Η προανακριτική για το Ν.Παππά, ο East Med και ο νέος ρόλος του Στ. Πέτσα

Πανικός φαίνεται ότι υπάρχει στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα για την προανακριτική επιτροπή που αποφάσισε η Βουλή για το σκάνδαλο Καλογρίτσα. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέες αποκαλύψεις με τον πρώην πρωθυπουργό να φοβάται ότι στο υλικό που θα δημοσιευτεί κάποιοι εμπλέκουν και το δικό του όνομα.

Για το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του realestate και του κατασκευαστικού κλάδου η στήλη σας έχει έγκαιρα ενημερώσει. Ένα ακόμη πακέτο μαθαίνουμε πως τραβά τα βλέμματα της αγοράς real estate και αυτής των κατασκευών. Πρόκειται για τη δημοπράτηση μέσω προγράμματος ΣΔΙΤ ενός ακόμη κτηριακού έργου, αυτή τη φορά σχολείων. Πρόκειται για τη λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στη Κεντρική Μακεδονία με το έργο να είναι αξίας 150 εκατ.ευρώ. Το ΣΔΙΤ αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων, με τη διάρκεια του έργου να ορίζεται στα 27 χρόνια. Ήδη η Premia, πρώην Pasal, έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Tι περιλαμβάνει το δεκαετές πλάνο της Motor Oil; Η διύλιση παραμένει ο κύριος πυλώνας των δραστηριοτήτων του ομίλου με την έμφαση να δίνεται στην παραγωγή ποιοτικότερου μείγματος προϊόντων, το mobility θα ενισχυθεί μέσω του δικτύου λιανικής με στόχο την είσοδο σε νέες αγορές των Βαλκανίων και την ενίσχυση της παρουσία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τρίτος πυλώνας της εταιρείας θα αποτελέσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τον στόχο της εισηγμένης να έχει τεθεί στην παραγωγή 300 ΜWαπό αυτές.

Οι Ισραηλινοί σκανάρουν την ελληνική αγορά και ψάχνονται για ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό κλάδο. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Fattal, με 39 ξενοδοχεία και 16.700 δωμάτια, ψάχνεται για επενδύσεις σε ελληνική νησιά με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε Ρόδο, Κρήτη και…Μύκονο. Πληροφορίες κάνουν λόγο πως ήδη έχουν υπάρξει προκαταρκτικές συζητήσεις. Υπενθυμίζεται πως στη χώρα μας η εταιρεία έχει ήδη παρουσία μέσω της μίσθωσης του ξενοδοχείου Esperia και την εξαγορά του ξενοδοχείου Mistral στη Ρόδο.

Έως το 2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα που θα αλλάξουν την Πειραιώς από την ολλανδική Ten Brinke. Πρόκειται για επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ, που αφορούν στις οδούς Πειραιώς και Κηφισού. Σχεδιάζεται εμπορικό πάρκο 15.000 τ.μ., ένα κτήριο γραφείων και η πράσινη αναβάθμιση της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο προωθεί ένα ΣΔΙΤ για την κατασκευή του κτηρίου γραφείων, καθώς το project αυτό είναι 113 εκατ. ευρώ και ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες της αγοράς για να συμμετάσχουν σε αυτό. Ένα ακόμη ΣΔΙΤ, που αναμένεται να ανοίξει, αφορά στην αξιοποίηση του διατηρητέου πρώην ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς, στο ύψος του Φαλήρου, κοντά στο ακίνητο της ΕΛΑΪΣ.

Αμερικανικές πιέσεις στο παρασκήνιο για τον East Med. Οι Αμερικάνοι έχουν διαμηνύσει στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ πως επιθυμούν επίσπευση των διαδικασιών, καθώς επιθυμούν την απομόνωση της Τουρκίας και την αναδιάταξη των συσχετισμών στη Μεσόγειο. Πληροφορίες πως ενδιαφέρονται και αιγυπτιακές εταιρείες να συμμετάσχουν στο project ελέγχονται ως προς την ακρίβειά τους, παρά το γεγονός πως ακούγονται έντονα.

Κύμα νέων επενδύσεων για καινούριες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο το φυσικό αέριο, φέρνει όπως μαθαίνουμε η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι επενδύσεις αυτές τοποθετούνται από ανθρώπους, που έχουν γνώση των κινήσεων των εταιρειών, σε 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να αρχίσουν να ξετυλίγονται μέσα στο έτος. Εκτός από την Mytilineos, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, αναμένεται να
ανακοινωθούν και άλλες επενδύσεις από τους κατόχους αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πράσινες επενδύσεις σχεδιάζει η Viohalco για φέτος. Ειδικότερα, η εταιρεία αναμένεται να επενδύσει στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της πράσινης ενέργειας μέσω της Cenergy. Ειδικότερα, νέα καλώδια για σύνδεση αιολικών πάρκων αναμένεται να λανσαριστούν στην αγορά, ενώ η Σωληνουργία Κορίνθου σχεδιάζει να αναδειχθεί ως ο κύριος προμηθευτής εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια.

Συνεχείς οι επαφές της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για το ταμείο Ανάκαμψης. Μαθαίνουμε πως έχει συζητηθεί και η ύπαρξη νέου μνημονίου, όπου όμως οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να έρθει, όπως λέει και η Αθήνα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μία καλή τουριστική σεζόν, όπου θα της επιτρέψει να βάλει χρήματα στα δημόσια ταμεία, τα οποία είναι σε άσχημη κατάσταση, εξαιτίας των μέτρων, που έχουν υιοθετηθεί για τη στήριξη της αγοράς.

Διπλό ρόλο στη κυβέρνηση έχει ο Στέλιος Πέτσας. Αφενός μεν είναι αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αφετέρου όμως, συνεχίζει να ασχολείται και …ολίγον με τον τομέα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, γνωρίζοντας καλά το αντικείμενο.
Απ ότι μάθαμε όμως, ο κ. Πέτσας δεν κινείται αυτόνομα, αλλά υπό τις …ευλογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι όταν η Αριστοτελία Πελώνη τρέχει και δε φθάνει, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι εκεί και σώζει την κατάσταση.  Το καλό στην υπόθεση αυτή είναι ότι ο εν λόγω υπουργός δεν υποσκάπτει την Αριστοτελία Πελώνη, η οποία ανταποκρίνεται αποτελεσματικότατα στον ρόλο της. Ο ένας κόβει και η …άλλη ράβει.