today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Οι διπλωματικές επιτυχίες της Αθήνας και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Διπλή ήταν η διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας, ανήμερα της εθνικής εορτής, που φέτος συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η πρώτη αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η δεύτερη σχετίζεται με το κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία.
Οι δυο ηγέτες είχαν μια θερμή συνομιλία για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών, αλλά το μεγάλο κέρδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η πρόσκληση που έλαβε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, μόλις λήξει η περιπέτεια της πανδημίας.

Του Κώστα Πασίση

Ένα ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, τη στιγμή μάλιστα που ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναμένει ακόμη το τηλέφωνο του Τζο Μπάιντεν.
Η σημειολογία του τηλεφωνήματος και της πρόσκλησης είναι ιδιαίτερα σημαντική αν σκεφθεί κανείς ότι ο πρώην πλανητάρχης Μπαράκ Ομπάμα, όταν εξελέγη πρόεδρος, στη δεύτερη θητεία του, το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησε ήταν στην Άγκυρα.

Σήμερα, όμως, οι ρόλοι αντιστράφηκαν και η Ελλάδα έγινε στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και των Δυτικών Βαλκανίων. Μητσοτάκης και Μπαιντεν δεν συζήτησαν μόνο τα διμερή θέματα, αλλά συνομίλησαν ακόμη και για την Μαύρη θάλασσα, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδος στην προκειμένη περίπτωση είναι εμφανής.

Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης σχολιάζοντας την επικοινωνία των δυο ανδρών, έκανε λόγο για «μετατόπιση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα». Ενώ, το politico σχολίασε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πιθανώς στην πιο αξιοζήλευτη -από τους ομολόγους του ηγέτες- θέση την Πέμπτη: Ήταν ο μοναδικός που εξασφάλισε διμερή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν μετά την ομαδική συνομιλία».

Η Ελλάδα πήρε αυτό που ήθελε από την Ευρώπη

Ικανοποίηση όμως επικρατεί στην Αθήνα και για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη «Το σημαντικό είναι ότι πατάει πάνω στην έκθεση Μπορέλ και σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, που σημαίνει ότι επαναφέρει όποια προηγούμενη απόφαση υπάρχει».
Επι της ουσίας δυο είναι τα βασικά σημεία που ήθελε και πήρε η κυβέρνηση από την Ευρώπη. Το πρώτο είναι η απειλή των κυρώσεων προς την Τουρκία να παραμείνει ενεργή, αν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά και το δεύτερο η ρητή αναφορά που συμπεριλήφθηκε στο κοινό ανακοινωθέν για «παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το θετικό αποτύπωμα για την Ελλάδα προκύπτει και από τη δυσφορία που εξέφρασε με γραπτή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες της στην Αν. Μεσόγειο. Και από το γεγονός ο τουρκικός τύπος εστίασε μόνο στη θετική ατζέντα, αποσιωπώντας όμως εντέχνως τις προϋποθέσεις γι αυτή.

Επίσης στην Αθήνα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτή τη φορά απέφυγαν τις εκφράσεις τύπου «ναυάγιο», που χρησιμοποίησαν για τις προηγούμενες συνόδους κορυφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ