today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Κ.Φραγκογιάννης: Προωθούμε την Επιστημονική Διπλωματία

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο ως προς την αύξηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και ως προς την ψηφιοποίηση υπηρεσιών στην Ελλάδα και τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την Επιστημονική Διπλωματία, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σεμινάριο του Ελληνικού Δικτύου Καινοτομίας (Hellenic Innovation Network) που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ διαδικτυακά σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη. Η εκδήλωση είχε θέμα «From Greek Start-Up to Global Scale-Up» και αφορούσε την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων Start-Up σε επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας Scale-Up.

Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του HIN, Μαρίνα Χατσόπουλος (Levitronix Technologies), και περιελάμβανε τους Alex Chatzieleftheriou (Blueground), George Palikaras (Metamaterial), Costa Tsaousis (NetData) και Dimitri Tsingos (Epignosis), πρότυπα μεγάλης επιχειρηματικής επιτυχίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός πρόξενος της Βοστώνης Στράτος Ευθυμίου ο οποίος δήλωσε σχετικά με τις δράσεις του Δικτύου ότι αφορούν την επανάσταση του μέλλοντος και ευχαρίστησε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», που έχει θέσει υπό την αιγίδα της την συγκεκριμένη αλλά και όλες τις δράσεις του Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας για το 2021 εντάσσοντάς τις στην κατηγορία «Παράθυρο προς την Ελλάδα του αύριο».

Ο κ. Φραγκογιάννης ανοίγοντας τις εργασίες του σεμιναρίου εξήρε τις προσπάθειες προώθησης της καινοτομίας και των δραστηριοτήτων της Επιστημονικής Διπλωματίας. «Στόχος της κυβέρνησης ήταν ένα νέο, μοντέρνο και εξωστρεφές διπλωματικό μοντέλο με σκοπό την ενεργοποίηση δυνάμεων σε όλο τον κόσμο. Η ιδέα να ιδρυθεί η Επιστημονική Διπλωματία στο υπουργείο ήταν σίγουρα το αποτέλεσμα της εργασίας που είδαμε ήδη να έχει γίνει από το Ελληνικό Προξενείο της Βοστώνης με τον ακούραστο Στράτο Ευθυμίου, το Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας και το MIT Enterprise Forum Greece», εξήγησε.

Δίνοντας την εικόνα της τρέχουσας κατάστασης, με την αύξηση κατά 3,2% των εξαγωγών και την δραστική αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου είπε ότι στόχος της Οικονομικής Διπλωματίας είναι η αύξηση των εξαγωγών στο 48% του ΑΕΠ έως το 2023, από 37% το 2018. «Έχουμε ήδη προγραμματίσει περίπου 60 διαφορετικές πρωτοβουλίες τους επόμενους μήνες για να κάνουμε την Ελλάδα να κοιτάζει προς τα έξω με νέο τρόπο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), ο οποίος, όπως είπε, «θα ανανεωθεί πλήρως, προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα νέο επιχειρηματικό και οργανωτικό μοντέλο, ένα πενταετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, με πολύ ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών και ένα νέο Σύστημα Πληροφοριών».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της πρωτοβουλίας Εlevate Greece, την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η οποία έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. «Υπάρχουν σήμερα 301 νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια, επενδύσεις 2,4 δισ. ευρώ», εξήγησε. Μίλησε επίσης για τα Εθνικά Βραβεία εκκίνησης, που επιβραβεύουν τις νεοσύστατες εταιρείες και εξήρε τις προσπάθειες του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρίστου Δήμα για την καταγραφή σε μία ενιαία βάση δεδομένων όλων των Start-Up επιχειρήσεων της Ελλάδας. Δεν παρέλειψε φυσικά και το Κέντρο Καινοτομίας, που θα δημιουργηθεί στο χώρο της παλιάς βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, στην οδό Πειραιώς.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στις ευρείες δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν πλέον είτε από κοινοτικά είτε από άλλα εθνικά κονδύλια για την νεοφυή επιχειρηματικότητα. Μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο θα εστιάσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην προώθηση της απασχόλησης, στην πράσινη οικονομία και στα θέματα της προσέλκυσης επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία της αναμόρφωσης της Οικονομικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών, μίλησε για τον συντονισμό με τα εμπορικά γραφεία των πρεσβειών μας ανά τον κόσμο, την Enterprise Greece αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων και την χορήγηση θεωρήσεων με απλουστευμένες διαδικασίες. Επίσης παρουσίασε τις επενδυτικές συμφωνίες εμβληματικού χαρακτήρα που έχουν γίνει στην Ελλάδα, όπως αυτές της Pfizer, Microsoft, της Next.e.GO Mobile SE και της Volkswagen στην Αστυπάλαια, οι οποίες προάγουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Ολοκληρώνοντας εξήρε τις προσπάθειες των συμμετεχόντων στο πάνελ οι οποίοι, όπως είπε, συνιστούν πηγή έμπνευσης καθώς έχουν καταφέρει να εξελιχθούν σε πρότυπα μεγάλης επιχειρηματικής επιτυχίας. Εξήρε τον Άλεξ Χατζηελευθερίου από το Blueground, μια εταιρία που έχει συγκεντρώσει, όπως είπε, συνολικά 78 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων και φιλοδοξεί να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της σε 50.000 διαμερίσματα από 3.600. Τον Δημήτρη Τσίνγκο από την Epignosis, τον κορυφαίο πάροχο λύσεων λογισμικού που έχει 11 εκατομμύρια μαθητές και 3 εκατομμύρια μαθήματα σε πάνω από 70.000 πύλες, εκδημοκρατίζοντας τη μάθηση και καθιστώντας την προσιτή σε οργανισμούς και εταιρείες παγκοσμίως.

Τον Κώστα Τσαούση της NetData, με τα «7 καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης cloud για τέλεια διαχείριση cloud», με 52 χιλιάδες αστέρια GitHub, χιλιάδες νέους χρήστες κάθε μέρα και βάση χρηστών άνω των 4 εκατομμυρίων. Τον Γιώργο Παλικαρά από το Metamaterial που με την τεχνική των υλικών έχει 30 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ έχει οδηγήσει νεοσύστατες εταιρείες σε πάνω από 150 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου τονίστηκε από την πλευρά των ομιλητών ότι το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε τεράστια χρηματοδότηση, αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως μειονέκτημα, αναδεικνύεται σε πλεονέκτημα, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς ξεκινούν σε γερές, πιο υγιείς, οικονομικά βάσεις, και είναι κερδοφόρες από νωρίς χωρίς να εκτίθενται σε υπερβολικό δανεισμό. H χρηματοδότηση, κατά συνέπεια, όπως τονίστηκε, πρέπει να θεωρείται μέσο και όχι αυτοσκοπός της επιχείρησης και σημασία στο ταξίδι της καινοτομίας έχει η ανθεκτικότητα του επιχειρηματία, να μπορεί να συνεχίζει πέρα από αποτυχίες και πισωγυρίσματα.

Ο Δημήτρης Τσίγκος δήλωσε ότι «σημασία έχει η αγάπη προς την εργασία. Αν οι εργαζόμενοι αγαπούν τη δουλειά τους, θα είναι εξαιρετικά καλοί σε αυτή». Ο Γεώργος Παλικάρας ανέφερε ότι «το μόνο που είναι σημαντικό είναι το μέγεθος του προβλήματος που επιλύεις», ενώ ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου δήλωσε ότι «συχνά δεν βλέπεις τη λύση για το πρόβλημα, αλλά πρέπει να επιμείνεις και να πιστεύεις ότι θα το λύσεις». Ο Κώστας Τσαούσης ανέφερε, τέλος, ότι «η επιχειρηματικότητα είναι ένας αγώνας ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό. Μια γρήγορη αποτυχία αν συνοδεύεται από επιμονή και δουλειά οδηγεί στην επιτυχία».

Όλοι οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες εξέπεμψαν, συμπερασματικά, ένα μήνυμα αισιοδοξίας ως προς την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα και αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στις δεξιότητες του ελληνικού δυναμικού που το χαρακτήρισαν εργατικό, έξυπνο και υψηλά καταρτισμένο και έναν από τους λόγους που η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ