today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Μ.Θεοδωρίδου: Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια

Το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του 2020 τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. «Το εμβόλιο αυτό βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, έχει αποτελεσματικότητα της τάξης 70%» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία από άλλα λοιμώδη νοσήματα, η χρηματοδότηση για την παρασκευή του αλλά και ο μεγάλος αριθμός εθελοντών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή. Πάνω από 500 χιλιάδες εθελοντές έχουν συμβάλει στις κλινικές μελέτες.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έχουν διανεμηθεί 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε πάνω από τριάντα χώρες. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια από την Pfizer, την Moderna και πιθανώς την Astra Zeneca.

Εκείνο που εξετάζεται τώρα είναι η δεύτερη δόση του εμβολίου να δίνεται έπειτα από δώδεκα εβδομάδες και όχι τέσσερις εβδομάδες όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Επίσης, εξετάζεται να γίνεται συνδυασμός των εμβολίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ