today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Πανεπιστήμια: Τίτλοι τέλους σε σκηνές βίας και παραβατικότητας. Του Γιώργου Καψιώχα

Χτίσιμο Αντιπρύτανη στο γραφείο του, ομηρία Συγκλήτου, βανδαλισμοί, κλοπές, καταστροφές, μολότοφ, βιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών, επιθέσεις κατά Πρυτάνεων, φοιτητών και καθηγητών με τσεκούρια, στιλέτα, ρόπαλα. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι περιγραφή σκηνών ταινίας δράσης με συμμορίες και καρτέλ, αλλά δυστυχώς αποτελούν πράξεις βίας που συντελούνται συχνά σε χώρους των Πανεπιστημίων μας. Κι ας αρνούνται κάποιοι, σκοπίμως, την ύπαρξη βίαιων στοιχείων. Και ας εθελοτυφλούν, μονίμως, απέναντι στην ανομία.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση, μέλη της οποίας υποστηρίζουν σθεναρά και ανοικτά τρομοκράτες και κατά συρροή δολοφόνους. Καμία εντύπωση, λοιπόν, δεν προκαλεί η στάση τους απέναντι στην προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και στην αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Εξάλλου, όσο ήταν εκείνοι Κυβέρνηση, «έλαμψαν δια της απουσίας τους» και σε αυτόν τον τομέα, με «προτάσεις» όπως ο καλύτερος φωτισμός και η μετακίνηση μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων.

Γράφει ο Γιώργος Καψιώχας*

Οι νέες μεταρρυθμίσεις για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια στοχεύουν να ρίξουν τίτλους τέλους στις σκηνές βίας και παραβατικότητας. Ρυθμίσεις, όπως η ελεγχόμενη είσοδος και οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να είναι σπάνιες έως μηδενικές οι εγκληματικές ενέργειες εντός των Ιδρυμάτων.

Γιατί όμως να υπάγονται οι ΟΠΠΙ στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στις Πρυτανικές αρχές; Τόσα χρόνια, η φύλαξη των Πανεπιστημίων ήταν στα χέρια των Πρυτανικών αρχών. Δυστυχώς όμως, αυτό το μοντέλο δεν απέδωσε. Οι Πρυτάνεις ούτε πρέπει ούτε μπορούν να έχουν ρόλο αστυνομικού διευθυντή. Σκοπός των πρυτανικών Αρχών είναι η ανεμπόδιστη διεξαγωγή έρευνας και διδασκαλίας.

Οι ΟΠΠΙ θα αποτελούνται από κατώτερους αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ., λαμβάνοντας ειδική εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του πανεπιστημιακού χώρου, με διαφορετική στολή από του κοινού αστυνομικού και χωρίς πυροβόλα όπλα. Αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ και θα συνεργάζεται με τον Πρύτανη ή αρμόδιο για θέματα προστασίας και ασφάλειας Αντιπρύτανη. Δεν θα έχουν όλα τα πανεπιστήμια ΟΠΠΙ, αλλά συγκεκριμένα ΑΕΙ, όπου εντοπίζονται συστηματικά φαινόμενα βίας.

Η παραβατικότητα στα ΑΕΙ είναι μία χρονίζουσα παθογένεια που πρέπει να εκλείψει. Σαφώς δεν είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση, αλλά και από αυτές τις θλιβερές εξαιρέσεις η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να προστατευθεί. Διαχρονικά έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να σταματήσουν αυτές οι πράξεις, χωρίς δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα. Με τα νέα μέτρα, λοιπόν, ενισχύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία, αναβαθμίζονται τα πανεπιστήμια ουσιαστικά, στην πράξη.

*Ο Γιώργος Καψιώχας είναι Διευθυντής Συντονισμού του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ