today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Το στοίχημα της ελληνικής ναυτιλίας. Γράφει ο Κώστας Κατσαφάδος

Η ναυτιλία μας όπως και άλλοι βέβαια κλάδοι, έχουν πληγεί όλους αυτούς τους μήνες από την πανδημία, που βέβαια, δεν δοκιμάζει μόνο την  πατρίδα μας, αλλά τον πλανήτη ολόκληρο. Για αυτό και πρωταρχική μας στόχευση ήταν και παραμένει όλους αυτούς του μήνες η στήριξη ναυτικών, εργαζόμενων και επιχειρήσεων του κλάδου.

Στόχος μας και κεντρική μας επιλογή ήταν να περιορίσουμε όσο μπορούσαμε τις αρνητικές επιπτώσεις και να μπορέσει ο κλάδος, αφού η πανδημία νικηθεί, να επανέλθει σε θετική πορεία. Οι παρεμβάσεις μας διασφάλισαν ότι, εν μέσω πανδημίας, κανένα νησί μας δεν έμεινε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και όπου τυχόν προέκυψαν ζητήματα αντιμετωπίσθηκαν άμεσα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι άγονες γραμμές λειτούργησαν κανονικότατα, ενώ κάποιες από αυτές επεκτάθηκαν και χρονικά και γεωγραφικά. Για τη συνολική στήριξη του κλάδου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξασφάλισε και έχει ήδη διαθέσει 67 εκατ. ευρώ.

Του Κώστα Κατσαφάδου*

Παράλληλα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ναυτικούς και τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Ενδεικτικά  αναφέρω την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την παράταση ασφαλιστικής ικανότητας ανέργων ναυτικών και παροχής επιδόματος ανεργίας, την ένταξη της ακτοπλοΐας στο καθεστώς επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για ενεργούς ναυτικούς, την αναθεώρηση προϋποθέσεων για την εγγραφή άνεργων ναυτικών στους καταλόγους προσφερόμενων προς ναυτολόγηση, την κάλυψη μέρους των ενοικίων των ανέργων ναυτικών. Συνολικά, τα μέτρα στήριξης της ναυτικής εργασίας προσεγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ.

Αυτά όμως όλα αφορούν τα όσα έγιναν και γίνονται τους δύσκολους μήνες της πανδημίας.

Στην κυβέρνηση, και εμείς φυσικά  στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πλέον σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα.

Όλα δείχνουν ότι παρ όλο του ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση αυτές τις ημέρες, ότι σταδιακά επανερχόμαστε σε μια ελεγχόμενη κανονικότητα.

Η αγορά αρχίζει και λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις, τα Λύκεια επίσης, και έχουμε μπροστά μας το μεγάλο στοίχημα του Πάσχα.

Εάν λοιπόν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν εμείς πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι, ώστε οι θαλάσσιες μετακινήσεις να γίνουν  με ασφάλεια τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα το  άνοιγμα του τουρισμού, από τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού, μας υποχρεώνει και εμάς να είμαστε πανέτοιμοι τόσο για να μεταφέρουμε τουρίστες όσο και τους Έλληνες επισκέπτες στα νησιά μας.

Και αυτά είναι μόνο τα άμεσα βήματα, καθώς πρέπει να εξετάσουμε ζητήματα που αφορούν την κρουαζιέρα, το γιώτινγκ, το θαλάσσιο τουρισμό.

Για όλα αυτά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι ενεργοποιώντας πρωτόκολλα, εκσυγχρονίζοντας υποδομές των λιμανιών μας,  και μια σειρά από δράσεις, που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, και θα ενισχύσουν στην πράξη τις τοπικές οικονομίες.

Πιστεύω ότι η ναυτιλία μαζί με τον τουρισμό θα είναι οι δυο βασικοί πυλώνες της επανεκκίνησης της οικονομίας στην μετά covid εποχή. Οι  προκλήσεις είναι μπροστά μας, όπως και οι ευθύνες μας στο να ανταποκριθούμε με σχέδιο σε αυτές. Εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα και να κάνουμε και πάλι της ναυτιλία μας πρωταγωνιστή στη νέα αυτή εθνική προσπάθεια.

*Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος είναι Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Βουλευτής ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ