today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: Υπερβολές, ανακρίβειες και επιλεκτικά στοιχεία από τον κ. Τσίπρα

Σκληρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και προσωπικά κατά του κ. Tσίπρα έκανε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκίνησε με επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη – ο οποίος είχε μιλήσει τελευταίος – καταλογίζοντάς του “αυταρέσκεια και αλαζονεία” όταν αναφέρεται στο 2015 “χωρίς καμία αίσθηση των τεράστιων ευθυνών του, που μας φορτώθηκε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο κατά το οποίο χρεοκόπησαν οι τράπεζες και έπαιζε δήθεν παιχνίδι αντίστασης με τον κ. Τσίπρα, και με την στήριξη της ΝΔ η τότε κυβέρνηση κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη”.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρώτη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είπε ότι στα πρώτα δυο λεπτά “είχα την εντύπωση ότι θα ξεφεύγατε από το συνηθισμένο πλαίσιο αντιπαράθεσης για να γίνει τεκμηριωμένη συζήτηση. Μετά επιστρέψατε στον γνωστό σας εαυτό, οπλιστήκατε με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας. Υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία και παντελή έλλειψη δημιουργικής πρότασης πέραν αυτονόητων γενικολογιών που θα ταίριαζαν σε έκθεση παιδιού γυμνασίου αλλά δεν ταιριάζουν σε έναν τέως πρωθυπουργό”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα “εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις στο ΕΣΥ και περισσότερα τεστ” ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απομόνωσε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη “λέγοντας ανακρίβειες”.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όταν μίλησε στη Βουλή ανέλαβε το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούσαν και έκανε τότε την αυτοκριτική του, σχετικά με την έγκαιρη λήψη μέτρων.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Δεν θα σταματήσει ποτέ να με αιφνιδιάζει ο βαθμός αυταρέσκειας και αλαζονείας του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος και σήμερα ακόμα αναφέρεται στην διαδρομή προ του 2015, χωρίς να έχει καμία απολύτως συναίσθηση των τεράστιων προσωπικών του ευθυνών για το γεγονός ότι η χώρα έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας. Μας φορτώθηκε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, χρεοκόπησαν οι τράπεζές μας, επειδή ήθελε να παίξει το δικό του -δήθεν παιχνίδι αντίστασης με την τρόικα, σε συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος την τελευταία στιγμή έκανε τη δικιά του προσωπική κολοτούμπα και με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Να δούμε που θα ήμασταν τώρα αν είχαμε ακολουθήσει αυτές τις ωραίες πολιτικές του κ. Βαρουφάκη. Αλλά αυτά τα έχουμε πει, τα έχουμε πει πολλές φορές, απλά είναι η σειρά των ομιλητών πάντα τέτοια, όπου παίρνω το λόγο μετά τον τελευταίο ομιλητή στον κύκλο των πρωτολογιών.

Έρχομαι, τώρα, στις απαντήσεις μου σε αυτά τα οποία άκουσα από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και ξεκινώ με την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Στα πρώτα δύο λεπτά της τοποθέτησής σας, κ. Τσίπρα, είχα προς το παρόν την εντύπωση ότι θα μπορούσατε να ξεφύγετε από το συνηθισμένο πλαίσιο αντιπαράθεσης και να επιχειρήσουμε σε αυτήν την αίθουσα να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση με τεκμηριωμένη κριτική, με στοιχεία και με γόνιμες προτάσεις από πλευράς αντιπολίτευσης.

Μιλήσατε, μάλιστα, για μία νέα συνείδηση συλλογικότητας, η οποία είμαι βέβαιος ότι υπάρχει στην κοινωνία και θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αποτυπωθεί και εδώ, εντός του Κοινοβουλίου. Αλλά αυτό ήταν μόνο στα δύο πρώτα λεπτά.

Μετά, στα υπόλοιπα 57 λεπτά, επιστρέψατε στον γνωστό σας εαυτό και οπλιστήκατε -για ακόμα μία φορά στο λόγο σας- με όλα τα κλισέ του μειοψηφικού εαυτού του κόμματός σας: Υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία. Θα τα τεκμηριώσω όλα αυτά τα οποία λέω- και βέβαια παντελής έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής δημιουργικής πρότασης πέραν κάποιων αυτονόητων γενικολογιών, που θα ταίριαζαν ενδεχομένως σε έκθεση παιδιού γυμνασίου αλλά πάντως δεν αρμόζουν σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέως Πρωθυπουργό ο οποίος έχει κυβερνήσει τη χώρα για 4,5 χρόνια.

Έρχομαι, λοιπόν, για να απαντήσω συγκεκριμένα σε αυτά τα οποία είπατε. Οι προτάσεις σας, κ. Τσίπρα, εξαντλήθηκαν στο να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις στο ΕΣΥ -μας το έχετε πει πολλές φορές- στο να κάνουμε περισσότερα τεστ, στο να κάνουμε πιο γρήγορους εμβολιασμούς.

Πάμε, λοιπόν, να τα δούμε ένα-ένα. Και βέβαια μας ασκήσατε και πάλι κριτική για το γεγονός ότι δήθεν εμείς σε αυτήν την αίθουσα δεν έχουμε κάνει καμία απολύτως αυτοκριτική. Και αναφερθήκατε πάλι στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, απομονώνοντας ένα συγκεκριμένο συμβάν για το οποίο σε αυτή την αίθουσα έχω δώσει απαντήσεις. Και λέγοντας για άλλη μία φορά ανακρίβειες για το τί ακριβώς ειπώθηκε από αυτό το βήμα.

Όταν μίλησα στη Βουλή, στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, στις αρχές Δεκεμβρίου- γιατί δεν κρύφτηκα- ήρθα εδώ πέρα στη Βουλή να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία για το τί ακριβώς συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο, και ανέλαβα και το μερίδιο των ευθυνών που μου αναλογούσαν.

Είπα συγκεκριμένα, λοιπόν, και το ξαναλέω, έχοντας κάνει τότε την αυτοκριτική μου, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα από ό,τι το κάναμε και ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε κάποιες ημέρες νωρίτερα να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα.

Και είπα: Δεν είδα όμως κανέναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά. Είχατε ζητήσει, κ. Τσίπρα, εσείς ή οποιοδήποτε στέλεχός σας να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα; Το είχατε κάνει; Απαντήστε και τώρα αν θέλετε. Απαντήστε και τώρα αν το είχατε πει. Όχι, δεν το είχατε πει. Γιατί θέλατε να είστε αρεστός και στους μαγαζάτορες και ταυτόχρονα να ασκείτε κριτική εκ του ασφαλούς, εκ των υστέρων.

Η αλήθεια είναι πολύ συγκεκριμένη για το τί έγινε στη Θεσσαλονίκη και θα το ξαναπώ, δεν έχω δυσκολία: Υπήρχαν όντως κάποιοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες, όχι τα στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πράγματι ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση, όμως, της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων δεν ήταν αυτή. Αυτό είναι απολύτως καταγεγραμμένο και επίσημο και δεν το έχει διαψεύσει κανένα από τα στελέχη και από τους επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Και ξέρετε γιατί τα στοιχεία αυτά μπορούν να επιβεβαιωθούν και με βάση τα πραγματικά δεδομένα; Διότι την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αργότερα, κ. Τσίπρα.

Έρχεστε εδώ, σε αυτή την αίθουσα, και ισχυρίζεστε ότι τάχα δεν θέλετε να κάνετε πολιτική πάνω στους νεκρούς και κάνετε ακριβώς το ανάποδο. Αλλά το κάνετε και με χυδαίο τρόπο. Διότι έρχεστε και επικαλείστε ένα χρονικό σημείο. Ποιο είναι αυτό; Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, όπου πράγματι η χώρα ήταν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε θανάτους.

Είναι αυτό το διάγραμμα εδώ, κ. Τσίπρα. Μόνο που δείξατε το μισό για ακόμα μια φορά. Εδώ πέρα πράγματι, ήμασταν πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλο όμως το υπόλοιπο διάστημα ήμασταν καλύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως καλύτερα είμαστε και τώρα, κ. Τσίπρα.

Το να απομονώνετε, λοιπόν, σε μια περιπέτεια η οποία κρατάει ένα χρόνο, μια εβδομάδα όπου όντως τα πράγματα στη χώρα μας πήγαν χειρότερα και να στέκεστε με επιμονή σε αυτό ακριβώς το στοιχείο για να καταδείξετε δήθεν ανικανότητα της κυβέρνησης δεν είναι απλά άδικο, είναι παντελώς αναξιοπρεπές.

Είναι αναξιοπρεπές, είναι κατώτερο των περιστάσεων και σίγουρα δεν τιμάτε με αυτό τον τρόπο και τον αγώνα των υγειονομικών, οι οποίοι σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Και δεν απαντάτε στο βασικό ζητούμενο, ότι εδώ δεν έχουμε κανονικές καταστάσεις. Έχουμε μια πανδημία η οποία χτυπάει μια φορά ανά 100 χρόνια. Δείξτε μου μια χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν κλήθηκε να διαχειριστεί μια αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Έρχεστε εδώ και επικαλείστε δηλώσεις οι οποίες έγιναν στη Βουλή ότι το lockdown θα κρατήσει τρεις εβδομάδες, όταν πρώτος εγώ σε κάθε δημόσια τοποθέτηση έλεγα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς εκτιμήσεις με μία πανδημία η οποία εξακολουθεί να μας αιφνιδιάζει όλους μας, όχι μόνο εμάς.

Και πράγματι θα ήταν ευχής έργον αν το δεύτερο lockdown μπορούσε να κρατήσει τρεις εβδομάδες. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να κρατήσει περισσότερο διότι πολύ απλά τα κρούσματα δεν έπεσαν με την ταχύτητα με την οποία θα θέλαμε.

Όταν, λοιπόν, πρώτος από την αρχή της πανδημίας έχω πει ότι δεν υπάρχει καμία σταθερά, ότι επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα, ότι είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας να αναθεωρούμε τις απόψεις μας με βάση τα δεδομένα, έρχεστε εσείς και στέκεστε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο για να καταδείξετε ότι μία αλλαγή στρατηγικής συνιστά αστοχία της κυβέρνησης.

Δεν μου λέτε, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έκαναν το ίδιο, η Γερμανία, η Γερμανία η οποία έρχεται και λέει τώρα ότι μπορεί να είναι σε lockdown μέχρι τον Απρίλιο, δεν είδα να άσκησε κάποιος κριτική στη Γερμανία στην Καγκελάριο, ότι είπε κάτι διαφορετικό σήμερα από αυτό το οποίο είπε πριν από 15 μέρες. Μα άλλαξαν τα δεδομένα. Τόσο δύσκολο είναι το καταλάβετε αυτό; Δηλαδή τόσο εμποτισμένος είστε από την ανάγκη να ασκείτε συνέχεια κριτική στην κυβέρνηση που δεν μπορείτε πια να δείτε αντικειμενικά τι συμβαίνει;

Και να αναγνωρίσετε ότι αυτή δεν είναι πανδημία Μητσοτάκη. Είναι πανδημία Covid-19. Είναι πανδημία που χτυπά όλες τις χώρες του κόσμου και όσο και αν αυτό το πράγμα σας είναι δυσάρεστο- γιατί αυτό εκπέμπετε κάθε φορά που μιλάτε- το γεγονός ότι σε αρκετά επίπεδα τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι καλό για την Ελλάδα. Μπορεί να μην κολλάει στο δικό σας αντιπολιτευτικό αφήγημα, είναι καλό για την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι σήμερα, κοιτάξτε εδώ, κ. Τσίπρα, κοιτάξτε λίγο, σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, μαζί με την Δανία και την Φινλανδία, η οποία έχει δείκτη θετικότητας κάτω του 4% είναι καλό για την πατρίδα μας, γιατί είναι αυτό το οποίο μας επιτρέπει στη συνέχεια να δώσουμε αυτά τα στοιχεία στους ειδικούς για να πάρουν τις αποφάσεις για ένα σταδιακό άνοιγμα. Γιατί για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο έπρεπε όλη η κοινωνία να καταβάλλει μία μεγάλη προσπάθεια και ένα μεγάλο τίμημα.

Επιτέλους καταλάβετε, κι εδώ θα συμφωνήσω με την αρχική τοποθέτηση της κας. Γεννηματά, ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την περιπέτεια. Είμαστε όλοι μαζί. Και τουλάχιστον εάν θέλετε να ασκήσετε κριτική, να τη συνοδεύετε και από τεκμηριωμένες προτάσεις.

Αυτή η ιστορία γύρω από το ΕΣΥ και από τη δήθεν νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να μην στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σας έχει γίνει μία ψύχωση. Έλα ντε όμως που αυτή η κυβέρνηση είναι αυτή που διπλασίασε τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έχετε δώσει κάποια εξήγηση γιατί εσείς ως κυβέρνηση παραδώσατε 557 κρεβάτια; Γιατί παραδώσατε 557 κρεβάτια εσείς που νοιάζεστε τόσο πολύ για το ΕΣΥ; Γιατί; Για απαντήσετε μου. Γιατί επί δικών σας ημερών έπρεπε κάποιος να περιμένει 15 και 20 μέρες σε μία συνηθισμένη επιδημία γρίπης για να μπει σε εντατική θεραπεία; Γιατί έγιναν όλα αυτά; Επί δικών σας ημερών έγιναν όλα αυτά, ναι.

Και ήρθε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση και πήγε τα 557 κρεβάτια στα 1.300 και θα πάνε και στα 1.500. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση και έκανε προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή η κυβέρνηση ενίσχυσε τα νοσοκομεία. Πηγαίνετε στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Δεν σας λένε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ότι κάθε νοσοκομείο ενισχύθηκε με επικουρικό προσωπικό ένα μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί; Δεν σας το λένε αυτό;

Και όταν ζητάτε παραπάνω προσλήψεις, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν μου λέτε, πιστεύετε ότι υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι αναισθησιολόγοι στη χώρα, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσληφθούν στο  Εθνικό Σύστημα Υγείας; Υπάρχουν; Για πείτε μου, υπάρχουν σήμερα γιατροί τους οποίους δεν έχουμε προσλάβει; Υπάρχουν νοσηλευτές σήμερα διαθέσιμοι, συμπληρωματικοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσληφθούν και δεν έχουν προσληφθεί; Για πείτε μου πού είναι αυτοί οι αναισθησιολόγοι οι οποίοι δεν μπορούν να προσληφθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Μην κουνάτε με αγανάκτηση τα χέρια σας. Αναγνωρίστε την πραγματικότητα και δεχθείτε τα δεδομένα έτσι όπως αποτυπώνονται.

Έρχομαι τώρα στο δεύτερο ζήτημα, στο ζήτημα των τεστ. Εκεί πραγματικά δεν κατάλαβα την τοποθέτησή σας. Θεωρείτε τα rapid test αναξιόπιστα; Πείτε το ανοιχτά αν τα θεωρείτε αναξιόπιστα. Θεωρείτε ότι εγκεκριμένα τεστ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία μας δίνουν τη δυνατότητα με μεγάλη ταχύτητα να έχουμε δεδομένα τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα σε τοπικό επίπεδο, αυτά τα τεστ είναι αναξιόπιστα; Τεστ με 99% ακρίβεια; Θεωρείτε ότι δεν είναι χρήσιμα για να μπορούμε να συμπεράνουμε επιδημιολογικά και να παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας;

Γιατί με το δικό σας λόγο αυτή τη στιγμή υπονομεύετε μία εθνική προσπάθεια η οποία γίνεται, να μπορέσουμε να πείσουμε συμπολίτες μας να προσέρχονται στα σημεία όπου κάνουμε τα τεστ για να μπορούμε να έχουμε αρκετή τυχαία δειγματοληψία για να μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα;

Λοιπόν, η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο. Κοιτάξτε εδώ. Δεν θα σας τα πει ο κ. Ξανθός διαφορετικά. Είναι σοβαρός άνθρωπος. Τα ίδια θα σας πει. Η Ελλάδα είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα τεστ τα οποία κάνουμε.

Είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριε Γιαννούλη, μεταξύ της δική σας άποψης και του ECDC νομίζω ότι όλοι θα συνταχθούν με τον ECDC, όχι με τη δική σας άποψη. Λοιπόν, αυτά δεν είναι δικά μου στοιχεία, είναι ευρωπαϊκά στοιχεία.

Τα τεστ, λοιπόν, είναι χρήσιμα και θα σας ζητήσω ακόμα μία φορά να υποστηρίξετε την προσπάθεια την οποία κάνουμε διότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε πράγματι να εντοπίζουμε τις επιδημίες εν τη γενέσει τους και να παίρνουμε περιοριστικά μέτρα σύντομα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται στη συνέχεια να παίρνουμε οριζόντια μέτρα, τα οποία προφανώς έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα των εμβολιασμών. Εάν κατάλαβα καλά, η κριτική η οποία ασκείται συνολικά από την αντιπολίτευση -άκουσα προσεκτικά και την κα. Γεννηματά- είναι γιατί δεν πάμε πιο γρήγορα. Αυτό δεν είπατε;

Πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις τις οποίες παραλαμβάνουμε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα εμβόλια τα οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι εμβόλια διδοσικά. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα.

Δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια τα οποία έχουμε σήμερα διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις παραδόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί.Σήμερα μόλις πληροφορήθηκα, δυστυχώς, η Pfizer ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη ότι δυστυχώς θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια από αυτά τα οποία είχαμε προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Λοιπόν, εάν είχαμε προχωρήσει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα προεξοφλώντας ότι θα λαμβάναμε τα εμβόλια της Pfizer, υπήρχε ο σοβαρός κίνδυνος να μην έχουμε να κάνουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς στους οποίους κάναμε την πρώτη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτή είναι μία σύνθετη άσκηση.

Έχω κάθε λόγο, κα. Γεννηματά, να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σε αυτό θα συμφωνήσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα της δεύτερης δόσης. Και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αυτή τη στιγμή, με την ανασφάλεια η οποία υπάρχει στην εφοδιαστική αλυσίδα, ότι οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τις οποίες μας έχουν κάνει για τον αριθμό εμβολίων που θα μας παραδώσουν.

Έρχομαι τώρα σε ένα ευρύτερο ζήτημα, το οποίο αφορά την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση και τη στάση άλλων κρατών-μελών, για να απαντήσω και στον κ. Βαρουφάκη ο οποίος έκανε μια αναφορά στη στάση συγκεκριμένα της Γερμανίας.

Κοιτάξτε να δείτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση όντως καθυστέρησε στην αδειοδότηση των δύο εμβολίων τα οποία έχουν εγκριθεί αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι μια αλήθεια. Καθυστέρησε Ευρώπη, παρότι όλοι μας και σε επίπεδο Συμβουλίου πιέσαμε την Κομισιόν να κινηθεί πιο γρήγορα. Καταλαβαίνετε ότι εμπλέκονται 27 οργανισμοί φαρμάκων, είναι πιο βαρύ, πιο γραφειοκρατικό για την Ευρώπη να εγκρίνει ένα εμβόλιο από ό,τι είναι για κάθε μεμονωμένο κράτος όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες ή όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής.  Εάν υπάρχουν χώρες και αποδειχθεί οι οποίες έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και έχουν αγοράσει πρόσθετα εμβόλια εις βάρος των υπολοίπων κρατών-μελών, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως κατακριτέο και θα καταδικαστεί πολιτικά σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, είμαι πολύ συγκεκριμένος, αναφέρομαι στη Γερμανία, διότι υπάρχει αυτή η φημολογία ότι η Γερμανία έχει αγοράσει πρόσθετες δόσεις πέρα και πάνω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Είναι κάτι το οποίο ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχω κάνει σαφή ερώτηση και δεν έχω λάβει ακόμα ξεκάθαρη απάντηση για το αν αυτό ισχύει. Σε περίπτωση που ισχύει -και το απεύχομαι- θα είναι σίγουρα ένα χτύπημα στην προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα. Εάν αποδειχθεί ότι έχει παραβιάσει το ενιαίο πλαίσιο σίγουρα θα είναι μία πράξη η οποία είναι καταδικαστέα.

Από εκεί και πέρα όμως το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού μπορεί να προχωρήσει μόνο με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια. Και προφανώς και δεν έχουμε ανοίξει ακόμα όλα τα κέντρα εμβολιασμό, διότι πολύ απλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή αρκετά εμβόλια για να τα αξιοποιήσουμε. Θα γνωρίζετε φαντάζομαι, κα. Γεννηματά, ότι το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποθηκεύεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό καθιστά την εφοδιαστική αλυσίδα πάρα πολύ περίπλοκη. Δεν πρόκειται λοιπόν να στείλουμε εμβόλια περιορισμένου αριθμού σε σημεία τα οποία δεν μπορούν στη συνέχεια να τα αξιοποιήσουν αν δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτά τα εμβόλια θα αξιοποιηθούν και καμία δόση δεν θα πάει χαμένη.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα δεχτώ ότι αντικείμενο μελλοντικής κριτικής -διότι σήμερα, επαναλαμβάνω, είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μετά από 15 μέρες εμβολιασμού- θα είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού. Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να συμφωνούμε ότι όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε τον πληθυσμό τόσο πιο γρήγορα θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας.

Υπάρχει, όμως, μία πραγματικότητα η οποία έχει να κάνει με την διαθεσιμότητα αυτή καθαυτή των εμβολίων και εκεί είμαστε εξαρτημένοι από τις συμφωνίες που έχουμε κάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μιας και αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στην περιβόητη συζήτηση για την ευρωπαϊκή πατέντα, αυτό είναι είδηση περσινή, κ. Τσίπρα. Η Ευρώπη αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά και να αγοράσει εμβόλια από τις εταιρείες κεντρικά.

Αυτό το οποίο δεν είπατε είναι ότι η πρότασή σας να παράγονται δήθεν τα εμβόλια στην Ελλάδα έχοντας εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πατέντα -διότι αυτό είπατε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο είναι μία πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη. Εξάλλου η ίδια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήρθε και σας εξήγησε γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Άρα ας είστε λίγο πιο προσεκτικός όταν πετάτε τέτοια πυροτεχνήματα σε μία δύσκολη συγκυρία, όπου οφείλουμε όλοι να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό με ευκρίνεια και κυρίως με πειστικότητα.

Έρχομαι, λοιπόν, και πάλι να πω ότι το να επανερχόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας, που αφορούσε την εποχή του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, αδικεί την προσπάθεια που κάναμε από τότε. Ουδέποτε αρνήθηκα σε αυτή την αίθουσα ότι ο Νοέμβριος ήταν εξαιρετικά δύσκολος. Το γνωρίζουμε όλοι εξάλλου και γνωρίζουμε πόσο τραυματικό και πόσο επώδυνο είναι για όλους μας να βλέπουμε τα νούμερα των διασωληνωμένων και των συμπολιτών μας που χάνουν τη ζωή τους να ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα.

Ανέφερα, κύριοι της αντιπολίτευσης, τι έγινε μετά το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Και στο γεγονός ότι σήμερα καταφέραμε επιτέλους αυτό το δεύτερο κύμα να το ελέγξουμε. Αυτό είναι το οποίο επιτρέπει πια στους ειδικούς μας να συναινέσουν και να επιτρέψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα, αυτή είναι η απόφαση -για την οποία μόλις ενημερώθηκα- που πήρε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Σε εβδομαδιαία βάση θα επιτηρούμε τα δεδομένα και αποτελεί σίγουρα μία σημαντική ανάσα, συνολικά για την οικονομία, το γεγονός ότι μπορούμε να επανέλθουμε με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας σε ένα πλαίσιο οικονομικής κανονικότητας. Κάναμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια να ελέγξουμε το οξύτατο δεύτερο κύμα για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να ανοίξουμε πάλι, με πολύ προσοχή, την οικονομική δραστηριότητα.

Θέλω όμως και πάλι να είμαι απολύτως σαφής. Κάθε άνοιγμα, είτε είναι άνοιγμα σχολείων είτε είναι άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας, άνοιγμα λιανεμπορίου, εγκυμονεί κάποιους κινδύνους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ουσιαστική ένδειξη ότι το λιανεμπόριο είχε ουσιαστική συνεισφορά στη μεταδοτικότητα του ιού όταν ήταν ανοιχτό. Η καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι τα σούπερ μάρκετ, τα οποία λειτουργούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του 10μήνου. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε καμία συρροή η οποία να σχετίζεται με σούπερ μάρκετ, είτε σε εργαζόμενους είτε σε πελάτες σούπερ μάρκετ. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Μιλήσατε και μιλάτε επανειλημμένα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και μας λέτε ότι δεν έχουμε κάνει ότι δεν έχουμε κάνει απολύτως τίποτα, όταν σας έχουμε πει και έχουμε δώσει πολλές φορές στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το πόσα λεωφορεία έχουν προστεθεί και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να είστε πάρα-πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι όλοι γνωρίζουμε την άθλια κατάσταση στην οποία μας παραδώσατε τον ΟΑΣΘ, με ελάχιστα λεωφορεία τα οποία αυτή τη στιγμή ουσιαστικά έχουμε ενισχύσει και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.

Όμως, μιας και θέλουμε να μιλάμε με επιστημονικά δεδομένα -και επιμένετε κ. Τσίπρα να μιλάτε για συμπολίτες μας οι οποίοι στοιβάζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς- πρέπει να σας πω ότι δεν έχει υπάρξει καμία επιστημονική έρευνα η οποία να συνδέει γρήγορη διασπορά του ιού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εάν υπάρχει, εδώ είμαστε να τη δούμε και να την αξιολογήσουμε. Αλλά ως επιστήμονας, ως άνθρωπος απόφοιτος του Πολυτεχνείου, ως ένας άνθρωπος ο οποίος θα έπρεπε να στηρίζει την ανάλυσή του σε πραγματικά δεδομένα, ας συμφωνήσουμε επιτέλους και ας ενημερώνουμε την ελληνική κοινωνία πού βρίσκονται οι πραγματικοί κίνδυνοι.

Προφανώς και όπου υπάρχει οποιοσδήποτε συνωστισμός εγκυμονούνται κάποιοι κίνδυνοι. Για αυτό και επιμένουμε τόσο πολύ στη χρήση της μάσκας, στις αποστάσεις και για αυτό και λέμε ότι όταν ανοίξει με το καλό το λιανεμπόριο θα πρέπει να είμαστε όλοι διπλά προσεκτικοί. Και δεν είναι σίγουρο αυτή τη στιγμή ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα συνοδευτεί από κάποια αύξηση των κρουσμάτων. Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Η απάντηση όμως ταυτόχρονα είναι ότι με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε σήμερα οι ειδικοί κρίνουν ότι είναι ένα λελογισμένο ρίσκο το οποίο μπορούμε να πάρουμε.

Αντί λοιπόν να ερχόμαστε σε αυτή την αίθουσα και να ανταλλάσσουμε κατηγορίες- συχνά χωρίς επιχειρήματα και χωρίς στοιχεία- ας ενώσουμε εδώ όλοι τη φωνή μας με την ίδια την κοινωνία, η οποία αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνεται την ανάγκη να επανέλθουμε σε μία οικονομική κανονικότητα. Γνωρίζει όμως ταυτόχρονα ότι καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια και μέχρι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, θα πρέπει να προσέχουμε και θα πρέπει να προσέχουμε διπλά.

Και η αλήθεια είναι, και εκεί θα συμφωνήσω με τον κ. Βαρουφάκη, ότι δεν έχουν όλοι οι εμβολιασμοί την ίδια σημασία ως προς τη μελλοντική επιβάρυνση συμπολιτών μας και την πιθανότητα να νοσηλευτούν. Ο λόγος για τον οποίο ξεκινάμε από τους πιο ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους είναι ακριβώς διότι αυτοί επιβαρύνουν δυσανάλογα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, ένα τείχος ανοσίας το οποίο πρέπει να χτίσουμε. Υπάρχουν ουσιαστικά δύο τείχη ανοσίας. Το ένα και το αυτονόητο τείχος ανοσίας είναι όταν θα φτάσουμε να έχουμε εμβολιάσει το 60-70% όλου του ελληνικού πληθυσμού, έτσι ώστε να μπορούμε πια με ασφάλεια να πούμε ότι αφήσαμε τη πανδημία πίσω μας.

Υπάρχει και ένα δεύτερο τείχος ανοσίας όμως, στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε πιο νωρίς και το οποίο ενδεχομένως να είναι πιο σημαντικό, και αυτό αφορά τον εμβολιασμό των συμπολιτών μας οι οποίοι σε περίπτωση που αρρωστήσουν έχουν αυξημένη πιθανότητα να καταλήξουν στο νοσοκομείο, ο μη γένοιτο να χάσουν τη ζωή τους.

Για αυτό και επιμένουμε τόσο πολύ στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας να γίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όχι μόνο στα κέντρα τα οποία έχουμε δρομολογήσει αλλά όπως έχω πει και σε μαζικά κέντρα εμβολιασμού. Σε πρώτη φάση δρομολογούμε τέσσερα. Αν κρίνουμε ότι χρειάζονται περισσότερα εδώ είμαστε να τα φτιάξουμε. Είναι κάτι το οποίο έχουμε σχεδιάσει, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να υλοποιήσουμε και σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να είμαστε όλοι συνοδοιπόροι και όλοι αρωγοί.

Και βέβαια υπονοούμενα, αμφιβολίες, κ. Βελόπουλε, σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, ας είμαστε λίγο προσεκτικοί. Καταλαβαίνω γιατί θέλετε να κλείνετε το μάτι στους αντι-εμβολιστές, είναι ένα ακροατήριο πολιτικό το οποίο ενδεχομένως σας ενδιαφέρει.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εκτός από αυτούς οι οποίοι είναι απολύτως αποφασισμένοι να μην κάνουν το εμβόλιο -και είναι δικαίωμά τους αυτό προφανώς, έχουμε πει ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό- υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν ακόμα επιφυλάξεις και τους οποίους πρέπει να πείσουμε με βάση πραγματικά δεδομένα και όχι αναπαράγοντας φήμες του διαδικτύου μόνο και μόνο για να κάνετε εσείς τη δική σας κομματική εκμετάλλευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ