today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Σφοδρή χιονοθύελλα στον Βόλο – Πού και πώς θα “χτυπήσει” σήμερα η “Μήδεια”

Σφοδρή χιονοθύελλα στον Βόλο

Στα λευκά ντύθηκε ο Βόλος, όπου χιονίζει ακατάπαυστα από τις πρώτες πρωινές ώρες και η θερμοκρασία έχει πέσει στον -1 βαθμό, αλλά εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων η αίσθηση είναι για 3 και 4 βαθμούς πιο κάτω, ωστόσο από τις 8 το πρωί επικρατεί σφοδρή χιονοθύελλα με περιορισμένη την ορατότητα.

Σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, προβλήματα δεν υπάρχουν από το χιόνι, αλλά πάνω από τον Περιφερειακό όπου η χιονόστρωση ξεπερνά τα 5 εκατοστά στις ΒΑ συνοικίες με τους στενούς δρόμους, η συνέχιση της χιονόπτωσης άρχισε να δημιουργεί προβλήματα.

Στα προάστεια του Βόλου προς το Πήλιο, δηλαδή Ανω Βόλος,Ανακασιά,Αγία Τριάδα,Αλλη Μεριά μέχρι και Πορταριά και Μακρυνίτσα η χιονόπτωση είναι πάρα πολύ έντονη και το χιόνι φθάνει τα 10 εκατοστά.

Ολο το Πήλιο έχει καλυφθεί από χιόνι και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί χιονοθύελλα, όπως στα Χάνια όπου χιονίζει ακατάπαυστα από χθες και επιτάθηκε η χιονόπτωση καθόλη τη διάρκεια της νύχτας το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε στους -8 βαθμούς.

Σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί, αλλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια,αφού επικρατεί παντού πυκνή χιονόπτωση.

Στους δρόμους του Πηλίου και κυρίως στον άξονα Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς και Βόλου-Μηλεών-Τσαγκαράδας δραστηριοποιούνται πάνω από 50 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες, που αποχιονίζουν το δίκτυο και αποπαγοποιούν το οδόστρωμα από τον πάγο,αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι υποχρεωτική από τον Ανω Βόλο και πάνω,λόγω του παγωμένου χιονιού.

Με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κίνηση στον επαρχιακό δρόμο Καναλίων-Κεραμιδίου.

Πολύ χιόνι πέφτει και στην Οθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού, ενώ στην Ανάβρα το χιόνι ξεπέρασε τα 20 εκατοστά και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός.

Στην ΠΑΘΕ και σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου στην Μαγνησία χιονίζει συνεχώς και απαιτείται μεγάλη προσοχή στις ημιορεινές διαβάσεις του Αερινού κοντά στο Βελεστίνο και στις στροφές των Αγίων Θεοδώρων όπου παρόλο που γίνεται αποχιονισμός λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού, υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα.

Η “Μήδεια” κύκλωσε τη Λαμία

Την περιοχή της Λαμίας έχει κυκλώσει η κακοκαιρία “Μήδεια”. Το χιόνι πέφτει με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή του Δομοκού, στην περιοχή του Μπράλου αλλά και στη Δυτική Φθιώτιδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί αξεπέραστα προβλήματα. Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας η κίνηση είναι λιγοστή αλλά εξελίσσεται κανονικά καθώς στην περιοχή του Μαρτίνου που είναι το πλέον κρίσιμο σημείο κατά μήκος του Εθνικού δικτύου η θερμοκρασία βρίσκεται 4 βαθμούς πάνω από το μηδέν και αυτή τη στιγμή σημειώνονται αραιές βροχοπτώσεις.

Στον δρόμο από Λαμία προς Δομοκό χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση. Ο δρόμος παραμένει ανοιχτός, καθώς δεκάδες μηχανήματα ρίχνουν αλάτι και απομακρύνουν το χιόνι. Ωστόσο, η ορατότητα είναι ελάχιστη μιας και πυκνή ομίχλη καλύπτει την περιοχή σε μήκος περισσότερο των 30 χιλιομέτρων.

Στο δρόμο Λαμίας-Μπράλου προς ‘Αμφισσα χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση αυτή την ώρα. Τα μηχανήματα κρατούν ανοιχτό το δρόμο ρίχνοντας αλάτι ενώ υπάρχει πυκνή ομίχλη που επιτρέπει ιδιαίτερα μικρή ορατότητα στους οδηγούς. Η διέλευση αυτού του δρόμου χρειάζεται προσοχή.

Και προς τον Μπράλο, την ‘Αμφισσα αλλά και το Δομοκό, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο δρόμο από Λαμία μέχρι το Καρπενήσι τα μηχανήματα έχουν πιάσει δουλειά από πολύ νωρίς για να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο στη Ράχη Τυμφρηστού.

Στο πεδινό τμήμα οι χιονοπτώσεις ξεκινούν 12 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα.

Το σύνολο των μηχανημάτων της Περιφέρειας και των Δήμων έχουν αναπτυχθεί σε καθοριστικά σημεία του δικτύου ωστόσο όμως οι επιτελείς της Περιφέρειας περιμένουν ένταση των χιονοπτώσεων μετά από τρεις ώρες περίπου.

Η πρόβλεψη του καιρού για σήμερα

Σήμερα 14/2 αναμένονται βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ολικός στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και αργότερα στο Νότιο Αιγαίο, χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα κεντρικά και βόρεια, καθώς και αρχικά στα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές της Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο, παγετός στα κεντρικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια και ολικός στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 1 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως -4 βαθμούς), 3 έως 6 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 5 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -1 έως 4 βαθμούς), 9 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 20 βαθμούς στην Κρήτη, 4 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα (στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 0 έως 4 βαθμούς).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και βαθμιαία ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τις βραδινές ώρες, στο Νότιο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς 6 μποφόρ και τις βραδινές ώρες σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Κεντρικό Ιόνιο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Ιόνιο αρχικά από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 5 μποφόρ.

 Αττική

Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια, χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και σταδιακά και στα βόρεια προάστια περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, με πτώση μετά το μεσημέρι . Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και μετά το απόγευμα θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Θεσσαλονίκη 

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ