today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Αρ.Πελώνη: Είναι ο πόλεμος της γενιάς μας – Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας

«Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτή την ώρα της μεγάλης ευθύνης και να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Διαφορετικά θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον νόμο» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, μετά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επισήμανε ότι ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει το υπουργείο υγείας. «Κρίθηκε ότι τώρα ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν σε αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια και ιδιώτες γιατροί και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους, καθώς προσχώρησαν μόλις 61 γιατροί» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κόντρα κυβέρνησης και συνδικαλιστών ιατρών η κ. Πελώνη είπε ότι δεν υπάρχει καμιά κόντρα. «Υπάρχει ανάγκη να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και πρωτίστως οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας. Είναι μία μεγάλη εθνική προσπάθεια και θεωρώ ότι είναι καθήκον ειδικά των γιατρών να ανταποκριθούν» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπογράμμισε ότι είναι θέμα κοινωνικής και ηθικής ευθύνης των υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο. «Εναπόκειται προφανώς στη συνείδηση του καθενός, κάνουμε έκκληση σε όλους να κάνουν το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση αυστηροποιείται το πρωτόκολλο για υποχρεωτικό testing δύο φορές την εβδομάδα όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Και πιστεύω και ελπίζω ότι αυτή την έκκληση θα ακούσουν όλοι οι υγειονομικοί παίρνοντας και το παράδειγμα από τους χιλιάδες συμπολίτες μας μεγάλων ηλικιών που ήδη εμβολιάζονται” σημείωσε.

Για τα self test η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι θα προστεθούν στα χιλιάδες test που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ και σημείωσε ότι θα υπάρξει δυνατότητα για δήλωση σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. «Υπογραμμίζω ότι τα 4 δωρεάν self test το μήνα που παρέχει η κυβέρνηση σε κάθε Έλληνα πολίτη είναι δωρεάν και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο» είπε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου από την περασμένη εβδομάδα. Το αν θα υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο για τους πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια από το φαρμακείο και δεν επιθυμούν να κάνουν το test στο σπίτι, θα ανακοινωθεί».

Αναφερόμενη στην έκθεση Μπορέλ είπε ότι ενσωματώνει αρκετούς από τους προβληματισμούς της ελληνικής πλευράς και υιοθετεί μια διττή προσέγγιση στις σχέσεις με την Τουρκία η οποία περιλαμβάνει και θετικά μέτρα και κυρώσεις σε περίπτωση που επαναληφθεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Επιβεβαιώνει την στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή και ήταν να εντάξει τις μονομερείς ενέργειες και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία» τόνισε.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που επέκρινε την κυβέρνηση ότι αφήνει covid free τις ιδιωτικές κλινικές η κ. Πελώνη τόνισε «φοβάμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε καθετί που κάνει η κυβέρνηση, σε κάθε πρωτοβουλία έχει απέναντι ένα όχι». «Έχουμε πει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας και σε αυτό έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και πολυδύναμες ΜΕΘ» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ