Ά.Λάσετ: Όποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής θα είναι υποψήφιος καγκελάριος

ΑΠΕ

Στην κούρσα για την υποψηφιότητα της καγκελαρίας από πλευράς Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ επιβεβαίωσε ότι μέχρι την Πεντηκοστή θα παρουσιάσει, από κοινού με τον πρόεδρου του CSU Μάρκους Ζέντερ, σχετική πρόταση στα προεδρία των δύο αδελφών κομμάτων.

«Θα αποφασίσουμε με το κριτήριο ποιος έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές σε ολόκληρη τη Γερμανία», δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο δεύτερο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

« Το ποιός θα είναι υποψήφιος καγκελάριος θα αποφασιστεί επίσης σε συνάρτηση με την ιδέα που θα συνδεθεί το εκλογικό μας πρόγραμμα. Έχω ήδη υποβάλει αρχικές προτάσεις για τη δύσκολη περίοδο μετά την πανδημία, με πιθανώς υψηλή ανεργία και υψηλό δημοσιο χρέος. Όποιος ταιριάζει με το πρόγραμμα με το οποίο θα κατέβουν σε αυτές τις εκλογές το CDU και το CSU θα γίνει επίσης και υποψήφιος καγκελάριος», πρόσθεσε.

Ούτε ο Λάσετ ούτε ο Ζέντερ έχουν δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά τους. Ως επικεφαλής του μεγαλύτερου εκ των δύο συντηρητικών κομμάτων, ο Λάσετ θεωρείτιαι ότι έχει γενικώς το προβάδισμα. Ο Ζέντερ τονίζει τακτικά ότι η θέση του είναι στη Βαυαρία, αλλά λέγεται επίσης ότι έχει φιλοδοξίες καγκελάριου. Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής των βουλευτών του CSU στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) Αλεξάντερ Ντόμπριντ ζήτησε με δήλωσή του στην εφημερίδα “Bild» να έχουν λόγο στην επιλογή του υποψηφίου για την καγκελαρία οι βουλευτές. «Ο υποψήφιος για καγκελάριος δεν μπορεί να οριστεί στο παρασκήνιο ή σε κάποιο πρόγευμα. Τα μέλη της κοινής μας κοινοβουλευτικής ομάδας στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πρέπει να έχουν σημαντικό λόγο στο θέμα αυτό», τόνισε.