today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ταϊβάν: Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε ο ύποπτος για τη σιδηροδρομική τραγωδία

Δικαστήριο της Ταϊβάν άφησε σήμερα ελεύθερο με εγγύηση τον διευθυντή ενός εργοταξίου, το φορτηγό του οποίου, όπως πιστεύουν οι αρχές, προκάλεσε τη σιδηροδρομική τραγωδία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι, όμως οι εισαγγελείς είπαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, την ώρα που οι συγγενείς θρηνούν τους νεκρούς στον τόπο του δυστυχήματος.

Το χθεσινό δυστύχημα είναι η χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ταϊβάν τα τελευταία 70 χρόνια. Συρμός εξπρές συγκρούστηκε με φορτηγό που γλίστρησε από το εργοτάξιο σε πρανές, φθάνοντας πλάι στις σιδηροτροχιές. Ο οδηγός υπάρχουν υποψίες πως δεν είχε τραβήξει σωστά το χειρόφρενο του φορτηγού.

Το τρένο, που μετέφερε σχεδόν 500 επιβάτες, εκτελούσε δρομολόγιο από την Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, προς την Τάιτουνγκ, στις ανατολικές ακτές της νήσου, όταν εκτροχιάστηκε σε σήραγγα σε μικρή απόσταση βόρεια από την Χουάλιεν.

Σαράντα άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, από τους συνολικά 178 τραυματίες στο δυστύχημα.

Εισαγγελείς είχαν καταθέσει αίτημα σε δικαστήριο να θέσει υπό κράτηση τον διευθυντή του εργοταξίου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλειας, είπε σήμερα σε δημοσιογράφους ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όμως, ένα δικαστήριο στη Χουάλιεν άφησε ελεύθερο τον διευθυντή Λι Γι-χσιάνγκ, με εγγύηση ύψους 500.000 νέων δολαρίων Ταϊβάν (17.525 δολαρίων ΗΠΑ), αν και του απαγόρευσε να ταξιδέψει εκτός της Ταϊβάν για οκτώ μήνες, επιβάλλοντάς του να παραμείνει στη Χουάλιεν.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως ενώ το γεγονός ότι το φορτηγό βρέθηκε στην πορεία του τρένου πιθανόν να οφείλεται σε αμέλεια, δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα για συνωμοσία».

Η επικεφαλής του γραφείου του εισαγγελέα της Χουάλιεν Γιου Χσίου-ντουάν δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

«Το δικαστήριο απεφάνθη πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνει υπό κράτηση», είπε η ίδια σε δημοσιογράφους.

Συγγενείς των θυμάτων επισκέφθηκαν τον τόπο της τραγωδίας το απόγευμα του Σαββάτου, τοπική ώρα, για να θρηνήσουν τους δικούς τους. Ορισμένοι έκλαιγαν και φώναζαν «Γύρισε πίσω!», ενώ άλλοι τοποθέτησαν προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, όπως κούκλες.

Το νεαρότερο θύμα της τραγωδίας είναι ένα εξάχρονο κοριτσάκι, το μεγαλύτερο ένας 79χρονος άνδρας, σύμφωνα με τον κατάλογο των νεκρών που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές.

Η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν επισκέφθηκε νοσοκομεία στη Χουάλιεν για να μιλήσει σε συγγενείς και επιζώντες, ενώ ευχαρίστησε απλούς πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη βοήθεια που προσέφεραν.

«Αυτό δείχνει την καλή πλευρά της ταϊβανέζικης κοινωνίας», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ