Α.Διαμαντοπούλου: Η ορκωμοσία Μπάιντεν συμβολίζει ένα νέο New Deal

Άννα Διαμαντοπούλου / Marie Claire Greece

Στη σημασία της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε η υποψήφια της Ελλάδας για τη θέση του γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη στο αμερικανικό think tank Atlantic Council. «Είναι η πρώτη φορά, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που τόσοι πολλοί άνθρωποι περιμένουν τόσα πολλά από ένα μεμονωμένο πρόσωπο. Η ορκωμοσία του Προέδρου Μπάιντεν συμβολίζει την αρχή ενός νέου New Deal, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και διεθνώς», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Επιπλέον, η πρώην επίτροπος και υπουργός, τόνισε ότι «ολόκληρος ο κόσμος προσδοκά από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να επαναφέρει, πιο αποτελεσματικά, την Αμερική στο διαχρονικό ρόλο της: Αυτόν του εγγυητή της πολυμερούς συνεργασίας στο διεθνές σύστημα». Πρόσθεσε ότι αυτό αφορά και τον ΟΟΣΑ και μίλησε για τον οικονομικό και τον γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει, επισημαίνοντας ότι είναι ένας αναγκαίος πυλώνας της πολυμέρειας.

Για την Ελληνίδα υποψήφια η πολυμερής συνεργασία είναι σημαντικότερη από ποτέ, καθώς «τα προβλήματα του σήμερα μπορεί να είναι τοπικά, οι λύσεις τους, όμως, έχουν διεθνή διάσταση», όπως υποστήριξε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Διαμαντοπούλου στη σημασία των διεθνών προτύπων και κανόνων, ιδίως όσον αφορά τις επενδύσεις και το διεθνές εμπόριο. Όπως υπογράμμισε, «αποτελούν προϋπόθεση για έναν διεθνή ανταγωνισμό, βασισμένο σε ισότιμους όρους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη ελαχιστοποίηση των εμπορικών συγκρούσεων, αλλά και των συγκρούσεων στην παγκόσμια οικονομία συνολικά».

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη «οι κανόνες του δίκαιου εμπορίου (fair trade) να γίνονται σεβαστοί από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας», σημειώνοντας ότι δεν χωρά κανένας συμβιβασμός σε αυτό το θέμα.

Τέλος, ερωτηθείσα πώς η εμπειρία της ως υπουργός, ως επίτροπος και ως επικεφαλής think tank θα τη βοηθήσει στη θέση του γ.γ. του ΟΟΣΑ, απάντησε πως όλα τα ενδιαφέροντα και η ειδίκευσή της είχαν να κάνουν με τους στόχους και την ατζέντα του ΟΟΣΑ.