today-is-a-good-day
17.3 C
Athens

Σε αυστηροποίηση των μέτρων προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Σκέψεις αλλά και προετοιμασίες για νέα παράταση της «καραντίνας» γίνονται στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο, μετά την ξαφνική έξαρση των κρουσμάτων, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία 24ωρα.

Η εν λόγω εξέλιξη και οι αργοί ρυθμοί των εμβολιασμών, λόγω των οικονομικών παιχνιδιών των εταιρειών παραγωγής του εμβολίου, «αγχώνουν» την κυβέρνηση, που βλέπει το δρόμο προς την ελευθερία να έχει ακόμη πολλά και δύσβατα χιλιόμετρα.

Του Κώστα Πασίση

«Αν χρειάζεται προσαρμογή στη στρατηγική μας, δεν θα διστάσουμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε 400 κομματικά στελέχη, για τον Covid-19

Η  συγκεκριμένη αναφορά μόνο τυχαία δεν ήταν. Αντίθετα, αντικατοπτρίζει τη σκληρή πραγματικότητα που κάποιοι δε θέλουν να δουν σκοπίμως και ζητούν πιεστικά την άρση των περιορισμών.

Όπως όλα δείχνουν τα πάντα είναι υπό αξιολόγηση και οι ειδικοί δεν αποκλείουν να γίνουν και βήματα προς τα πίσω, αν παραστεί ανάγκη για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Επίσης δεν αποκλείεται να ανακληθεί και η ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των λυκείων της χώρας.

Το ενδεχόμενο να γεμίσουν εκ νέου οι ΜΕΘ από διασωληνωμένους ασθενείς δεν το αντέχει κάνεις…

Τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά για το πως θα πορευθεί η κυβέρνηση. Οι ειδικοί θα αποκτήσουν καθαρή εικόνα για τους λόγους που ο αλγόριθμος για τον Covid-19 «κοκκίνισε» θέτοντας άμεσα όλο το σύστημα σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, αν όχι συναγερμού.

Σε αυτή τη φάση αυτό που ερευνάται είναι οι λόγοι που «τσίμπησαν» τα νούμερα  των κρουσμάτων, ενώ όλοι περίμεναν το αντίθετο: Έτσι εξετάζεται:

Πρώτο. Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού. Αν κυκλοφορεί στη χώρα μας και αν έχουν «ιχνηλατηθεί» οι επαφές του.

Δεύτερο. Το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 Ιανουαρίου.

Τρίτο. Το γεγονός ότι σήκωσε «ρολά» το λιανεμπόριο, τα Mall και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Σημειώνεται ότι οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ερμού, ενόχλησαν και την κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Τέταρτο. Η χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες, με το ταυτόχρονο μερικό άνοιγμα της αγοράς. Η ψευδής αίσθηση ότι ο κίνδυνος μόλυνσης απομακρύνεται έφερε αρνητικά αποτελέσματα στη ψυχολογικά κουρασμένη κοινή γνώμη.

Το πρόβλημα, όμως είναι ότι στις συσκέψεις ούτε και οι «ειδικοί» συμφωνούν μεταξύ τους για τους λόγους της αύξησης των κρουσμάτων.

Επί παραδείγματι η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου «Σωτηρία», μιλώντας στο MEGA, αφού παραδέχθηκε ότι τα αυξημένα κρούσματα προβληματίζουν, τόνισε ότι αυτή δεν οφείλεται στο άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά είναι κατάλοιπο της εορταστικής περιόδου».

Φυσικά η διχογνωμία των λοιμωξιολόγων προβληματίζει την κοινή γνώμη αλλά και τους φορείς της αγοράς οι οποίοι με τη σειρά τους αγωνιούν για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους.

Το διόλου απίθανο σενάριο ενός νέου lockdown επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που χρειαστεί η περαιτέρω ενίσχυση των πληγέντων από το κορωνοϊό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από το «τσάρο» της οικονομίας, να επικαιροποιήσει το plan b του υπουργείου για το απευκταίο σενάριο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη ένας μήνας lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ ή και περισσότερο και στην κυβέρνηση πλέον τα κομπιουτεράκια πήραν φωτιά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ