today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Μέλος του προσωπικού του Bloomberg συνελήφθη στο Πεκίνο

Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν Κινέζα υπήκοο που εργάζεται για το γραφείο του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg στο Πεκίνο με την υποψία ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Χέιζ Φαν εθεάθη τη Δευτέρα να απομακρύνεται από το διαμέρισμά της από αξιωματούχους της ασφάλειας με πολιτικά, λίγο μετά την επαφή που είχε με έναν από τους αρχισυντάκτες της.

“Η Κινέζα πολίτης κα Φαν συνελήφθη από το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας του Πεκίνου βάσει της σχετικής κινεζικής νομοθεσίας περί υποψιών για εγκληματικές δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια”, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτημα του Reuters.

“Η υπόθεση αυτή τελεί τώρα υπό έρευνα. Τα νόμιμα δικαιώματα της κας Φαν γίνονται πλήρως σεβαστά και η οικογένειά της έχει ενημερωθεί”, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το Reuters δεν έχει μπορέσει μέχρι στιγμής καταφέρει να επικοινωνήσει με το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας του Πεκίνου για να σχολιάσει την είδηση αυτή.

“Ανησυχούμε γι’ αυτήν και μιλάμε με τις κινεζικές αρχές για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την υποστηρίξουμε όσο αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες”, δήλωσε εκπρόσωπος του Bloomberg σε μήνυμα που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.

Η Φαν εργάζεται για το Bloomberg από το 2017 και προηγουμένως είχε εργαστεί για τα CNBC, CBS News, Al Jazeera και Reuters, μετέδωσε το Bloomberg.

Ξένα μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην Κίνα δέχονται αυξανόμενες πιέσεις και η Κίνα έχει απελάσει περισσότερους από δέκα ξένους δημοσιογράφους αμερικανικών ειδησεογραφικών μέσων φέτος ακυρώνοντας τις δημοσιογραφικές τους διαπιστεύσεις εν μέσω μιας επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον.

Τον Αύγουστο οι αρχές στο Πεκίνο συνέλαβαν τον Τσενγκ Λέι, έναν κινεζικής καταγωγής πολίτη της Αυστραλίας που εργαζόταν για το κρατικό κινεζικό δίκτυο CGTN με την υποψία παράνομων δραστηριοτήτων που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας.

Τον Σεπτέμβριο, η Αυστραλία βοήθησε δύο Αυστραλούς ξένους ανταποκριτές να εγκαταλείψουν την Κίνα μετά την ανάκρισή τους από το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ