Μ.Τσαβούσογλου: “Casus belli” η επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

ΑΠΕ

Λίγα 24ωρα πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε «λάθος» τις δηλώσεις Δένδια περί ενδεχόμενου επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης, υπενθυμίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει δημοσίευμα του sigmalive.com το casus belli στο Αιγαίο εγείρει ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ο οποίος δήλωσε πως «στο θέμα του Αιγαίου, στο θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει, ούτε επίσης έχει αλλάξει κάτι στην απόφαση που έχει λάβει η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και από τότε μέχρι σήμερα όσα κόμματα ήρθαν στην εξουσία δεν έκαναν κανένα βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και όλοι, όλοι μας συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα», προσθέτοντας ότι δεν ενδιαφέρει την Άγκυρα η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος.

«Το θέμα του Ιονίου Πελάγους ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Αλβανία και τις άλλες χώρες και η επιθυμία της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 μίλια δεν είναι κάτι καινούριο. Είχε ξανάρθει στην επικαιρότητα και παλαιότερα. Και τότε είχαμε δηλώσει ότι το Ιόνιο και το Αιγαίο δεν συνδέονται. Υπάρχει θάλασσα. Άλλο είναι το Αιγαίο, άλλο το Ιόνιο. Κι η επέκταση εκεί των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν επηρεάζει το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους. Επομένως, ούτε κι εμάς μας επηρεάζει. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, έγιναν κι ορισμένες δηλώσεις σχετικά με το Αιγαίο και είδα ότι αυτές υποστηρίχθηκαν και από την ΕΕ κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις», συνέστησε.

Ο κ. Τσαβούσογλου επέμεινε στη συζήτηση όλων των θεμάτων στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν τη Δευτέρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

«Τώρα οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Εμείς από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν. Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές», είπε.