today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Μορατόριουμ διαπραγματεύσεων για τον αγωγό Nord Stream 2 προτείνει ο Ν.Ρέτγκεν

Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρότεινε ένα μορατόριουμ διαπραγματεύσεων για την κατασκευή του γερμανικού-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Ένα τέτοιο διάλειμμα των κατασκευαστικών εργασιών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για την λειτουργία του», δήλωσε ο Ρέτγκεν στις εφημερίδες «Rheinische Post» και «General-Anzeiger» της Βόννης, πριν από την παρέμβαση που πρόκειται να κάνει μέσω τηλεδιάσκεψης ο προέδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου αύριο Παρασκευή. Θα είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, που o Αμερικανός πρόεδρος θα απευθυνθεί απευθείας σε Ευρωπαϊκό ακροατήριο.

Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη (CDU) πολιτικό, «ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα σημαντικό βάρος στη σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και εντός της Ευρώπης. Πολλοί βλέπουν το έργο ως σχέδιο (επίδειξης) πολιτικής ισχύος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο στόχος του μορατόριουμ διαπραγματεύσεων συνίσταται στο να επιτραπεί στη Ρωσία να κατασκευάσει τον αγωγό, αλλά η ίδια να δεσμευτεί νομικά διεθνώς να μην χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως γεωπολιτικό όπλο εναντίον των εταίρων μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», τόνισε ο Ρέτγκεν. Εκτός από τις ΗΠΑ, αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται επίσης στο έργο αυτό.

Οι ΗΠΑ αντιμάχονται τον αγωγό επειδή θέλουν να αποτρέψουν την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Οι υποστηρικτές του αγωγού φυσικού αερίου, από την άλλη πλευρά, κατηγορούν εδώ και καιρό τους Αμερικανούς ότι θέλουν απλώς να πουλήσουν το υγροποιημένο αέριο τους στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ