today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τα επόμενα βήματα της ελληνικής διπλωματίας

Δεν «καίγεται» η Ελλάδα για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, μετα το «ναυάγιο» τους, με ευθύνη της γειτονικής  χώρας και παραπέμπει το ζήτημα σε βάθος χρόνου και αφού προηγουμένως αλλάξει τη συμπεριφορά της, εξευρωπαϊστεί και κυρίως σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Του Κώστα Πασίση

Μετα την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στην Άγκυρα, λόγω των ρωσικών πυραύλων S400, που «τρόμαξαν» τον Ταγίπ Ερντογάν, τα δεδομένα άλλαξαν  και η «πλάστιγγα» άρχισε να γέρνει, έστω και ελαφρά υπερ της Αθήνας.

Η Ελληνική διπλωματία διακριτικά μεν , ορατά δε, σκλήρυνε τη στάση της, έναντι της Τουρκίας, αν και στη κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τη νέα χρονιά οι συνομιλίες με τη γειτονική χώρα, θα είναι ένα από τα θέματα αιχμής της εξωτερικής πολιτικής μας, καθώς οι πιέσεις για διάλογο είναι τόσο στην  αμερικανική όσο και ευρωπαϊκή ατζέντα.

Το «κλίμα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετα τις τελευταίες εξελίξεις, αποτυπώνεται καθαρά  από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και από τα ειρωνικά μηνύματα που αντάλλαξαν Δένδιας και Τσαβούσογλου, ενόψει των διπλωματικών «ευχών» του νέου έτους.

«Αγαπητέ μου φίλε Μεβλούτ ευχαριστώ. Καθώς ανταλλάσσουμε ευχές και συμβουλές, μπορεί το 2021 να είναι το έτος των 3 “Α” για την Τουρκία.

  1. Εγκαταλείψτε τις απειλές του πολέμου εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση που ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας. Ζούμε στον 21ο αιώνα.
  2. Φιλοδοξείτε να γίνετε πιο Ευρωπαίοι. Λιγότερο νεο- Οθωμανοί Αυτό θα εξυπηρετήσει καλύτερο τον τουρκικό λαό.
  3. Αποφύγετε τις προκλήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες.

Παρεμπιπτόντως. Υπάρχει ένα πράγμα που ξέχασες να αναφέρεις ξανά Μεβλούτ: είναι το διεθνές δίκαιο. Η μόνη βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαφορά μας, αγαπητέ μου φίλε. Ευτυχισμένο το 2021», έγραψε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Στην πραγματικότητα ο υπουργός Εξωτερικών έβαλε ξεκάθαρα τους τρεις απαράβατους όρους για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δυο χωρών και μάλιστα, ως «πληρωμένη» απάντηση στις τουρκικές …νουθεσίες, να σταματήσει η Ελλάδα να ζητά βοήθεια απ άλλους.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική σκληραίνει έναντι της Τουρκίας και αυτό προκύπτει από τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παραπολιτικα», όπου επαναφέρει και υπογραμμίζει με νόημα πως «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο σύνολο της επικράτειας αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο θα ασκήσει όταν κριθεί σκόπιμο».

Το νέο αφήγημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας συμπληρώνεται και από όσα είπε  ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Χρειάζεται ακόμα ικανός χρόνος για να σταθμιστεί το αν η Τουρκία θα έχει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της παραβατικής της συμπεριφοράς, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι δεν αρκεί η απόσυρση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο».

Επίσης ξεκαθάρισε ότι «το πλαίσιο των συζητήσεων είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ». Και αυτό επειδή η Τουρκία εξακολουθεί να βάζει από μόνη της διάφορα άσχετα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μετα το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και κυρίως ύστερα από το αμερικανικό «κτύπημα» με κυρώσεις στην Τουρκία, Μαξίμου και ΥΠΕΞ συζήτησαν τις εξελίξεις και κοινή ήταν η εκτίμηση – σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές-  ότι ο Ταγιπ Ερντογαν μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο τούρκος πρόεδρος, θα κινηθεί με μεγαλύτερη σύνεση στο …πεδίο. Αλλά όπως διευκρινίστηκε αυτό δε σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χαλαρώσει τα μέτρα επιτήρησης στο Αιγαίο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ