today-is-a-good-day
23.1 C
Athens

Πολιτικά κέρδη και απώλειες από τη σύγκρουση για την Παιδεία

Το καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, έγινε νόμος του κράτους με 166 ψήφους υπερ έναντι 132 κατά, αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις της «αντίδρασης», αυτή τη φορά στο «τερέν» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Του Κώστα Πασίση

Τρανή απόδειξη ότι η τριήμερη μάχη «χαρακωμάτων» που δόθηκε στη Βουλή θα έχει και συνέχεια, αποτελεί η τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος προανήγγελλε δεύτερο ημίχρονο.

«Δεν θα μακροημερεύσει ο νόμος για την παιδεία, ανέφερε σχεδόν …προφητικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας προφανώς τα υποχθόνια σχέδια  της Κουμουνδούρου για ρεβάνς της κοινοβουλευτικής ήττας τους, στο πεδίο των ΑΕΙ

Ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος φίλης υπήρξε περισσότερο σαφής. Χωρίς κανένα πρόσχημα διεμήνυσε ότι «θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη» οι εκσυγχρονιστικές αλλαγές του νέου νόμου.

Ο εν λόγω βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και ολίγον  …προεκλογικό χρώμα στην επικείμενη σύγκρουση,  δεσμευόμενος  ότι «θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά».

Τα περί κατάργησης βέβαια των νόμων της κυβέρνησης είναι η νέα κομματική γραμμή της Κουμουνδούρου, μετα από σχετικές αναφορές της ηγεσίας του κόμματος.

Σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να μη εφαρμοσθεί στην πράξη ο νέος νόμος είναι η κάστα των «ανέγγιχτων» πρυτάνεων που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις για να μην πειραχτούν τα προνόμια τους.

Επίσης, οι φοιτητο-πατέρες, οι φοιτητικές αριστερές κομματικές νεολαίες και οι γνωστοί μπαχαλάκηδες που δεν απουσιάζουν από κανένα πεζοδρομιακό πάρτι με …μολότοφ.

Άλλωστε το σύνθημα που κυριάρχησε στις τελευταίες βίαιες διαδηλώσεις της υποτιθέμενης σπουδάζουσας «θερμόαιμης» νεολαίας, στα Προπύλαια ήταν «Ο νόμος αυτός δεν θα περάσει»…

Αίσθηση όμως προκαλεί και η στάση του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή τάχθηκε με το αναχρονιστικό «μέτωπο» των δυνάμεων της Αριστεράς, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Τις πραγματικές προθέσεις του ΚΙΝΑΛ για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Κίνημα Αλλαγής η οποία σε άρθρο της στο thepresident.gr, μίλησε για άλλη μια μεταρρύθμιση στα χαρτιά…

Μήνυμα πυγμής από κυβέρνηση

Η κυβέρνηση στο προσχεδιασμένο μπάχαλο στέλνει μήνυμα πυγμής ότι ο Νόμος ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του.

«Σύμμαχος» της κυβέρνησης στην εφαρμογή του νόμου, που αποτελεί και προεκλογική εξαγγελία, είναι η κοινωνία.

«Ναι»  στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία που θα λειτουργεί μέσα στους χώρους των ΑΕΙ, λέει το 60,5% των ερωτηθέντων, σε μεγάλη δημοσκόπηση της Marc. Ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή έχει η θέσπιση συστήματος ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια, με δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνούν.  Ακόμα, η θέσπιση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ συγκεντρώνει αποδοχή  της τάξης του 55,8%.

Την ίδια «εικόνα» καταγράφει  και η μέτρηση της GPO.   Tο 62,3% κρίνει θετικά τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης, ενώ το 58,4% συμφωνεί με τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Η Αριστερά, όμως, για άλλη μια φορά είναι απέναντι από τα θέλω της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ