today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ο “πόλεμος” για τα εμβόλια. Σε θέση μάχης η Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες απείλησαν τη Δευτέρα να εμποδίσουν τις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού εκτός της Ε.Ε. μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι οι παραδόσεις θα μειωθούν για μερικές εβδομάδες.

Συγκεκριμένα η Ε.Ε. έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.

Ο φαρμακευτικός γίγαντας δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους – μια εβδομάδα μετά μια παρόμοια ανακοίνωση της Pfizer – προκαλώντας τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται για την προστασία των πολιτών της”, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου τονίζοντας ότι η ανακοίνωση της εταιρείας ότι προτίθεται να παράσχει “σημαντικά λιγότερες δόσεις” από ό, τι συμφωνήθηκε “δεν είναι αποδεκτή”.

«Την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε με έκπληξη την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό, τι συμφωνήθηκε και ανακοίνωσε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι απέστειλε επιστολή στην εταιρεία στην οποία όπως αναφέρει «έθεσε σημαντικές και σοβαρές ερωτήσεις».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» σημείωσε προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς βρίσκεται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί» σημείωσε η Επίτροπος της ΕΕ.

Τόνισε ότι «οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές».

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου διεμήνυσε ότι «η ΕΕ επιθυμεί να παραδοθεί το παραγγελθέν και προχρηματοδοτημένο εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Και θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως το συμβόλαιό μας».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την AstraZeneca και την Pfizer για τις αιφνίδιες περικοπές στις προμήθειες των εμβολίων μόλις έναν μήνα αφότου η ΕΕ άρχισε να εμβολιάζει τους πολίτες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ