today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

COVAX: Στόχος η παράδοση 1,8 εκ. δόσεων εμβολίων στις φτωχότερες χώρες

Το πρόγραμμα διανομής εμβολίων COVAX το οποίο αποσκοπεί στην ισότιμη πρόσβαση των χωρών σε εμβόλια κατά της COVID-19 ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει στόχο να παραδώσει 1,8 εκατομμύρια δόσεις στις φτωχότερες χώρες το 2021 και ότι ελπίζει πως θα εκπληρώσει τις συμφωνίες παροχής για τις πλουσιότερες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο το COVAX, του οποίου ηγούνται από κοινού η συμμαχία για εμβόλια GAVI, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι, υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες που επηρεάζουν την προμήθεια και την παροχή εμβολίων κατά της COVID-19 και ότι οι όροι των συμφωνιών “υπόκεινται σε αλλαγές”.

Οι 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις θα διανεμηθούν μέσω μιας εκ των προτέρων δέσμευσης στην αγορά (AMC) σε 92 επιλέξιμες χώρες και θα ανταποκρίνονται στην κάλυψη κατά προσέγγιση του 27% του πληθυσμού αυτών των χωρών, αναφέρει η GAVI σε αναθεωρημένη πρόβλεψή της για το COVAX.

“Η πρόβλεψή μας δείχνει ότι θα καλύψουμε τα αιτήματα για εμβόλια που έχουν θέσει αυτοχρηματοδοτούμενοι συμμετέχοντες το δεύτερο εξάμηνο του 2021”, διευκρινίζει.

Ορισμένες συμφωνίες παροχής εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, προσθέτει, και κάποια από τα υποψήφια εμβόλια κατά της COVID-19 δεν έχουν ακόμη εγκριθεί για χρήση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ή τον ΠΟΥ. Σε πολλές περιπτώσεις, η παρασκευή των εμβολίων δεν έχει φτάσει ακόμη σε πλήρη κλίμακα, επισημαίνει.

“Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες που επηρεάζουν την παροχή εμβολίων κατά της COVID-19 το 2021, τουλάχιστον όσον αφορά την ικανότητα παραγωγής, ρύθμισης, διαθεσιμότητας χρηματοδότησης, τελικών όρων συμβολαίων και την ετοιμότητα των χωρών να αρχίσουν τα εθνικά τους προγράμματα εμβολιασμού κατά της COVID-19”, επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση αυτή με τις προβλέψεις για το πρόγραμμα COVAX.

“Η παραγωγικότητα στην παρασκευή θα επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τον όγκο και το χρονοδιάγραμμα της παροχής” των εμβολίων, καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ