today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Η κυβέρνηση κτίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ γκρεμίζει – Οι πολιτικές στρατηγικές εν μέσω πανδημίας

Σε μια περίοδο που η οικονομία,  το υγειονομικό σύστημα της χώρας και η κοινωνία ακροβατεί σε «τεντωμένο σχοινί», λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «κατεδαφίσει» ότι η κυβέρνηση «χτίζει» για να σώσει την παρτίδα και να σταθεί η Ελλάδα όρθια την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Του Κώστα Πασίση

Στο Μαξίμου, μετά το αναγκαστικό Lockdown, οι τηλεδιασκέψεις είναι αλλεπάλληλες και ατέλειωτες.

Σε αυτή τη φάση το κυβερνητικό στοίχημα είναι να αντέξει το  Εθνικό Σύστημα Υγείας την αφόρητη πίεση, που δέχεται, λόγω των ανεξέλεγκτων ροών  και σταδιακά, από το Δεκέμβριο να ανοίξει η αγορά, αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά.

Η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα είναι κομβικής σημασίας θέμα, αλλά αυτή τη φορά, πρέπει να πραγματοποιηθεί,  χωρίς τα λάθη της πρώτης φάσης, που αναγνώρισε με θάρρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο δραματικό διάγγελμα του.

Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο σχεδιασμός προβλέπει τρεις φάσεις με την ακόλουθη σειρά: πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία παρουσιάζουν μικρό επιδημιολογικό φορτίο, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση.

Οι δυο τελευταίοι τομείς μάλιστα έχουν δεχτεί  και το πιο βαρύ κτύπημα και οι επιχειρήσεις του κλάδου κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας…

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς η ημερομηνία ανοίγματος, θα καθοριστεί από τον αριθμό των κρουσμάτων και την κατάσταση στις ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι «πιέσεις» από τους εκπροσώπους των προαναφερθέντων κλάδων είναι μεγάλες.

«Αν χαθεί ο Δεκέμβριος θα υπάρξουν λουκέτα, διαμηνύουν», ενώ είναι αντίθετοι και στο άνοιξε-κλείσε των καταστημάτων τους.

Όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση το restart της χώρας συνδέεται άμεσα και με το εμβόλιο κατά του covid 19.

Στο υπουργείο Υγείας έχουν ετοιμάσει το σχέδιο χορήγησης  του.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας «σε ό,τι αφορά την οργάνωση του εμβολιασμού θα υπάρξουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα  μπορούν να εμβολιάζουν μηνιαίως 2.117.440 πολίτες. Αν έρθουν ταυτόχρονα περισσότερα εμβόλια και χρειαστούν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα θα γίνει και αυτό».

Ο οδικός χάρτης του λαϊκισμού και το τρομακτικό τουίτ από την «Αυγή»

Στο ήδη «μελαγχολικό» τοπίο ήλθε  και η «πινελιά» του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για να το «εξωραΐσει», αλλά για να το «μαυρίσει» ακόμη περισσότερο.

Με αμιγώς λαϊκίστικη ρητορική προσπαθεί να «αποδομήσει» όλο το κυβερνητικό οικοδόμημα, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες.

Από το σύνθημα «η κυβέρνηση τα κάνει όλα λάθος», περάσαμε εδώ και δυο ημέρες σε ένα ανώτερο επίπεδο- ντροπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο της Λάρισας, με ύφος αυστηρού εισαγγελέα δήλωσε: «ο Μητσοτάκης από δω και στο εξής να έχει την απόλυτη ευθύνη».

Προ μιας εβδομάδας, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να εντυπωσιάσει το κόμμα και τους οπαδούς του είχε προτείνει στον Πρωθυπουργό, τη λύση της συγκυβέρνησης! Μια πρόταση, που απορρίφθηκε ασυζητητί…

Και όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος  η πρόταση Τσίπρα για κοινές δράσεις ήταν εκ του …πονηρού. Η δήθεν συναίνεση του άντεξε λιγότερο από 48 ώρες.

Η  Κουμουνδούρου ανακαλύπτοντας από αστείες ως «πέτσινες» δικαιολογίες και αφορμές «στοχοποίησε» γιατρούς της Υγειονομικής Επιτροπής επειδή παίζουν δήθεν το παιχνίδι της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε τις παραιτήσεις υπουργών, όπως του Χρ. Σταικούρα, του Βασίλη Κικίλια, της Νίκης Κεραμέως, του Μιχ. Χρυσοχοίδη.

Δηλαδή της  μισής κυβέρνησης. Επειδή, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρό κόμμα-κατά δήλωσή Τσίπρα- δεν ζητά ακόμη εκλογές…

«Συνεχώς, απ’ όλες τις τοποθετήσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, φαίνεται μια αγωνία να επενδύσει σε μια καταστροφή. Να καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας για να κερδίσει μικροπολιτικά οφέλη, αδιαφορώντας για τον πόνο των ανθρώπων. Να καταρρεύσει το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, αδιαφορώντας για το αν θα μείνουν πίσω οι μαθητές μας. Να καταρρεύσει το ένα, να καταρρεύσει το άλλο. Μια εποικοδομητική πρόταση δεν έχουμε δει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ένα σχόλιο που αποδείχθηκε προφητικό  καθώς λίγες ώρες αργότερα η κομματική εφημερίδα «Αυγή» ανέβασε ένα «εμετικό» τουιτ που έγραφε:

«Κορωνοϊός: Άνοιξαν 35 νέους τάφους στις Σέρρες», συνοδεύοντάς το με το σχόλιο «Ίσως χρειαστούν και άλλοι…».

Η πλήρης επιβεβαίωση του νέου αντιπολιτευτικού μακάβριου αφηγήματος που εγκαινίασε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ