today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Οι Αρχές των ΗΠΑ ζητούν την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας θα κάνουν σήμερα έκκληση για την άμεση αναστολή της χρήσης του μονοδοσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson έπειτα από την εμφάνιση σε εμβολιασθείσες μιας σπάνιας διαταραχής που περιλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων αίματος μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους, αναφέρουν οι New York Times επικαλούμενοι αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Και οι έξι περιπτώσεις αφορούν γυναίκες, ηλικίας 18 ως 48 ετών.

Μια γυναίκα πέθανε και μια δεύτερη στην Νεμπράσκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson και περίπου εννέα εκατομμύρια περισσότερες δόσεις έχουν αποσταλεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Παρότι η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί ως μια σύσταση προς τους γιατρούς στις αμερικανικές πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο, αναφέρουν οι New York Times.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι υγειονομικές αρχές των πολιτειών θα λάβουν τη σύσταση ως μια ισχυρή ένδειξη για να πράξουν το ίδιο.

Επιστήμονες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών θα εξετάσουν από κοινού την πιθανή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στην διαταραχή και θα αποφανθούν αν ο FDA θα πρέπει να συνεχίσει να εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου για όλους τους ενήλικες ή να την περιορίσει.

Μια επείγουσα σύσκεψη της συμβουλευτικής επιτροπής των Κέντρων είναι προγραμματισμένη για αύριο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson εμφανίστηκαν στις 9 Απριλίου όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες για τέσσερις περιπτώσεις δημιουργίας θρόμβων του αίματος σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ.

Η μια περίπτωση καταγράφηκε στη διάρκεια κλινικής δοκιμής πριν από την έγκριση του εμβολίου. Τρεις περιπτώσεις με παρενέργειες καταγράφηκαν κατά την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας και η μια από αυτές οδήγησε σε θάνατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ