today-is-a-good-day
20 C
Athens

Κορωνοϊός: Ανησυχία μετά την πληρότητα των ΜΕΘ στο 90% στην Αττική. Προς παράταση του lockdown

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρούσματα ιδιαίτερα στην Αττική καθώς οι ΜΕΘ COVID  έχουν καλυφθεί κατά 90% αυξάνοντας την πίεση στα νοσοκομεία. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.913 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χθες κατά τη διάρκεια την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα σημείωσε ότι η Αττική έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογική φορτίο με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και η κάλυψη των ΜΕΘ  είναι στο 90%.

«Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Παρακολουθούμε τα Δεδομένα και θα πάμε βήμα βήμα για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε αλλά και να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας», απάντησε απόψε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ερώτηση για το χρόνο που θα αρθεί το lockdown.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε, είναι ουσιαστικά η εικόνα για όσα έγιναν δύο εβδομάδες πριν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι μία ευθεία γραμμή, αυτό δικαιολογεί και την αύξηση των κρουσμάτων».

Την αύξηση, επίσης, αυτή, απέδωσε στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στην αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, αλλά και στις πορείες που έγιναν, όπως είπε. «Όσο αυξάνεται η κινητικότητα αυξάνονται και τα κρούσματα αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον» τόνισε.

Ο υπουργός υγείας επισήμανε πως η Αττική έχει αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα γι’ αυτό και στην περιοχή αυτή είναι σημαντική η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως ανέφερε, τις προηγούμενες δύο μέρες παρατηρήθηκε ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την τήρηση των μέτρων θα μειώσει τη θνητότητα, τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θα μας γυρίσει σε μία κανονική ζωή, αλλά ακόμα χρειάζεται υπομονή επισήμανε, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 790.586 εμβολιασμοί, ενώ σήμερα αναμένεται πάνω από 31.000 άνθρωποι να εμβολιαστούν. Επίσης είπε ότι ήδη έχουν επιβεβαιωθεί για εμβολιασμό 1.486.479 ραντεβού και χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση το πρόγραμμα «Ελευθερία» όπως αυτό εξελίσσεται.

Κ.Μητσοτάκης: Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων δεν επιτρέπει σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της συνεδρίασης του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε πως η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού, ενώ προανήγγειλε πως το αυστηρό lockdown θα παραταθεί και πέραν της 1ης Μαρτίου, μετά της σχετική εισήγηση των ειδικών οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.

Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου» είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού και κάλεσε όλους μέσα από το δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνουν, αυτό να τονίζεται συστηματικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ