Mr President: Τα κόκκινα δάνεια, τα ΣΔΙΤ της ΕΡΓΟΣΕ και οι τελευταίες μέρες της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις τραπεζικών στελεχών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Φόβος του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζικών στελεχών είναι η αύξηση των κόκκινων δανείων. Έτσι λοιπόν ο Ηρακλής 1 κλείνει μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια κατά 31,3 δις ευρώ και έρχεται ο Ηρακλής 2 για περαιτέρω μείωση των δανείων κατά 32 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2022. Εντός αυτού του πλαισίου αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και οι αγοροπωλησίες κόκκινων δανείων μέσω fund, που ήδη έχουν αγοράσει σημαντικά πακέτα.

Τα εργασιακά και ο απόηχος τους στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης. Εντός του Φεβρουαρίου, το αργότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, λοιπόν, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον Κωστή Χατζηδάκη νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχής είναι η επικοινωνία της κυβέρνησης με το υπουργείο, προκειμένου να καθοριστούν οι τρεις πυλώνες του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές θα είναι μεγαλύτερη ευελιξία και έλεγχος συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων με πόρους του ταμείου ανάκαμψης και νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης. Όπως όλα δείχνουν το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει το θεσμικό αυτό υπόβαθρο για την αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ενδιαφερόμενοι.

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα απραξίας και μια ομολογουμένως νεκρή περίοδο για τις κατασκευαστικές, το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει. Νέα έργα για την κατασκευή ή ανακαίνιση δημοσίων κτηρίων αναμένεται να τρέξουν μέσα στο 2021 μέσω Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα, κινητοποιώντας πόρους που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ. Η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα έχει ήδη εγκρίνει μέσα στο 2021 έργα συνολικά 250 εκατ ευρώ. Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ που αφορά στην κατασκευή 17 νέων υπερσύγχρονων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων, προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία. Το δεύτερο ΣΔΙΤ αφορά στη λειτουργία νέου λειτουργικού κτηριακού συγκροτήματος, προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ που θα στεγάζει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Πολύ καιρό ακούγεται αλλά μάλλον έφτασε η ώρα… Στις αρχές καλοκαιριού αναμένεται να βγουν οι προκηρύξεις διαγωνισμών για τη νέα γενιά σιδηροδρομικών έργων, συνολικού ύψους 3 δις ευρώ. Το υπουργείο Υποδομών και η ΕΡΓΟΣΕ έχουν καταλήξει πως στις αρχές καλοκαιριού θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ η ΕΡΓΟΣΕ προωθεί και μια σειρά μικρότερων διαγωνισμών για την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών.

Αύξηση του τζίρου της πέτυχε η Gaea το 2020, παρά το γεγονός πως η ελληνική αγορά είναι «νεκρή» εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά της μετάδοσης της Covid-19. Hέλλειψη του τουρισμού αποτελεί έναν ακόμη λόγω που η εταιρεία βλέπει τις πωλήσεις της στην Ελλάδα να συρρικνώνονται, ωστόσο εμφανίστηκε «συγκράτηση» του εγχώριου τζίρου εξαιτίας των λιανικών πωλήσεων σε supermarkets. Η εταιρεία για το 2021 στοχεύει σε αύξηση του τζίρου που προέρχεται από το εξωτερικό, και μάλιστα βλέπει το 80%-85% του τζίρου να κατευθύνεται σε χώρες του εξωτερικού.

Μαθαίνω ότι στην κυβέρνηση βαραίνει ιδιαίτερα το κλίμα για τη διοίκηση Μπακατσέλου – Μάνου του ΔΕΔΔΗΕ. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεσμεύτηκε για την αναζήτηση ευθυνών για το κομμένο ρεύμα της Αττικής, αμέσως μόλις αποκατασταθούν οι βλάβες. Στην κυβέρνηση τους χρεώνουν ολιγωρία, έλλειψη προετοιμασίας και αδυναμία πολιτικής αντίληψης. Αντιθέτως, μαθαίνω ότι την περίοδο αυτή είναι ανεβασμένες οι μετοχές του Γιώργου Στάσση της ΔΕΗ, ο οποίος κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και το έκανε με επιτυχία.