today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Για τις λαϊκές αγορές, τα κουνούπια και την τηλεργασία οι περισσότερες καταγγελίες στον Συμπαραστάτη του Πολίτη

Θέματα λειτουργίας των λαϊκών αγορών, κυρίως εν μέσω πανδημίας, όχλησης λόγω των κουνουπιών και τηλεργασίας, λόγω της εξυπηρέτησης των πολιτών ηλεκτρονικά, αφορούσαν – ως επί το πλείστον- οι καταγγελίες που δέχτηκε τον περασμένο χρόνο από τους πολίτες ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία λειτουργίας του θεσμού για έναν χρόνο, που παρουσίασε η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, Νιόβη Παυλίδου, κατά τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας, τα πρώτα παράπονα που δέχτηκε ο Συμπαραστάτης αφορούσαν τις λαϊκές αγορές, καθώς οι πολίτες εξέφραζαν με τον τρόπο αυτό την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατούσε λόγω του συνωστισμού των πολιτών. Ακολούθησαν καταγγελίες σχετικά με τα διαχρονικά προβλήματα των λαϊκών.

«Επειδή η πίεση ήταν μεγάλη, σκεφτήκαμε μερικές προτάσεις βελτίωσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τις στείλαμε στον περιφερειάρχη. Το ίδιο έγινε και με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην αρχή του καλοκαιριού. Και επειδή ήταν πολλές οι προσδοκίες για την τουριστική περίοδο καταγράφηκαν τέτοια παράπονα. Στη συνέχεια, τα παράπονα που δεχόμασταν προέρχονταν πιο πολύ από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Έχουμε και εδώ κάποιες προτάσεις για το πρόγραμμα αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παυλίδου.

Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος εργασίας αλλά και εξυπηρέτησης των πολιτών ηλεκτρονικά ήρθε για να μείνει, συνεπώς θα πρέπει να δοθεί βάρος σε αυτόν. «Δεν εξυπηρετούνταν οι πολίτες και έπεσαν βροχή οι αναφορές ότι “δεν βρίσκουμε κανέναν να μας απαντήσει”. Αυτό το παράπονο δεν ήταν, βέβαια, πρόβλημα μόνο της Περιφέρειας, ήταν όλου του δημόσιου τομέα ο οποίος δεν ήταν έτοιμος να λειτουργήσει σε καθεστώς τηλεεργασίας και έπρεπε να εξηγούμε διαρκώς στους πολίτες τι γίνεται και γιατί δεν γίνεται και γιατί δεν βρίσκουν κάποιον να τους απαντήσει» πρόσθεσε. Σημείωσε, παράλληλα, ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν τα ζητήματα της εξυπηρέτησης του πολίτη με ευγένεια, των κινήσεων που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση της κατάστασης και της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών γενικότερα. «Θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες διότι δεν αρκεί μόνο να κάνουμε ένα έντυπο και να το “ανεβάσουμε” στη σελίδα. Θα πρέπει ο πολίτης να μπορεί να το βρίσκει εύκολα, να το κατεβάζει και να το συμπληρώνει. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός υπάρχει. Όλοι οι πολίτες δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες και την ίδια εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα και εμείς θα πρέπει πάρα πολύ να προσέξουμε αυτό το σημείο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

   Διστακτικοί οι πολίτες για τον νέο θεσμό

Με αφορμή, άλλωστε, τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του θεσμού του Συμπαραστάτη, η κ. Παυλίδου σχολίασε ότι «προκάλεσε από την αρχή εντύπωση η διστακτικότητα των πολιτών για τον θεσμό» και ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο ο πολίτης να δώσει τα πλήρη στοιχεία του, όπως απαιτεί ο νόμος, δηλαδή το όνομά του, τον αριθμό του τηλεφώνου του, τη διεύθυνση κατοικίας του και μετά να καταθέσει συγκεκριμένα ένα αίτημα για το οποίο βέβαια θα έχει ένα παράπονο από την περιφερειακή διοίκηση».

«Σε εμάς, ο πολίτης έρχεται για το παράπονό του, είτε μικρότερο είτε μεγαλύτερο. Πολλά από τα αιτήματα που δεχτήκαμε ήταν έξω από τις αρμοδιότητες του συμπαραστάστη. Έτσι όπως κύλησε η χρονιά της πανδημίας οι πολίτες βρήκαν τηλέφωνα, την ηλεκτρονική πλατφόρμα και δεν δίσταζαν να στείλουν ένα σωρό αιτήματα τα οποία δεν ήταν στις στενές αρμοδιότητές μας αλλά προσπαθήσαμε να τους εξυπηρετήσουμε. Πραγματικά προσπαθούσαμε να εξυπηρετούμε πολλά από αυτά ή να συνεργαστούμε και με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, τους Δήμους, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις», υπογράμμισε.

  Από τη Θεσσαλονίκη οι περισσότερες αναφορές

Σε ό,τι αφορά την προέλευση των αναφορών σημείωσε ότι «τα αιτήματα έρχονται από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αλλά κυρίως από τη Θεσσαλονίκη» και επισήμανε ότι ειδικά από τη Χαλκιδική, οι καταγγελίες δεν προέρχονται από τους μόνιμους κατοίκους της αλλά από Θεσσαλονικείς που μεταβαίνουν εκεί για τις διακοπές τους.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Παυλίδου τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια όσο το δυνατόν καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη ώστε να αισθανθεί περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτόν τον καινούριο θεσμό και ότι λόγω των διαφορετικών αρμοδιοτήτων ανά φορέα οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για ένα καλό νομοσχέδιο αυτοδιοίκησης θα βοηθούσε σημαντικά στο έργο του Συμπαραστάτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ