today-is-a-good-day
21 C
Athens

Γερμανία: Υπέρ του «σκληρού» lockdown οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών

Λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ ζητά άμεση πολιτική δράση. «Στη Γερμανία, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται και πάλι εκθετικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει αυτή η εξέλιξη» δήλωσε σήμερα ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στο Βερολίνο, αναφερόμενος στην επέκταση του μερικού lockdown το οποίο ισχύει στην Γερμανία από τον Νοέμβριο.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ τάχθηκε επίσης υπέρ της άμεσης πολιτικής αντίδρασης και της εφαρμογής ενός «σκληρού» lockdown λόγω αυτής της εξέλιξης. «Η μόνη ευκαιρία να ανακτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης είναι ένα (σκληρό) lockdown, το οποίο πρέπει να γίνει αμέσως, Αν περιμένουμε μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πρέπει μετά να δώσουμε μάχη με τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων επί μήνες. Το πλεονέκτημα για το οποίο αγωνίστηκε η Γερμανία την άνοιξη χάθηκε. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στην απειθαρχία του λαού, αλλά κυρίως στα ανεπαρκή μέτρα», δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός της στο περιοδικό «Der Spiegel».

Γερμανική Ιατρική Ένωση: Το σκληρό lockdown των 14 ημερών από τα Χριστούγεννα δεν θα βοηθήσει εάν χαλαρώσουν μετά τα μέτρα

«Λαμβανομένου υπόψη του πολύ μεγάλου αριθμού θανάτων και της αμετάβλητα υψηλής πίεσης στις κλινικές, πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των επαφών γρήγορα και σε σημαντικό βαθμό. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να μειώσουμε τη δημόσια ζωή μεταξύ Χριστουγέννων και 10ης Ιανουαρίου, σε μια χρονική φάση που ούτως ή άλλως είναι μια περίοδος ηρεμίας. Είναι όμως ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι με ένα σκληρό lockdown 14 ημερών από τα Χριστούγεννα μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία. Μετά το τέλος κάθε είδους lockdown, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται ξανά εάν τα μέτρα χαλαρώσουν. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν σε ομοσπονδιακό / εθνικό επίπεδο μέτρα τα οποία να προστατεύουν αποτελεσματικά τις ιδιαίτερα ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ιδίως τους ηλικιωμένους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γερμανικής Ιατρικής Ένωσης, Κλάους Ράινχαρντ στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktions Netzwerk Deutschland / RND).

Ως πρότυπο ο Ράινχαρντ ανέφερε «την προσέγγιση του Πράσινου δημάρχου του Τούμπινγκεν Μπόρις Πάλμερ να διανείμει αρκετές μάσκες FFP2 σε ηλικιωμένους, να προβλέψει ειδικά διαμορφωμένα παράθυρα για τα ψώνια τους στο λιανικό εμπόριο και να τους προσφέρονται κοινόχρηστα ταξί σε τιμές λεωφορείων. Αυτές είναι εξαιρετικές ιδέες που πρέπει να γίνουν μάθημα σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ιατρικής Ένωσης κάλεσε την ομοσπονδιακή και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να υιοθετήσουν μια ομοιόμορφη προσέγγιση των μέτρων: «Ακόμα κι αν -ας ελπίσουμε- οι εμβολιασμοί ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, χρειαζόμαστε μια σαφή, κατανοητή και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή διαφοροποίηση των πολιτικών οι οποίες εφαρμόζονται και το συνονθύλευμα κανονισμών, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσουμε την έγκριση του πληθυσμού για τους απαραίτητους περιορισμούς προς αντιμετώπιση του κορωνοϊού», προειδοποίησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ