today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Αρ.Πελώνη: Το Σαββατοκύριακο, στην πλειονότητά τους οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα

«Η συμμόρφωση γενικά ήταν καλή αυτό το Σαββατοκύριακο που επετράπησαν για πρώτη φορά οι διαδημοτικές μετακινήσεις και στην πλειονότητά τους οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα και πήραν αυτή την ανάσα ελευθερίας χωρίς να προκαλέσουν και χωρίς να παραβιάσουν τα μέτρα προστασίας» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνοντας ότι γίνονται έλεγχοι- και το Σάββατο μόνο, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενέργησαν συνολικά 78.743 ελέγχους και κατέγραψαν 1.285 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 434.000 ευρώ.

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις των καταστηματαρχών στις περιοχές όπου απαγορεύεται το άνοιγμα σημείωσε «Καταλαβαίνουμε την αγωνία των καταστηματαρχών και των εμπόρων, είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τον προγραμματισμό σου και να σου ανατρέπεται. Η εξέλιξη της πανδημία δυστυχώς δεν είναι γραμμική, πολλές φορές έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Συστήνουμε ψυχραιμία και υπομονή. Βεβαίως θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και σε αυτές τις περιοχές όπως επαναξιολογείται κάθε εβδομάδα από την επιτροπή».

Για το εάν θα δοθούν πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων στη δημοσιότητα είπε ότι στην επιτροπή γίνεται μια επιστημονική συζήτηση, όπου εκφράζονται πολλές και διαφορετικές επιστημονικές απόψεις. «Υποθέτω ότι η δημοσιοποίησή τους δεν θα βοηθούσε στην πρόθεση των ειδικών να μιλούν ανεξάρτητα εντός της επιτροπής και να μην πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους. Προκύπτει ένας συγκερασμός των απόψεων και η εισήγηση προς την κυβέρνηση, η οποία εντέλει αποφασίζει» προσέθεσε.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου από σήμερα με τους όρους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την ασφάλεια που όλοι ξέρουμε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εξέλιξη. «Είμαστε αυτή τη στιγμή στην κορύφωση. Υπάρχει μια εικόνα σταθεροποίησης στην Αττική. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι εξαρτάται και από όλους εμάς και τη στάση που θα τηρήσουμε ποια θα είναι η εξέλιξη ώστε να μην χρειαστεί να πάμε σε αυστηροποίηση των μέτρων» είπε.

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με μια σημαντική γειτονική χώρα. Ο πρωθυπουργός θα θέσει όλες τις ελληνικές θέσεις» υπογράμμισε η κ. Πελώνη σημειώνοντας ότι θα τεθεί και το ζήτημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση είπε ότι «ο κ. Βρούτσης με χθεσινή του ανάρτηση έχει ξεκαθαρίσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να αντιμετωπιστούν οι υποψίες καταχρηστικής αντιμετώπισης του προγράμματος Συνεργασία» και προσέθεσε: «Το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση ουδέποτε είχε ούτε έχει επικοινωνία με τον συγκεκριμένο κύριο».

Σε ερώτηση για τα self-test σημείωσε ότι ξεκινάει ο εφοδιασμός των φαρμακείων σε όλη τη χώρα και από την Τετάρτη-Πέμπτη θα μπορούν κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί και μαθητές να τα παραλαμβάνουν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη επικράτεια.

Τέλος για τις δηλώσεις Ακάρ και αν αυτές μπορούν να επηρεάσουν την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου Ελλάδας -Τουρκίας δεν πρόκειται να κλείσουν με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ