today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Ο υπερδραστήριος Περιφερειάρχης, τα Ναυπηγεία και ο νόμος που εκνεύρισε τους τραπεζίτες

  • Ναυαγεί όπως όλα δείχνουν ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αύριο κρίνεται για άλλη μια φορά το μέλλον των Ναυπηγείων αφού εκπνέει η προθεσμία της ΕΤΑΔ για την πώληση έκτασης ακινήτου συνολικού εμβαδού 332 χιλ. τ.μ. που βρίσκεται στον Σκαραμαγκά. Εντός των εκτάσεων περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη δεξαμενή της Μεσογείου, δηλαδή η Δεξαμενή Νο 5, ο Προβλήτας Νο3 καθώς και μηχανολογικός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις. Όπως μαθαίνουμε όμως και αυτός ο διαγωνισμός αναμένεται να κηρυχθεί άγονος, καθώς δεν θα κατατεθεί πρόταση. Κάτι που είναι λογικό, καθώς η χαμηλότερη προσφορά τοποθετείται στα 55 εκατ. ευρώ. Αν βάλει κανείς και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, τότε μιλάμε για τεράστιο project, που απαιτεί περίπου 100 εκατ.ευρώ. Θα δοθούν; Εν ανομονή…
  • Τρέχουν να προλάβουν ο Σταϊκούρας και ο Σκυλακάκης που δεν σταματούν τις συναντήσεις με τεχνοκράτες προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα πρέπει να κατατεθεί η ελληνική πρόταση στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ψηφιοποίηση της υγείας, οι αναδασώσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για ιδιωτικές επενδύσεις και η ενίσχυση ψηφιακών υποδομών είναι κάποιες από τις προτάσεις που συζητούνται στο υπουργείο.
  • Φουλ οι μηχανές για τις εταιρείες τεχνολογίας. Space Hellas, Singular, Entersoft, Profile και άλλες εταιρείες του κλάδου μαθαίνουμε πως βρίσκονται σε συνεχείς επενδύσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών τους. Ο λόγος; Να είναι έτοιμες να πάρουν κομμάτι από την πίτα των 6 δις. ευρώ που έρχονται στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι λοιπόν το προσεχές διάστημα θα ανακοινώσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες παλεύοντας να είναι όσο το δυνατόν πιο καινοτόμες…
  • Παλεύουν για το 90%. Συνεχείς συναντήσεις έχει ο Κόκκαλης με ομολογιούχους με στόχο την αποδοχή της πρότασης που θα συγκεντρώσει την θετική απάντηση των κατόχων ομολογιών λήξης 2021. Σκοπός είναι να συμπληρωθεί το απαιτούμενο 90% που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μάλιστα ο Κόκκαλης βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τη Houlihan Lockey προκειμένου να καταθέσει εναλλακτική πρόταση, με στόχο την αποφυγή προσφυγής στη δικαιοσύνη. Για να δούμε; Θα πετύχει το στόχο του.
  • Πυρ και μανία είναι οι τραπεζίτες με τις αλλαγές στον νόμο περί πτωχεύσεων και ειδικής διαχείρισης, που αφαιρεί από τους πιστωτές τα πρωτεία επί του πλειστηριάσματος. Τι προβλέπεται; Πως στις δαπάνες της λειτουργίας της επιχείρησης κατά την ειδική διαχείριση περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις που δημιουργούνται μετά τη θέση της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης για την καταβολή οφειλομένων μισθών, επιδομάτων αδείας και εορτών, αποζημίωσης μη ληφθείσας άδειας, καθώς και αποζημιώσεων συνεπεία καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας και ότι αυτό ισχύει και για τις εκκρεμείς διαδικασίες ειδικής διαχείρισης, μέχρι και το αμετάκλητο του πίνακα κατάταξης. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία (Ναυπηγία Σκαραμαγκά, ΔΟΛ, Ναυτεμπορική) δικαιούνται να λάβουν τις αποζημιώσεις τους και οι τράπεζες θα διεκδικήσουν μέρος των χρημάτων ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
  • Δεν είναι και πολύ …αγαστές οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον Περιφερειάρχη Αττικής, αν και επισημά οι δυο πλευρές κρατούν την απαιτούμενη αστική ευγένεια. Μόλις κλείσουν οι …πόρτες, όμως, κυριαρχεί η αμοιβαία καχυποψία.
    Το «παρατηρητήριο» της Πειραιώς παρακολουθεί κάθε δραστηριότητα, του υπερδραστήριου κ. Πατούλη.

    Ο Περιφερειάρχης από την άλλη κάνει παιχνίδι μόνος του, χωρίς να έρχεται σε επαφή με το Μαξίμου. Για παράδειγμα σε χρονο-ρεκορ δημιούργησε δικό του, αυτόνομο μηχανισμό για τον cocid 19 και ως ιατρός που είναι κράτησε αυτόνομη γραμμή πλεύσης.
    Ενίοτε και κατά περίσταση αφήνει και υπαινιγμούς για κυβερνητικά λάθη, όπως το περασμένο καλοκαίρι με το άνοιγμα του τουρισμού.
    Πάντως, παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γ. Πατούλης κάνει ότι μπορεί για να φωτογραφηθεί μαζί του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ