε ότι έδωσε μηνύματα σε δημοσιογράφους και προσφέρθηκε να συνεργαστεί στην έρευνα. «Θα χαρώ να συναντηθώ με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και εκείνος να ψάξει το (κινητό) τηλέφωνό μου για μηνύματα του Ντάισον», έγραψε.

Ο Κάμινγκς, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό, επέμεινε επίσης ότι δεν ευθύνεται αυτός για τη διαρροή σχετικά με το κόστος ανακαίνισης της κατοικίας του Τζόνσον, ούτε για το γεγονός ότι πέρσι διέρρευσαν λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για επιβολή λοκντάουν, προτού να ανακοινωθούν επισήμως.

«Είναι λυπηρό να βλέπουμε τον πρωθυπουργό και το γραφείο του να πέφτουν τόσο χαμηλότερα από το επίπεδο της επάρκειας και της ακεραιότητας που δικαιούται αυτή η χώρα», συνέχισε. Αναφερόμενος στο σχέδιο του Τζόνσον να χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση του διαμερίσματός του μέσω ιδιωτών δωρητών, εξήγησε ότι ο ίδιος αρνήθηκε να τον βοηθήσει να το υλοποιήσει. Υποστηρίζει μάλιστα ότι του είπε ότι πως αυτά τα σχέδιά του ήταν «αντίθετα με την ηθική, ηλίθια, ενδεχομένως και παράνομα».

Ο Κάμινγκς προσφέρθηκε να καταθέσει ενόρκως και πρότεινε να διενεργηθεί κατεπείγουσα κοινοβουλευτική έρευνα για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία του νέου κορονοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ