today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Το θρίλερ για την Εθνική Ασφαλιστική, η γκρίνια για την ΑΑΔΕ, τα JUMBO, τα ZARA και ο Άδωνις

Μεγάλη απήχηση είχε η πρώτη μέρα της στήλης μας. O mr. President δέχτηκε ήδη ευχές, ανθοδέσμες αλλά και “βουντού” από εχθρούς και φίλους.

-Τo θρίλερ των διαπραγματεύσεων Εθνικής Τράπεζας με CVC για την Εθνική Ασφαλιστική έχει ακόμα συνέχεια. Ο Παύλος Μυλωνάς ξέρει τη δυναμική και την αξία του asset, που έχει στα χέρια του, και γι΄ αυτό περιμένει, ζητώντας στην ουσία πολύ μεγαλύτερο τίμημα από τα 400 εκ. Το CVC επίσης γνωρίζει πολύ καλά πόσο θα του χρησιμεύσει η απόκτηση της ασφαλιστικής, τόσο για τα θεραπευτήρια, που το ίδιο έχει στην κατοχή του (Υγεία, Metropolitan, Μητέρα, Λητώ, κλπ.), όσο και για το δυνατό ταμείο της. Το τελευταίο να μην το ξεχνάμε. Είναι πολλά τα λεφτά, Άλεξ…

-Η επικοινωνία και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών φαίνεται να είναι το νέο στοίχημα του Κωστή Χατζηδάκη που δεν έχει σταματήσει τα ραντεβού στο γραφείο του στο Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, θα δημιουργηθεί με τη συνδρομή εξωτερικών ιδιωτικών εταιρειών, call center ενημέρωσης ασφαλισμένων. Μέχρι στιγμής, έχουν εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους δύο εταιρίες και βρίσκονται σε συζητήσεις.  Μία δεύτερη δράση είναι και η ενημέρωση των ασφαλισμένων μέσω ανάπτυξης  ιστοσελίδων υπουργείου και οργανισμών, όπως ο ΕΦΚΑ. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες.

-Στον πάγο έχει αποφασίσει να βάλει η κυβέρνηση τους πλειστηριασμούς, συμμεριζόμενη τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία που πλήττει τα νοικοκυριά και η δυνατότητα αποπληρωμής δανείων είναι λογικό να μην μπορεί να γίνει on time. Αλλά… θέλουν να κάνουν το καλό και δεν τους αφήνουν… Αφού οι θεσμοί  έχουν διαμηνύσει πως επιθυμούν απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καθώς τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται και οι τράπεζες πρέπει να ξεφορτωθούν τα κόκκινα ακίνητα. Από τη μία πιέζει η κυβέρνηση για πάγωμα των πλειστηριασμών έως και τον Μάρτιο, και από την άλλη οι θεσμοί για απελευθέρωση από τον Μάρτιο. Δίκοπο μαχαίρι…

-Η εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού έχει πλέον καταλάβει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η πρόεδρος, Βασιλική Λαζαράκου, που δεν αφήνει λεπτό να χαθεί, πατάει γκάζι και ενεργοποιεί τις υπηρεσίες προκειμένου να υιοθετηθούν άμεσα νέες τεχνολογίες, ενώ βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία προκειμένου να δημιουργηθεί μια αγορά με «πράσινα» χρηματοπιστωτικά μέσα, όπως πράσινα ομόλογα και πράσινη ενέργεια. Επίσης, στόχος της διοίκηση της  Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να προχωρήσει στην αναμόρφωση του πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης, μετά από φαινόμενα MLS και Folli  Follie.

-Με σηκωμένα τα μανίκια είναι στα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας που σε αυτήν την φάση βρίσκονται σε συνεχείς  διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Cosco. Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε δεν υπάρχει λευκός καπνός, αλλά  επικρατούν διαφωνίες για πρόσθετες επενδύσεις, ενώ ξεκάθαρα  απειλείται η διαιτησία για το 16% του ΟΛΠ. Την ίδια στιγμή δεν έχει δοθεί έγκριση για κατασκευή τέταρτης  προβλήτας εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που προωθεί έντονα  η εταιρεία. Όπως αναφέρουν πηγές, η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, με τα αποτελέσματα να κρίνονται αβέβαια. Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δύο πλευρές θέλουν μια συμβιβαστική λύση, η οποία αναμένεται εντός του 2021.

-Παρά το γεγονός ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαν αρνηθεί να ακολουθήσουν την υπόλοιπη αγορά, μπαίνουν τελικώς στον ανταγωνισμό του click inside Jumbo και ZARA. Πρώτη μπαίνει στη μάχη σήμερα η Jumbo, ενώ από αύριο αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους σε πελάτες με ραντεβού και οι αλυσίδες καταστημάτων Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho μετά τη θεαματική στροφή των διοικήσεων των εταιριών.  Πάντως χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, η κίνηση στην αγορά ήταν σχεδόν μηδενική.

-Γκρίνια μαθαίνω ότι επικρατεί στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης για την ανταπόκριση υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στην ψηφιακή μετάβαση. Οι εφορίες όχι μόνον δεν ανταποκρίνονται στα ηλεκτρονικά αιτήματα πολιτών και εταιριών, αλλά αντίθετα, επικαλούμενες την πανδημία, δεν ανταποκρίνονται καθόλου σε ηλεκτρονικές υποχρεώσεις (όπως την διεκπεραίωση email) που είναι εκ του νόμου υποχρεωμένες να προχωρούν. Έτσι, συσσωρεύουν γραφειοκρατία, αλλά μέσω της υποχρέωσης αυτοπρόσωπης παρουσίας καθίστανται και εν δυνάμει εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

-Μεγάλο ενδιαφέρον μαθαίνω ότι διαπιστώνεται στις πωλήσεις ακινήτων που προωθούν η Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Πρόκειται για φιλέτα σε Αθήνα και επαρχία, σε πόλεις όπως η Πάτρα, η Λάρισα, και η Καλαμάτα.  Παρά την κρίση η ζήτηση της αγοράς για τα λεγόμενα «φιλέτα» παραμένει ισχυρή.

-Νερό στο όνομα του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πίνει η Αγορά. Παρά το ανοιγοκλείσιμο, και τη γενικότερη αβεβαιότητα, ο κ. Γεωργιάδης διατηρεί το γραφείο του ανοικτό για όλους, και ανταποκρίνεται σε όλους τους εκπροσώπους της αγοράς, ενσωματώνοντας πολλά από τα αιτήματά τους. Μάλιστα, “θεσμικός εταίρος” με βαρύ όνομα έλεγε ότι “γκρινιάζαμε στον κ. Γεωργιάδη για το click away, αλλά τελικά αποκαταστήσαμε πλήρως τον τζίρο μας και κάναμε Χριστούγεννα…”

-Μαθαίνω ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης έγινε ο φανατικότερος αναγνώστης της στήλης μας. Χθες τη σύστηνε σε πολλούς συναδέρφους του στην κυβέρνηση και την Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ