today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Το ταμείο του Υπ.Οικ. που αδειάζει, οι απολύσεις στην Intralot, και το τηλέφωνο του Κ.Μητσοτάκη στον Γ.Περιστέρη

Στα όρια είναι τα οικονομικά της χώρας και τα δημόσια ταμεία αδειάζουν. Οικονομικό επιτελείο και Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε συνεχείς συναντήσεις προκειμένου να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις για την πτώση του ΑΕΠ. Ένα ακόμη στοιχείο που «φοβίζει» την κυβέρνηση είναι η αύξηση των κόκκινων δανείων, καθώς με τη λήξη των ευνοϊκών ρυθμίσεων για πάγωμα αποπληρωμής και επιδότηση τόκων, έρχεται νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων. Για αυτό άλλωστε το τρίγωνο Μαξίμου-Υπουργείο Οικονομικών και τραπεζικά στελέχη βρίσκονται σε συνεχείς επαφές.

Παραμένοντας στα της κυβέρνησης, την προετοιμασία για την μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς έχει αναλάβει ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Το Πάσχα αναμένεται να αρχίσουν οι επίσημες συζητήσεις και το βάρος της κυβέρνησης έχει πέσει στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2021-2024, ενώ αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανανεώσει τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Υπάρχει αισιοδοξία πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και αστερίσκοι, καθώς όσο περίεργο και αν ακούγεται η πανδημία του κορωνοϊού έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, που έχουν γίνει πιο …ευέλικτες.

Μεγάλη σκούπα στις δαπάνες της κάνει η Intralot, ενόψει των υψηλών υποχρεώσεων που έχει η εταιρία το επόμενο διάστημα. Μαθαίνω ότι έχουν ξεκινήσει απολύσεις προσωπικού, περικοπές μισθών κ.α. εν μέσω πανδημίας, με τον κόσμο να βράζει εντός εταιρίας.

Σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παρακάμψει και τη γραφειοκρατία, επικοινώνησε με τον Γιώργο Περιστέρη και τον παρακάλεσε να βοηθήσει στην άμεση ανακατασκευή του δημοτικού σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου που επλήγη από τον σεισμό. Με τη γνωστή ευαισθησία του ο κ. Περιστέρης ανέλαβε να κατασκευάσει το σχολείο δωρεάν και παραδώσει το κτίριο άμεσα προκειμένου να λειτουργεί τη νέα σχολική χρονιά.  Μπράβο στην ΤΕΡΝΑ!

Mε ΣΔΙΤ 1,2 δις.ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, κόστος που επιμερίζεται σε βάθος δεκαετίας. Το άμεσο στοίχημα του ΟΣΕ είναι και η ολοκλήρωση των εργασιών στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που θα επιτρέψει τα ταξίδια με το τρένο σε λιγότερο από3 ,5 ώρες, ενώ στον στρατηγικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται έργα νέας γενιάς ύψους 3,3 δις. ευρώ που θα διαχειριστεί η ΕΡΓΟΣΕ. Στην πίτα αυτή θέλουν να μπουν μεγάλοι παίχτες της αγοράς, που ήδη έχουν ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές προς πολιτικά γραφεία και τη διοίκηση του ΟΣΕ.

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου της Μηχανικής στέλνει επιστολές, προσφεύγει στην Ευρώπη απειλώντας ή προσφεύγοντας στη δικαιοσύνης για τους όρους των συμβάσεων κατασκευής έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες με εντολή Καραμανλή του νεότερου, δημιουργείται  φάκελος με τις κακοτεχνίες των έργων που είχε αναλάβει η Μηχανική. Είναι αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους και να δώσει απαντήσεις, σε περίπτωση που βρεθεί στο στόχαστρο ξανά του θορυβώδους επιχειρηματία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ