today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Γερμανία: Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας υπέρ της παράτασης του lockdown

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε υπέρ της παράτασης του πανεθνικού lockdown.

Νωρίτερα σήμερα η εφημερίδα Bild είχε αναφέρει, χωρίς να επικαλεσθεί πηγή, πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των 16 ομόσπονδων κρατιδίων έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν το lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων πρόκειται να συζητήσουν νέα μέτρα αύριο, Τρίτη.

«Λόγω του πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων, είναι απαραίτητο να παραταθούν τα μέτρα και οι περιορισμοί. Υπάρχει σήμερα ο μέγιστος αριθμός ασθενών από κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι απολύτως απαραίτητο να μειωθούν τα κρούσματα και να διατηρηθούν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι καλύτερο από το να χαλαρώσουμε τα μέτρα πολύ νωρίς και στη συνέχεια να ξαναβρεθούμε προ δύσκολων καταστάσεων σε λίγες εβδομάδες. Την Τρίτη, η ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων θα συζητήσουν το μέλλον των μέτρων του lockdown. Τότε θα πρέπει να συζητηθεί για πόσο καιρό και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να παραταθούν», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.

«Πιστεύω επίσης ότι τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να παραμείνουν κλειστοί. Αυτό είναι δύσκολο για τους μαθητές και τους γονείς, αλλά και εδώ ισχύουν τα εξής: είναι ευκολότερο για όλους τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα περισσότερο, από το να ανοίξουν και στη συνέχεια να το ξανασυζητάμε κάποια στιγμή σε μερικές εβδομάδες. Είναι πιο εύκολο να παρατείνουμε το κλείσιμό τους μετά τις διακοπές παρά να τα κλείσουμε αργότερα», τόνισε.

Ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός υποσχέθηκε ότι «όλοι οι κάτοικοι των γηροκομείων θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο τον Ιανουάριο. Και θέλουμε και θα το επιτύχουμε μαζί με τα ομοσπονδιακά κρατίδια».

Ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε επίσης την ταχύτητα των εμβολιασμών στη Γερμανία απέναντι στην κριτική την οποία ασκούν το (συγκυβερνών) Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), η αντιπολίτευση και οι γιατροί. «Οι εμβολιασμοί γϊνονται ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί, αφού 1,3 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου είχαν παραδοθεί στα ομοσπονδιακά κρατίδια μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν παραδοθεί συνολικά 4 εκατομμύρια δόσεις από την εταιρεία Biontech. Αυτές είναι ακριβώς οι ποσότητες που είχα ανακοινώσει εδώ και εβδομάδες, με την επισήμανση ότι θα είχαμε ελλείψεις στην αρχή και ότι ως εκ τούτου πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε ορισμένες ομάδες. Ο εμβολιασμός γίνεται σε γενικές γραμμές καλά. Ήταν καλά προετοιμασμένος στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και στα κέντρα εμβολιασμού. Στην πράξη τα πάντα πάνε όπως θα έπρεπε. Φυσικά θα ήταν καλύτερο να έχουμε περισσότερα εμβόλια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συζητά με την Biontech και το κρατίδιο της Έσσης για το πώς θα δημιουργηθεί μια πρόσθετη εγκατάσταση παραγωγής στην πόλη του Μάρμπουργκ ήδη τον Φεβρουάριο», τόνισε.

Κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν από επιστήμονες και πολιτικούς για τους εμβολιασμούς

Επιστήμονες και πολιτικοί επικρίνουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν για την χαοτική, κατά την γνώμη τους, κατάσταση των εμβολιασμών. Το SPD καλεί την καγκελάριο να εμπλακεί προσωπικά.

Η Φράουκε Τσιπ, νευρολόγος και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών “Λεοπολντίνα”, κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι απέτυχε στη στρατηγική εμβολιασμού.

Επίσης, ο ειδικός για θέματα υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι έχουν παραγγείλει πολύ λίγα εμβόλια από τους κατασκευαστές Biontech / Pfizer και Moderna: «Ήταν ξεκάθαρο από πολύ νωρίς ότι το εμβόλιο της Moderna έχει πολύ ισχυρή δράση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα ιατρεία. Λόγω της μικρής ποσότητας που παραγγέλθηκε, το εμβόλιο της Moderna πιθανότατα δεν θα παίξει κανένα ρόλο ακόμη και αν εγκριθεί σύντομα» δήλωσε στο RTL. (Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ότι αυτό το εμβόλιο θα εγκριθεί στις 6 Ιανουαρίου).

Ο Γενικός Γραμματέας του SPD κάλεσε μάλιστα την καγκελάριο Μέρκελ να εμπλακεί προσωπικά στο θέμα των εμβολιασμών για να αντιμετωπιστεί το χάος το οποίο έχει προκύψει κατά την γνώμη του με τους εμβολιασμούς

«Κάθε εβδομάδα που βρισκόμαστε σε lockdown κοστίζει δισεκατομμύρια, κάθε εβδομάδα κινούμαστε μεταξύ ζωής και θανάτου, κάθε εβδομάδα έχει επίσης σημασία σε κοινωνικό επίπεδο μακροπρόθεσμα, για το τι θα συμβεί αν τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί παραμείνουν κλειστά ή όταν λείπουν οι κοινωνικές επαφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καγκελάριος και ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν πρέπει να φέρουν τις φαρμακευτικές εταιρείες στο τραπέζι και να εξετάσουν πώς μπορεί να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Λαρς Κλίνγκμπάιλ σε διαδικτυακή εκπομπή της «Bild».

Ο Kλίνγκμπάιλ ζήτησε επίσης την μεγαλύτερη εμπλοκή ειδικότερα της καγκελαρίου: «Ίσως η κατάσταση να επιβάλει την διαχείρισή της από την ίδια. Με το να λέει (απλώς) η Μέρκελ “τώρα θα δω πώς θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα”, δεν αρκεί. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος δεν συνδέεται (άμεσα) με το ζήτημα των εμβολιασμών. Δεν γνωρίζω κάποια σχετική της δήλωση», τόνισε.

Ο Γενικός Γραμματέας του SPD εκτιμά ότι «το χάος με τους εμβολιασμούς και οι πιθανοί τρόποι εξόδου από αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα της διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τη Μέρκελ την Τρίτη. Αναμένω ότι κατά την συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών των κρατιδίων και της καγκελαρίου θα διευκρινίσει ακριβώς αυτό το ζήτημα και μετά θα ξέρουμε τι πήγε στραβά. Και ιδίως θα κοιτάξουμε μπροστά. Όλο το 2020 λέγαμε στους πολίτες: “Εάν υπάρχει εμβόλιο, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Και τώρα σκοντάφτουμε μέσα στο χάος. Αυτό με θυμώνει».

Κριτική στον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Σπαν έχει ασκηθεί και από άλλους πολιτικούς του SPD, από το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και την Αριστερά (Die Linke). «Πρέπει να ερευνηθεί γιατί υπάρχουν ελλείψεις και πού υπήρξαν προχειρότητες. Ο Σπαν πρέπει επίσης να εξηγήσει πώς μπορούν να αυξηθούν το συντομότερο δυνατόν οι ποσότητες του εμβολίου» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός διευθυντής της Αριστεράς Γιαν Κόρτε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ