today-is-a-good-day
19.8 C
Athens

Η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό και η κινητικότητα της Ελλάδας

Η επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σήμερα στην Αθήνα και η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την πενταμερή διάσκεψη του Κυπριακού η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Γενεύη. Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο είναι έντονη η κινητικότητα στο «τρίγωνο» Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα.

Του Κώστα Πασίση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία θα είναι παρών και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα συζητηθεί ο κοινός βηματισμός Αθήνας-Λευκωσίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Υπο αυτό το πρίσμα η επανεκκίνηση των συνομιλιών δε γίνεται από «μηδενική βάση», αλλά από το σημείο που κατέληξαν οι τελευταίες  συνομιλίες του 2107.

Για την Ελλάδα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, η απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής  και η επανένωση του νησιού παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Κάτι που αναμένεται να τονίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κύπρος και Ελλάδα έχουν ταχθεί υπέρ μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη δίκαιη, βιώσιμη και κυρίως λειτουργική λύση τόσο για τους ελληνοκύπριους όσο και τους τουρκοκύπριους.

Οι τελευταίοι μάλιστα έχοντας «εικόνα» της κατάστασης και της ανάπτυξης της Κύπρου έχουν εκφράσει την επιθυμία για ένα μέλλον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτός είναι άλλωστε και  ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η απομόνωση της τουρκοκυπρακής κοινότητας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγαλύτερη εμπλοκή της στις διαπραγματεύσεις και αυξημένη πίεση προς την Τουρκία, ως έμπρακτη αλληλεγγύη της σε ένα κράτος-μέλος της.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Κύπριος πρόεδρος έχει πραγματοποιήσει μαραθώνιο επαφών με των συνόλων των ισχυρών ηγετών της Ευρώπης, που επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Κύπρου φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος και αυτό προκύπτει από την επιστολή που έλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης από τον    πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος  επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της Ε.Ε  στις αρχές για λύση του Κυπριακού, αποκλείοντας εμμέσως πλην σαφώς τη λύση» των δυο κρατών.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η Άγκυρα δείχνει με τη στάση και τη συμπεριφορά της ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού ζητήματος. Η άκαμπτη θέση για δυο ανεξάρτητα κράτη δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Και όπως επισημαίνεται από έμπειρους διεθνολόγους, «μόνο με θαύμα δε θα δούμε ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της επόμενης εβδομάδας».

Το πολιτικό «περιβάλλον» ενόψει της «Πενταμερούς» Διάσκεψης

Ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πολιτικό περιβάλλον που ξεκινούν οι σχετικές συζητήσεις, όπως προέκυψε από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατ αρχάς η Ελλάδα επιμένει στη θετική ατζέντα με την Τουρκία, υπό τον απαράβατο όρο του σεβασμού του Διεθνούς δικαίου και την αποφυγή των προκλήσεων από τη γειτονική χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό  περιμένει από την Άγκυρα να ορίσει  ημερομηνία για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, ενώ ανοικτή είναι και η πρόσκληση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας έστειλε στην Τουρκία ένα καθαρό μήνυμα.

«Θέλουμε αμοιβαίο σεβασμό και καλή γειτονία, αλλά δεν είμαστε αφελείς», τόνισε χαρακτηριστικά

Αντίθετα η Τουρκία παρουσιάζει «διπλό» πρόσωπο. Ο Ταγιπ Ερντογάν με διπλωματικές πιρουέτες δείχνει να στρέφεται προς τη Δύση και δηλώνει ότι συνομιλεί με την Ελλάδα για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Την ίδια στιγμή, όμως το σύνολο των συνεργατών του, με υψηλούς τόνους αναφέρουν ότι η Ελλάδα «σαμποτάρει» το διάλογο, με την αστεία δικαιολογία την παρουσίαση των εθνικών θέσεων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, μετά τις συναντήσεις του με Ερντογάν και Τσαβούσογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ