today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

140 χρόνια από τον πρώτο μαύρο διεθνή στην ιστορία

Πριν από 140 χρόνια, μία ημέρα σαν σήμερα, ο Άντριου Oυάτσον έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος μαύρος παίκτης που αγωνίστηκε σε διεθνές επίπεδο.

«Κρυμμένο στη νότια πλευρά της Γλασκόβης, μόλις μερικά μίλια από το Χάμπντεν Παρκ, βρίσκεται ένα σοκάκι με γκράφιτι, με τοιχογραφίες δύο μαύρων ποδοσφαιριστών. Ένας από αυτούς, ο Πελέ, είναι ο πιο διάσημος παίκτης στην ιστορία. Ο άλλος είναι μια άγνωστη και ξεχασμένη μορφή, ακόμη και στην πατρίδα του, τη Σκωτία. Ωστόσο, όσον αφορά στην ιστορική σημασία, ο Άντριου Ουάτσον βρίσκεται ανάμεσα στους γίγαντες του ποδοσφαίρου,» αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της FIFA.

«Η θέση του στα χρονικά του αθλήματος ήταν σίγουρη, όταν πριν από 140 χρόνια σαν σήμερα έγινε ο πρώτος μαύρος που αγωνίστηκε σε διεθνές επίπεδο. Και ο Ουάτσον δεν έπαιξε απλά. Ορίστηκε αρχηγός και οδήγησε τη Σκωτία σε μια νίκη με 6-1 στο Λονδίνο που, μέχρι σήμερα, κατατάσσεται ως η βαρύτερη ήττα της Αγγλίας,» προσθέτει.

«Θα έπρεπε να είναι πολύ πιο γνωστός από ότι είναι,» δήλωσε ο ιστορικός Λιου Γουόκερ, ο οποίος έχει γράψει μια νέα βιογραφία του Ουάτσον και συγκεντρώνει κεφάλαια για την ανέγερση μνημείου.

«Δεν είναι μόνο ότι ήταν ο πρώτος μαύρος διεθνής και ο πρώτος μαύρος παίκτης αρχηγός στην εθνική του, αν και αυτά τα γεγονότα έχουν τεράστια ιστορική σημασία από μόνα τους. Ήταν επίσης ο πρώτος μαύρος που κέρδισε μία μεγάλη διοργάνωση και ο πρώτος μαύρος που έπαιξε, αλλά και ήταν επόπτης (δύο φορές) στο αγγλικό Κύπελλο FA. Ήταν επίσης ο πρώτος μαύρος που  εργάστηκε ως προπονητής ποδοσφαίρου και κέρδισε τεράστιο σεβασμό σε όλους αυτούς τους ρόλους».

Γεννήθηκε στη Γουιάνα από πατέρα Σκωτσέζο και μητέρα από τη Γουιάνα. «Ο ρατσισμός και οι ρατσιστικές απόψεις ήταν πολύ συχνές στη Βρετανία εκείνη την εποχή,» εξήγησε ο Γουόκερ. «Αλλά ο Ουάτσον φαίνεται να νίκησε και το κατάφερε με το να είναι πολύ, πολύ καλός σε αυτό που έκανε. Ήταν το πρώτο σωστό παράδειγμα της διαφορετικότητας στον αθλητισμό. Η αρχή του δεν έχει σημασία τι χρώμα είσαι, αλλά πόσο καλός είσαι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ