today-is-a-good-day
19 C
Athens

Γαλλία και Ευρωκοινοβούλιο ασκούν πίεση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Η Γαλλία ηγείται της προσπάθειας για να επιβληθούν τον ερχόμενο μήνα ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την απειλή για επιβολή κυρώσεων που είχε διατυπωθεί τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως θα πρέπει να κερδίσει υποστήριξη από κυβερνήσεις της ΕΕ πέραν αυτών της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Το Παρίσι υπογραμμίζει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο ή διαφορετικά να αντιμετωπίσει συνέπειες.

«Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο. «Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ’ αυτούς».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επικρίνει την ΕΕ επειδή συζητεί κυρώσεις, λέγοντας πως η συζήτηση αυτή δεν βοηθάει.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σχεδιασθεί λεπτομερείς κυρώσεις, όμως διπλωμάτες λένε πως τα όποια μέτρα ληφθούν, θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο να περιορισθούν οι τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, πιθανόν τη ναυσιπλοΐα, τις τράπεζες και την ενέργεια.

Ο Ερντογάν έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, κάτι για το οποίο διπλωμάτης της ΕΕ σχολίασε πως δεν προμηνύει βαθύτερες εμπορικές σχέσεις.

«Ωστόσο η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί σε πολλούς τομείς, έτσι δεν υπάρχει συναίνεση στο Συμβούλιο (των κυβερνήσεων της ΕΕ). Είναι ακόμη πολύ νωρίς», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Γαλλία διαφωνεί επίσης με την Τουρκία σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπαχ. Το Παρίσι έχει κατηγορήσει την Άγκυρα ότι τροφοδοτεί την κρίση στον Καύκασο, μια κατηγορία που η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διολισθήσει προς τον αυταρχισμό υπονομεύοντας τις προτεραιότητες της ΕΕ στη Συρία και τη Λιβύη, όμως παραμένει ένας εταίρος με στρατηγική θέση που η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει.

Η υποστήριξη οποιωνδήποτε κυρώσεων έγκειται στη Γερμανία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Το Βερολίνο ήλπιζε να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όμως εξοργίσθηκε όταν η Άγκυρα, η οποία απέσυρε ένα ερευνητικό σκάφος πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο, άρχισε και πάλι τον περασμένο μήνα τις έρευνες για αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

«Ο Ερντογάν πραγματικά το τράβηξε πολύ με τους Γερμανούς», δήλωσε στο Ρόιτερς ένας ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος. «Δεν το πήραν καθόλου καλά το γεγονός ότι το νέο πλοίο επέστρεψε στην ανατολική Μεσόγειο ακριβώς μετά τη σύνοδο κορυφής της 1ης Οκτωβρίου».

Μια νέα διένεξη ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία σχετικά με την αναχαίτιση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου αυτή την εβδομάδα στη Μεσόγειο έχει επιδεινώσει τις ήδη επιδεινωμένες σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η επιβίβαση Γερμανών πεζοναυτών στο τουρκικό πλοίο ήταν πράξη «πειρατείας» και κάλεσε τους διπλωματικούς απεσταλμένους της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας για να διαμαρτυρηθεί, κάτι που το Βερολίνο χαρακτήρισε αδικαιολόγητο.

«Πιστεύω πως είναι τώρα κατανοητό ότι θα υπάρξουν κυρώσεις», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Το ερώτημα είναι τι θα αντέξει η αγορά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ