today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Η απομάκρυνση του Κοντομέρκου από τη Mohegan, το πωλητήριο του μεγαλοξενοδόχου και ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας

Πληροφορίες από οίκους αξιολόγησης από το City του Λονδίνου αναφέρουν πως αρχίζει ένας ενάρετος κύκλος για την οικονομία στην Ελλάδα, κάτι που θα αποτυπωθεί στην άνοδο του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου θα οδηγήσει σε νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Οι αναλυτές ποντάρουν σε μια καλύτερη τουριστικά σεζόν, στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και σε μεταρρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν επενδύσεις σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας, επενδύσεις που είχαν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα το ελληνικό.

Φορτσάρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με στόχο να μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου και να πάρει βαθιά ανάσα ο τραπεζικός τομέας. Σύμφωνα με πληροφορίες έως το τέλος του καλοκαιριού μπορούμε να αναμένουμε άμεση αλλαγή του νόμου του ΤΧΣ ώστε να ενεργεί ως ιδιώτης επενδυτής, την παράταση του προγράμματος τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων με στόχο την απομείωσή τους, την ενίσχυση της διαφάνειας και των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, την επιτάχυνση όλων των ΚΥΑ για το νέο πτωχευτικό και την αλλαγή του νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στο Μαξίμου θεωρούν πως αυτές οι αλλαγές θα κινητοποιήσουν περαιτέρω ξένους και Έλληνες επενδυτές να βάλουν χρήματα στον τραπεζικό τομέα.

Ξένισε πολλούς η απομάκρυνση του Μάριου Κοντομέρκου από τη Mohegan, την εταιρία που ανέλαβε την κατασκευή του καζίνο στο Ελληνικό. Ο κ. Κοντομέρκος, ως CEO ήταν αυτός που είχε αναλάβει το πρότζεκτ, το οποία θεωρείται και το σημαντικότερο για την Mohegan για την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η απομάκρυνση του κ. Κοντομέρκου δεν έγινε με βελούδινο τρόπο, ενώ όπως πληροφορούμαστε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος το οποίο διατηρεί στενότατη σχέση με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.  Για ην ιστορία ο κ. Κοντομέρκος αντικαταστάθηκε προσωρινά από τον Ray Pineault σημερινό COO της εταιρίας.

Σημαντική ημέρα για Jumbo και Eurobank μιας και βρέθηκαν στις επιλογές του report της Bank of America, με έμφαση στην ποιότητα του ενεργητικού τους.  Η αναφορά αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική συσχετιζόμενη και με  την περίοδο που ακολουθεί όπου προβλέπεται επιστροφή στην κανονικότητα.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται παράταση των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, θα υπάρξει παράταση του προγράμματος επιδότησης εισφορών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να διατηρηθεί η ρήτρα τζίρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ενώ έρχονται και νέα προγράμματα για τους ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ. Στοίχημα του Μαξίμου; Να στηριχθεί η αγορά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Παράγοντες της αγοράς φαρμάκου στη χώρα μας εκτιμούν πως πίσω από την Astra Zeneca και τις καθυστερήσεις υπάρχουν πολιτικά κίνητρα. Λίγο η έξοδος των Βρετανών από την Ευρώπη, λίγο η αναξιοπιστία της εταιρίας με τις παραδόσεις, λίγο η ανεπάρκεια της Κύπριας Επιτρόπου Υγείας, αλλά και των επικεφαλής της Κομισιόν, επηρέασαν σημαντικά αρνητικά την εικόνα του συγκεκριμένου εμβολίου. Στον αντίποδα, η Pfizer, παρότι αμερικανική εταιρία, λειτούργησε άψογα έναντι της Ε.Ε. καλύπτοντας και με το παραπάνω και προκαταβολικά τις δεσμεύσεις της, αναπτύσσοντας συμμαχίες με πρώην ανταγωνιστές και λειτουργώντας με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Γι αυτό και πρωταγωνιστεί παντού.

Συνεχείς επαφές της διοίκησης Στάσση στη ΔΕΗ με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας και συσκέψεις με στελέχη της εισηγμένης. Στόχος να καταρτιστεί ένας πλήρης οδικός χάρτης για το 2025. Όπως μαθαίνουμε η εισηγμένη έχει θέσει ως στόχο της τη λειτουργική της κερδοφορία έως 1 δισεκ. ευρώ, την απολιγνητοποίηση, τις επενδύσεις σε νέα δίκτυα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Άλλες τιτλοποιήσεις οφειλών δεν πρέπει να αποκλείονται, αν δεν θεωρούνται βέβαιες…

Την πώληση δύο μονάδων του, μίας πεντάστερης και μίας τετράστερης, διαπραγματεύεται γνωστός μεγαλοξενοδόχος με έδρα την Κρήτη, υπό το βάρος των χρεών της επιχείρησής του προς τις τράπεζες. Αν και ο ίδιος διαμηνύει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, πως δεν πουλάει, καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι τα δύο (ή και ένα διπλό) deal θα κλείσουν σύντομα..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ