today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

ΟΙ μειώσεις φόρων, η επανεκκίνηση της Aegean και τα σχόλια του Αρχιεπισκόπου στον Κ.Μπακογιάννη

Με μεγάλη αισιοδοξία κλείνει η εβδομάδα αυτή για την αγορά, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μειώσεις φόρων στα κέρδη των εταιριών και μείωση στο κόστος εργασίας. Μαθαίνω ότι για τις πολιτικές αυτές επέμεναν ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο αν. υπουργός Οικονομικών Θ.Σκυλλακάκης, επικαλούμενοι κυρίως τρεις λόγους: Πρώτον τη φιλελεύθερη οπτική του πρωθυπουργού για τα πράματα, δεύτερον τις προεκλογικές του δεσμεύσεις τις οποίες δεν διστάζει να τις εφαρμόσει ακόμα και μέσα στην πανδημία και τρίτον την πεποίθησή τους ότι με το άνοιγμα της αγοράς οι λιγότεροι φόροι θα αποτελέσουν ένα ισχυρό κίνητρο για περισσότερα έσοδα. Μαθαίνω μάλιστα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται και σενάρια για νέες μειώσεις φόρων με τη μείωση του του ΦΠΑ κατά μία μονάδα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου του Κ.Μητσοτάκη.

Με μεγάλη αγωνία περιμένουν οι εργαζόμενοι της Ναυτεμπορικής να διακριβώσουν το εργασιακό τους μέλλον, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί το πλαίσιο λειτουργίας της. Η νέα διοίκηση δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα την εμφάνισή της στην εταιρεία, η ειδική διαχείριση παραμένει και το νέο management έχει αρχίσει ήδη να κάνει τους υπολογισμούς του.  Το πιθανότερο μοντέλο που προκρίνεται είναι το αντίστοιχο που εφαρμόστηκε στον ΔΟΛ με νέες συμβάσεις εργασίας για το προσωπικό, από νέα εργασιακή βάση. Άλλωστε το μοντέλο αυτό είχε γίνει τότε επί της ουσίας δεκτό και από το σωματείο των δημοσιογράφων.

Το σχέδιό της για το καλοκαίρι επεξεργάζεται η Aegean. Στόχος είναι μια σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα και όπως μαθαίνουμε η διοίκηση εκτιμά πως οι ημερήσιες πτήσεις τον Αύγουστο θα αγγίξουν τις 340, σημαντικά μειωμένες όμως έναντι του 2019. Το ενδιαφέρον είναι υψηλό αλλά οι κρατήσεις πολύ λίγες, καθώς η εταιρεία ευελπιστεί σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Κάτι που είναι λογικό, καθώς πολλές χώρες είναι ακόμη κλειστές. Χρονικό ορόσημο για την αεροπορική είναι η 15η Μαΐου, οπότε ανοίγουν σταδιακά οι περιφερειακές βάσεις, από τις οποίες οι πρώτες είναι του Ηρακλείου Κρήτης και της Ρόδου. Όλοι στην κυβέρνηση ελπίζουν τα πράγματα να πάνε καλά και κάνουν το σταυρό τους προκειμένου η εταιρία να τα καταφέρει, γιατί η κρατική επιδότηση είναι μεγάλη και κανείς δεν θέλει να χαθούν τόσα λεφτά στο πηγάδι της πανδημίας…

Άνοιγμα στην ελληνική αγορά αλλά και ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης του προϊόντος είναι οι βασικοί στόχοι της Anodyne Nanotech, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της βιοτεχνολογίας. Αντλώντας 4,2 εκατ.ευρώ από το αμερικανικό fund Relativity και τα εγχώρια Big PI Ventures η εταιρεία με έδρα στη Βοστώνη επεκτείνει την ομάδα της στη χώρα μας σύμφωνα με πληροφορίες. Η επένδυση της Pfizer έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της εταιρείας να έρθει στη χώρα μας, ενώ ήδη έχουν συναφθεί συνεργασίες, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας.

Νέες έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ετοιμάζει ο Πρόεδρός της Ι. Λιανός όπως μαθαίνουμε. Αυτές φαίνεται ότι αφορούν σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Ο λόγος είναι πως αφενός υπάρχει συγκέντρωση κεφαλαίου και περίεργες μετοχικές δομές στις εν λόγω εταιρείες, αφετέρου υπάρχουν και
ορισμένες καταγγελίες. Θα υπάρξουν πρόστιμα; Ίδωμεν…

Πολύ αισιόδοξες ακούγονται οι προβλέψεις για τη σημερινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης Πειραιώς. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι σήμερα θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία η ΑΜΚ, σε βαθμό που θα υπάρξει δυσαρέσκεια από παραδοσιακούς επενδυτές που ίσως να μην προλάβουν να αναλάβουν επαρκή μετοχικά πακέτα της τράπεζας.

Μεγάλη νίκη των Ολλανδών κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ έναντι των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη. Οι τελευταίοι έμειναν μόνοι  στην προσπάθειά τους να μπλοκάρουν την αύξηση, αφού δεν κατάφεραν να προσεταιριστούν και άλλους μετόχους. Πλέον η νέα τους γραμμή είναι η συμμετοχή στην αύξηση με πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων τους. Μαθαίνουμε όμως πως έρχονται νέες φουρτούνες για την εταιρία αφού αμέσως μετά το Πάσχα ετοιμάζονται οι διοικητικές πράξεις κατά του Άκτωρα για τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται σε μία σειρά από δημόσια έργα. Το υπουργείο Υποδομών φέρεται έτοιμο να ρίξει τις ρήτρες και να ζητήσει – γιατί όχι; – και αποζημιώσεις.

Εν αναμονή της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Οι υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου πολλές, όμως μία είναι αυτή που ξεχωρίζει, αυτή του νυν διευθύνοντος συμβούλου του Ριχάρδου Λαμπίρη. Ο κ. Λαμπίρης, σοβαρό στέλεχος της νέας γενιάς και άνθρωπος χαμηλών τόνων, γεννήθηκε το 1975, σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Sussex και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc. in Project Management από το πανεπιστήμιο του Birmingham. Είναι επίσης κάτοχος MSc. in International Trade, Transport and Finance από το City University της Μεγάλης Βρετανίας. Εργάστηκε ως μηχανολόγος στη Rockwell Golde και έχει μακρά εμπειρία στην επιχειρηματική και επενδυτική τραπεζική καλύπτοντας τόσο τις αγορές της Ελλάδας όσο και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε οργανισμούς όπως η EFG Telesis Finance και η HSBC Bank plc. Από το 2006 διετέλεσε, μεταξύ άλλων, επικεφαλής του τμήματος Εξαγορών και Συγχωνεύσεων της HSBC Bank plc για την Ελλάδα και Κύπρο, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις. Η υποψηφιότητα αυτή έχει ήδη λάβει και εξαιρετικά θετικές κριτικές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Βλέπω ότι ο Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης έχει βρει περπατησιά, και τα αποτελέσματα της αθόρυβης δουλειάς του αρχίζουν να φαίνονται και να αξιολογούνται θετικά. Σήμερα θα σας αποκαλύψω ότι πήρε τα εύσημα του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου κατά την επίσκεψή του στη Μονή Πετράκη, όπου πήγε για να συντονίσουν τις δράσεις τους στα θέματα αλληλεγγύης. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος δεν είναι και πληθωρικός στις φιλοφρονήσεις του απευθυνόμενος στον Κώστα Μπακογιάννη, τον ρώτησε: « Ξέρουν όλοι ότι είστε ο καλύτερος δήμαρχος της Ελλάδας;», με τον Δήμαρχο της Αθήνας να κοκκινίζει από τα καλά σχόλια, να χαμηλώνει από συστολή το κεφάλι και να ευχαριστεί τον αρχιεπίσκοπο. Πάντως η διαχείριση της πανδημίας, ειδικά ως προς το κοινωνικό της σκέλος ανέβασαν ιδιαίτερα τις μετοχές του Δημάρχου. Για να δούμε, θα συνεχίσει έτσι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ