today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Το πολιτικό σκηνικό σήμερα. Ανάλυση των δημοσκοπήσεων λίγο πριν την άφιξη του 2021

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση που βρέθηκε αντιμέτωπη με πλήθος προκλήσεων, ασύμμετρων απειλών και απίστευτων αναταράξεων σε οικονομικό επίπεδο, λόγω πανδημίας. Σε αυτό το πραγματικά ομιχλώδες «σκηνικό» η Ν.Δ σήμερα  προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, με δεκαπέντε μονάδες διαφορά, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ.

Του Κώστα Πασίση

Γεγονός που είναι πρωτόγνωρο για ελληνική κυβέρνηση που είναι στο «τιμόνι» της Εξουσίας τους  δέκα επτά μήνες.

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτακης δείχνει να ελέγχει πλήρως το πολιτικό παιχνίδι, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί από μακριά, δεύτερος και …καταϊδρωμένος, αδυνατώντας να διαμορφώσει πολιτική ατζέντα, που θα του δώσει δυναμική ανόδου.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η απάντηση στο ερώτημα, γιατί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό στίβο της χώρας, «φωτίζεται» από τη μέτρηση της Pulse, στα ποιοτικά στοιχεία της.

Στο ερώτημα  “ποιά κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα”, οι απαντήσεις είναι αμείλικτες για την Κουμουνδούρου

—Στον εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του κράτους: Κυβέρνηση ΝΔ 49%, Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 18%

—Στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της ασφάλειας: ΝΔ 47%,  ΣΥΡΙΖΑ 21%

—Στην πανδημία και υγειονομική κρίση:  ΝΔ 44%, ΣΥΡΙΖΑ 23%

—Στην οικονομία και την ανάπτυξη: ΝΔ 41%, ΣΥΡΙΖΑ 23%

—Στα διεθνή και τα ελληνοτουρκικά: ΝΔ 40%, ΣΥΡΙΖΑ 23%

—Στο μεταναστευτικό – προσφυγικό: ΝΔ 40%, ΣΥΡΙΖΑ 21%

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, ητοι 16 ποσοστιαίες μονάδες καθαρό προβάδισμα.

Στις εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019 η ΝΔ πήρε 39,85% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53%, που μεταφράζεται σε ήττα 8,3 μονάδων.

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι σήμερα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστά, πάνω από αυτά που έλαβε στις εθνικές εκλογές.

Ειδικά το 49% και το 47% που λαμβάνει για τη ψηφιοποιηση του κράτους και την ασφάλεια, αντίστοιχα, είναι «τρομαχτικά» νούμερα και χωρίς προηγούμενο για ένα κόμμα που κυβερνά τη χώρα σχεδόν δυο χρόνια.

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται κάτω των εκλογικών του ποσοστών, προκαλώντας πλήθος αποριών αλλά και ερωτημάτων για τους λόγους που παραμένει καθηλωμένο στα προαναφερθέντα ποσοστά, αν και είναι κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που διεκδικεί την Εξουσία.

 

Ο …γρίφος της πρωτιάς της ΝΔ

Η απόλυτη και αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της ΝΔ έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος από την πρώτη στιγμή επένδυσε στην αξιοπιστία της κυβέρνησης του, τις μεταρρυθμίσεις, την τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων του, τη δημιουργία ενός επιτελικού κράτους και κυρίως παρακολούθησε από κοντά την απόδοση των υπουργών του.

Διαχειρίστηκε  αποτελεσματικά μεγάλες κρίσεις, όπως ήταν το μεταναστευτικό,  και θεομηνίες που δοκίμασαν τις αντοχές της κρατικής μηχανής.

Τις ελληνοτουρκικές διαφορές, με τους κατάλληλους χειρισμούς τις μετέτρεψε σε ευρωτουρκικές.

Παρά τις αντιξοότητες, τα πάει καλά και στο θέμα της πανδημίας. Ειδικά στην πρώτη φάση της πήρε τα εύσημα, απ ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα.

Σήμερα δίνει μια μάχη και τα πάει καλά, σε σύγκριση με τους δραματικούς αριθμούς σε κρούσματα και θανάτους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε πολιτικό επίπεδο απέφυγε τις πολιτικές ακρότητες και την πόλωση και προτίμησε να κινηθεί στο πλαίσιο ενός ασυνήθιστου για τα ελληνικά δεδομένα πολιτικού πολιτισμού.

Ταυτόχρονα ζήτησε τη συναίνεση των λοιπών πολιτικών δυνάμεων, χωρίς όμως ανταπόκριση…

Σε όλο αυτό διάστημα τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση του υπέπεσαν σε λάθη, τα οποία όμως  αναγνώρισε και δεν έκρυψε κάτω από το χαλί, όπως έκανε ο προκάτοχος του Αλέξης Τσίπρας για πέντε ολόκληρα χρόνια.

Όλα αυτά φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη «σφυρηλάτηση» ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης με την κοινωνία με την οποία συχνά-πυκνά επικοινωνεί δια ζώσης.

Οι δημοσκοπήσεις είναι «φωτογραφίες» της στιγμής αλλά από τη μελέτη τους εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ