today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ο Δρίτσας, η “ομπρέλα” και ο διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Γκρίνια, αναστάτωση και διχασμό έφερε στο ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδ. Δρίτσας με την απίστευτη και συνάμα προκλητική αναφορά του ότι  «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε  από τη 17Ν στα 27 χρόνια της δράσης της».

Μια δήλωση που προκάλεσε πολιτικό σεισμό εντός κομματικών τειχών και δημόσια κατακραυγή στα social media που πήραν φωτιά, «τσουρουφλίζοντας» την Κουμουνδούρου για τα καλά και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο…

Του Κώστα Πασίση

Σχεδόν ακαριαία  στο twitrer αναρτήθηκε το hashtag #κανεις_δεν_εχει_τρομοκρατηθει, όπου τα σχόλια των χρηστών είναι καταπέλτης όχι μόνο για το βουλευτή της Αριστεράς, αλλά και για το ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση και να καταδικάσει την επίμαχη δήλωση, αλλά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη φάση έκανε ότι δεν άκουσε τίποτε και μόνο όταν το θέμα πήρε εσωκομματικές διαστάσεις χαρακτήρισε ως «άτυχη» την επίμαχη αναφορά.

«Δεν εκφράζει ούτε εμάς, ούτε τον ίδιο», ήταν η καθυστερημένη αντίδραση της Κουμουνδούρου.

Πίσω όμως από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση υπάρχει έντονο  παρασκήνιο. Η δήλωση Δρίτσα προκάλεσε οργή στη λεγόμενη εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στις πασοκογενεις μεταγραφές που ζήτησαν απερίφραστη καταδίκη και της δήλωσης και του βουλευτή.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για «Προοδευτική Συμμαχία και κεντροαριστερά και στέλεχος μας που έχει  διατελέσει υπουργός σε κορυφαίο χαρτοφυλάκιο, να …χαϊδεύει  και να δίνει άλλοθι λαϊκού αγωνιστή, σε τρομοκράτη, ήταν η κριτική που άσκησαν στην «εσωτερική» ζύμωση που έγινε στην Κουμουνδούρου.

Η πίεση που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και παραμένει μεγάλη καθώς η δημόσια τοποθέτηση ενός εκ των πολιτικών «δεινοσαύρων» της Αριστεράς (ο εν λόγω πρώην υπουργός εκλέγεται από το 2007 βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), πραγματοποιήθηκε  την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του για την Υγεία.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Δρίτσας «χάλασε» το επικοινωνιακό σώου που ήθελε η Κουμουνδούρου επειδή τα μέσα ενημέρωσης εστίασαν περισσότερο στην απίστευτα  προκλητική δήλωση.

Ο μόνος που έσπευσε να σταθεί στο πλευρό του πρώην υπουργού Ναυτιλίας είναι ο επικεφαλής της «Κίνησης των 53» Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ίσως ο λόγος της «ομπρέλας» προστασίας που άνοιξε είναι το γεγονός ότι ο κ. Δρίτσας ανήκει στους πολιτικούς συμμάχους του και στέλεχος  της νεοσύστατης  εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα».

Ο κ. Τσακαλώτος στήριξε τον πολιτικό «σύντροφο» του στη Βουλή, υπενθυμίζοντας τη διευκρινιστική δήλωση του πρωην υπουργού ο οποίος επιχείρησε- ανεπιτυχώς- να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι «δεν τρομοκρατήθηκε η Ελληνική Δημοκρατία».

Ο απόηχος που αφήνει πίσω της η επίμαχη σοκαριστική δήλωση και η καθυστερημένη καταδίκη της από την ηγεσία, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη την πολιτική ταυτότητα του, προκαλωντας νέα ερωτηματικά ίσως και «ρήγμα» στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κόμματος.

Τέλος να θυμίσουμε  ότι ο κ. Δρίτσας δεν είναι η πρώτη φορά που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην  Κουμουνδούρου, χωρίς ουσιαστικές συνέπειες.

Το Νοέμβριο του 2019 ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει  χωρίς την παραμικρή αιδώ ή χωρίς να καταλάβει τι εκστόμισε, ότι στη Μόρια (έργο ΣΥΡΙΖΑ) βιασμοί παιδιών γίνονται μια φορά το εξάμηνο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ