today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η Πολωνία απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η κυβέρνηση της Πολωνίας απέρριψε την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για παραπομπή του μηχανισμού ελέγχου για την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεφ Ζιόμπρο δήλωσε σήμερα στη Βαρσοβία ότι «οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζουν σαφώς ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα. Η πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ είναι επομένως δημαγωγική. Έχω την εντύπωση ότι η φον ντερ Λάιεν ενεργεί κακή τη πίστει», τόνισε.

Η φον ντερ Λάιεν ζήτησε από την Πολωνία και την Ουγγαρία να άρουν το μπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς τις πληγείσες από τον κορονοϊό χώρες-μέλη της ΕΕ και του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ. Σε περίπτωση αμφιβολιών, οι χώρες αυτές θα πρέπει καλύτερα να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και εκείνο να εξετάσει ενδελεχώς τον επικρινόμενο μηχανισμό ελέγχου του κράτους δικαίου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία άσκησαν βέτο κατά της νέας διαδικασίας για την τιμωρία των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, εμποδίζοντας έτσι και τη διαδικασία έγκρισης του χρηματοδοτικού πακέτου της ΕΕ όπως είχε προγραμματιστεί. Εκτός από την προγραμματισμένη βοήθεια για την ανάκαμψη των οικονομιών από την κρίση του κορονοϊού ύψους έως 750 δισ. ευρώ, επηρεάζεται επίσης και ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ, ο οποίος περιλαμβάνει κονδύλια σχεδόν 1,1 τρισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ