Αρ.Πελώνη: Δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με AstraZeneca

ΑΠΕ

Σε καμία περίπτωση δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca καθώς είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Υπάρχει έντονη φημολογία για το εμβόλιο. Σε καμία περίπτωση δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο OPEN TV.

Η κα Πελώνη αναφέρθηκε, επίσης, και στις ανακοινώσεις του EMA, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο θρομβώσεων.

«Στη Μεγάλη Βρετανία που έχουν γίνει 18,1 εκατ. εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν παρατηρηθεί μόλις 30 τέτοια περιστατικά», σημείωσε η κυρία Πελώνη

Όσον αφορά τη διστακτικότητα των μεγαλύτερων ηλικιών ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως μέχρι στιγμής η προσέλευση για το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται στο 93%, επομένως δεν υπάρχει μόνο διστακτικότητα αλλά και εμπιστοσύνη. «Ωστόσο, υπάρχει συνολικά δυσπιστία για όλα τα εμβόλια όσον αφορά τους ανθρώπους άνω των 60 πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μπει ηλικιακό όριο για όσους θα κάνουν το εμβόλιο της εταιρείας η κυβερνητική εκπρόσωπος εκτιμά ότι δεν ότι θα μπει πλαφόν ηλικιακό για AstraZeneca για τους άνω των 60, γιατί όλα τα περιστατικά που βλέπω ότι εξετάζονται στον κόσμο αφορούν σε μικρότερες ηλικίες. «Φαντάζομαι πως εάν και εφόσον υπάρξει απόφαση για περιορισμό δεν θα αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το σύνολο των πολιτών είναι θετικό για τους εμβολιασμούς, ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία και για άλλα εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik V, δήλωσε πως η κυβέρνηση ακολουθεί τον EMA, παίρνουμε εγκεκριμένα εμβόλια μόνον από τον ΕΜΑ.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των Λυκείων με διπλά self test για μαθητές και καθηγητές ανά εβδομάδα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου η κα Πελώνη ανέφερε πως έχουν δοθεί μέχρι και την Πέμπτη 126.799 self test. Υπήρξε μεγάλη ζήτηση προσθέτοντας  πως «είναι απαραίτητη η προσέλευση στο σχολείο με αρνητική βεβαίωση». Για τα εσπερινά Λύκεια δήλωσε πως «οι μαθητές των εσπερινών λυκείων θα παραλάβουν τα self test από τους διευθυντές τους».

Για το άνοιγμα των καταστημάτων στις τρεις περιοχές που βρίσκονται ακόμα κλειστά (δηλαδή σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη) υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων και τόνισε πως ακόμα υπάρχει επιδημιολογική πίεση στις τρεις περιοχές.

Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα και για το εάν θα ανοίξουν οι εκκλησίες σημείωσε πως «οι συζητήσεις ακόμα είναι πολύ πρόωρες. Όλοι θέλουμε να πάμε στα χωριά μας, ας κάνουμε όμως λίγη υπομονή. Η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να γίνει βήμα βήμα».